Υπόθεση ΠΑΟΚ- Ξάνθη: Ο στόχος Μητσοτάκη με το “μνημόνιο” στο ποδόσφαιρο – Μητσοτάκης: «Βγάλατε τη χώρα από τα μνημόνια, αφού πρώτα την βάλατε σε αυτά» (βίντεο)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός βάζει FIFA και UEFA σε ρόλο “διαιτητή” μεταξύ Ολυμπιακού- ΠΑΟΚ και απειλεί με Grexit και διακοπή πρωταθλήματος προκειμένου να “αποτινάξει” το πολιτικό πρόβλημα.

Η κρίση στο ποδόσφαιρο μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και της τροπολογίας, που μετέτρεπε την ποινή σε αφαίρεση βαθμων και που δεν βελτίωσε την κατάσταση, έτεινε να καταστεί μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξ ου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να παρέμβει χθες το απόγευμα στη Βουλή ανακοινώνοντας το δικό του ποδοσφαιρικό “μνημόνιο”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπεύθυνους του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού σε συνεννόηση υπό την αιγίδα της UEFA και της FIFA με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αλλά το κυριότερο μέσο πίεσηςείναι η απειλή για Grexit των ομάδων, με το οικονομικό κόστος που θα συνεπαγόταν για τους ιδιοκτήτες τους ο αποκλεισμός από ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς και η απειλή ακόμη και για διακοπή του πρωταθλήματος.

Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή ο κ.Μητσοτάκης θέλει να “αποτινάξει” από πάνω της η κυβέρνηση την πολιτικό βάρος της κατάστασης και να μεταθέσει την ευθύνη για μία λύση στις ίδιες τις ομάδες, δείχνοντας ότι εκείνος μεσολαβεί θεσμικά τηρώντας ίσες αποστάσεις. Για αυτό εξάλλου αναφέρθηκε και στο Βαγγέλη Μαρινάκη και στον Ιβάν Σαββίδη, τους οποίους μάλιστα χρέωσε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και φυσικά άφησε αιχμές για στρατούς οπαδών την ώρα που στην Καμάρα διαδήλωναν φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ενώ αναφέρθηκε στις “παρεμβάσεις” φίλων του δικέφαλου του Βορρά στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη και Έλενας Ράπτη στη Θεσσαλονίκη.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μεταβεί ελληνικό κλιμάκιο στην έδρα της UEFA με συμμετοχή και της FIFA και εν συνέχεια θα έρθει ο πρόεδρος της FIFA Τζιοβάνι Ινφαντίνιο στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη. Σημειωτέον ότι αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η σύνθεση του ελληνικού κλιμακίου, φαίνεται ότι σε αυτό δε θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Σημειωτέον επίσης ότι αν μη τι άλλο από χθες το πρωί ο χειρισμός του θέματος είχε περάσει αποκλειστικά στα χέρια του Μαξίμου.

Στη ΝΔ μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι ο κ.Αυγενάκης δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μετάσχει στο κλιμάκιο μαζί με εκπροσώπους των ομάδων και δικαίως ή αδίκως δεν μπορεί να συνεχίσει να συνομιλεί εκ της θεσμικής αυτής θέσης με πρόσωπα που τον έχουν πλέον προσωπικά “άχτι”. Και έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες φήμες για τον εαρινό ανασχηματισμό. Πάντως χθες ο κ.Μητσοτάκης “πήρε πάνω του” την τροπολογία δηλώνοντας: “Έκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική.”

Μένει πάντως να φανεί εάν το ποδοσφαιρικό “μνημόνιο” θα βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο από την κρίση. Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εξακολουθεί και επικρατεί ανησυχία για τις πολιτικές συνέπειες της αναταραχής, έστω και εάν τελικά βρεθεί λύση. Η τροπολογία δε άφησε στη ΝΔ και ένα ακόμη ζήτημα: Το ανοιχτό ερώτημα πως θα κινηθεί στο εξής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που απουσίαζε από την ψήφιση της τροπολογίας χωρίς να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων, ενώ στη συνέχεια εξοργίστηκε μάλιστα με το ότι εφέρετο να έχει δώσει εξηγήσεις.

 

Απίστευτος Μητσοτάκης: «Βγάλατε τη χώρα από τα μνημόνια, αφού πρώτα την βάλατε σε αυτά» (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως στο μυαλό του θεωρεί ότι μιλάει σε έναν «ανόητο λαό», δίχως μνήμη και βούληση. Άμεση αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ψιλά ελπίζουν στη Νέα Δημοκρατία να περάσει ένα ακόμα «σφάλμα» του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πως θεωρεί ότι μιλάει σε έναν ανόητο λαό χωρίς μνήμη και βούληση, φρόντισε να «θυμίσει» από το βήμα του πρωθυπουργού, πως την χώρα στα μνημόνια την έβαλε, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Βγάλατε τη χώρα από τα μνημόνια, αφού πρώτα την βάλατε [σε αυτά]», είπε ο πρωθυπουργος. Μάλιστα, δεν δίστασε να ανεβάσει ακόμα παραπάνω τους τόνους, λέγοντας προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ πως «είστε σαν τον πυρομανή, που αφού έχει κάψει πρώτα το σπίτι, ύστερα πανηγυρίζει επειδή κάλεσε την Πυροσβεστική».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

«Ψυχραιμία» συνέστησε στον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης μας πληροφόρησε πριν λίγο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια», σχολίασε άμεσα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Μάλλον τα απανωτά “γκολ” που έχει φάει τις τελευταίες μέρες του έχουν προκαλέσει απώλεια μνήμης. Του συνιστούμε ψυχραιμία, η ιστορική μνήμη δεν διαστρεβλώνεται».

Αλέξης Χαρίτσης