Φινλανδία: Η χώρα πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη σε NATO» — Ντράγκι: Οι περισσότεροι εισαγωγείς έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, αναφέρουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

 

Ντράγκι: Οι περισσότεροι εισαγωγείς έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την GazpromΝτράγκι: Οι περισσότεροι εισαγωγείς έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μάριο Ντράγκι, αναφέρθηκε στην επιτακτικότητα του ανοίγματος ενός πλαισίου διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία δια της διπλωματικής οδού, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο και συμπληρώνοντας πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom», σύμφωνα με το Reuters.

Σημείωσε επίσης πως κατά την άποψή του ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει ήδη πληρώσει σε ρούβλια, ενώ απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένη εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό ιταλικών εισαγωγών ρώσικου φυσικού αερίου για το έτος 2021 άγγιξε το 40%, γεγονός που καθιστά επείγουσα την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών για την γείτονα χώρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταστήσει ισχυρότερους τους δεσμούς μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιταλίας, σύμφωνα με το Reuters. Με την άποψη αυτή φάνηκε να συμφωνεί και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε βασικά θέματα για την ατζέντα των δύο πολιτικών αρχηγών αναδείχθηκαν τόσο η ενεργειακή όσο και η επισιτιστική ασφάλεια.

«Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες, αλλά πριν καν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουν όλοι οι σύμμαχοι, ιδιαίτερα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να καθίσουν σε ένα τραπέζι» υπογράμμισε ο Ντράγκι

Ενώ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο«να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πώς θα οικοδομήσουμε την ειρήνη» στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Δεν παρέλειψε μάλιστα να διευκρινίσει ότι η ειρήνη θα πρέπει να αντανακλά στις επιθυμίες της Ουκρανίας, να μην προκύψει δηλαδή ως  προϊόν εξωτερικής επιβολής. «Όλα τα μέρη πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να φτάσουν στο σημείο να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.