Φέρνουν από την “πίσω πόρτα” επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού! – Σύμπλευση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Ποιες αρμοδιότητες ανέλαβε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης - healthmag.gr

Φέρνουν από την “πίσω πόρτα” επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων! Η νομοτεχνική της τελευταίας στιγμής που αλλάζει όλα τα δεδομένα

Το δρόμο για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και μέσα στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε δομές υγείας και σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.

Με νομοτεχνική που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή και φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρα, κι ενώ στο βήμα ήταν ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, προβλέπεται ότι στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μπορεί με κοινή απόφαση υπουργών να επεκταθούν οι κλάδοι για τους οποίους ισχύει!

Συγκεκριμένα, η παρ.7 του άρθρου 2 της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναφερόταν συγκεκριμένα:

7. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δύνανται να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή των παρ. 1 και 2, καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν, το κείμενο της παραγράφου 7 του άρθρου 2 θα αναφέρει πλέον:

7. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατα περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, δύνανται να εξειδικεύονται και να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, να καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Το “κλειδί” είναι στην αφαίρεση της φράσης “κατ’ εφαρμογή των παρ.1 και 2”, αφού σε αυτές αναφέρονται οι κατηγορίες των εργαζομένων για τους οποίους θα ισχύσει με βάση την τροπολογία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός! Δηλαδή, μεταξύ άλλων το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία και όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας.

Εφόσον αφαιρείται η πρόβλεψη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων, που περιγράφουν οι παράγραφοι 1 και 2, ο εμβολιασμός μπορεί, με κοινή απόφαση ” των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατα περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού” να επεκταθεί σε όποια κατηγορία εργαζομένων επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Αλλαγές, όπως περιγράφονται στην επίμαχη νομοτεχνική που κατέθεσε ο Κ.Τσιάρας:

Είναι προφανές ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς, αφού σήμερα κιόλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία είπε ότι “η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται” και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός. Πρόσθεσε ακόμα ότι “αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο”.

Ελβίρα Δρακάκη

 

Σύμπλευση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευσηΤΩΡΑ: Μπάχαλο η Βουλή - Εικόνες ντροπής απο άσεμνη χειρονομία & αποβολή για  Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - dimosio.gr

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ υπερψηφίστηκε η τροπολογία που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ και σε δομές υγείας, ενώ ανοίγει το δρόμο για την επιβολή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την επίμαχη τροπολογία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέστησε σαφές μέσω των τοποθετήσεων των βουλευτών της ότι στηρίζει την ιδέα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ωστόσο διαφωνεί καθέτως με την τροπολογία που κατατέθηκε από τη ΝΔ. «Εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού, εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος, ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν μπορεί ο εμβολιασμός να προωθηθεί με τιμωρητικές λογικές. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης ενός κομματιού της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία, στους θεσμούς της και στην κυβερνητική διαχείριση και η κρίση εμπιστοσύνης απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και για το γεγονός πως η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει ένα θέμα τέτοιου βεληνεκούς με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. «Ένα μείζον θέμα, αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έρχεται με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Τα μείζονα θέματα απαιτούν όμως μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση γιατί είναι θέματα πειθούς και έχουν σχέση με την δημόσια υγεία και την αυτοδιάθεση του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος.

«Με δεδομένο ότι είναι χιλιάδες οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που ακόμη δεν έχουν δεχτεί να εμβολιαστούν, τι θα κάνετε αν αυτοί εμμείνουν στην άρνησή τους;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος προς τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, προσθέτοντας ότι: «εάν τους θέσετε σε αναστολή εργασίας, όπως η τροπολογία σας προβλέπει, είναι προφανές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας θα καταρρεύσει. Και τότε θα έχετε διαπράξει ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι «η εξασφάλιση ενός έγκαιρου γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους», χαρακτηρίζοντας την τροπολογία ως «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων αυταρχικών προβλέψεων, δώρων στους επιχειρηματίες και ψεμάτων για να κουκουλώσει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, όπως η απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα Υγείας, της ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και οι αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό».

«Η κυβερνητική τροπολογία έχει στόχο την εκμετάλλευση της πανδημίας ώστε να διχάσει τον λαό, να εισάγει νέες μόνιμες μορφές εξουσίας επί των εργαζόμενων και, εν τέλει, να κάνει άλμα προς την Κοινωνία του Μεγάλου Ψηφιακού Αδελφού», επεσήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Με μια τροπολογία που υποτίθεται ότι αφορούσε την πραγματική ανάγκη εμβολιασμού των εργαζόμενων στον ευαίσθητο κλάδο των δημόσιων νοσοκομείων και γηροκομείων, η πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε το αδύνατο: Επιβάλλοντας στους εργοδότες ΟΛΩΝ των κλάδων να ελέγχουν την εμβολιαστική ταυτότητα των εργαζόμενων, και υπονόμευσε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, ενισχύοντας ηθικά και πολιτικά τους αντιεμβολιαστές και έδωσε στους εργοδότες δικαιώματα αποκλεισμού και ελέγχου πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων και προσωπικών ιατρικών δεδομένων που κανείς ιδιώτης δεν επιτρέπεται να έχει σε κοινωνίες δικαίου», σημείωσε στη συνέχεια.