Υποσχέθηκε ξανά μείωση στους λογαριασμούς — ΦΠΑ στα τρόφιμα: Το πινακάκι του Σταϊκούρα και η κόντρα με Άδωνι 


Προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο ως «φόντο» για την ομιλία Μητσοτάκη και υπουργών ● Σε μισή μέρα συζήτησαν για Τουρισμό – Ναυτιλία και Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής ● Εγκαίνια και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που στεγάζει και τη Συλλογή Μητσοτάκη
Τη δέσμευση πως η κυβέρνηση θα εκπονήσει «μεγάλο σχέδιο στήριξης» ενάντια στις αυξημένες τιμές ρεύματος σε εθνικό επίπεδο, ακόμα κι αν δεν υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, ανέλαβε από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η ακρίβεια γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης κρίνονται ανεπαρκείς. Το αναγνώρισε άλλωστε και ο ίδιος στην ομιλία του: «Με ρωτούν αν αυτά (σ.σ. που έχουν γίνει ώς τώρα) αρκούν. Πρώτος θα απαντήσω πως όχι, γιατί όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έφτασε να διπλασιαστεί, τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός» και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα δείξει «μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδήσει».

Είχε προηγηθεί βέβαια η ομιλία καλωσορίσματος από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και… Ηρακλειώτη Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης τόνισε με σαφήνεια πως το «μείγμα της ενεργειακής πολιτικής είναι εθνική πολιτική» δίνοντας την κατάλληλη πάσα ή και… «γραμμή» στον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το νησί μετατρέπεται σε εργοτάξιο, κάνοντας ειδική αναφορά στον Βόρειο Οδικό Αξονα, στο νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου αλλά και στην «αξιοποίηση» της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί καζίνο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πώληση του Λιμανιού του Ηρακλείου, ενώ απαντώντας σε σχετική επισήμανση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού υποσχέθηκε πως η αυτοδιοίκηση θα έχει λόγο ως προς την αξιοποίηση του σημερινού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά το κλείσιμό του. «Σας εγγυώμαι ότι ο χώρος δεν θα ρημάξει, αυτό σας το αποκλείω όσο είναι κυβέρνηση η Ν.Δ. και εγώ πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

«Σπόντα» για ΣΥΡΙΖΑ
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως στο εν εξελίξει (εκείνη τη μέρα) συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Και κάποιοι άλλοι κάνουν υποτίθεται ανοιχτό συνέδριο στην Αθήνα για να στηρίξουν τον πιο παλιό αρχηγό που κάθεται στην καρέκλα του εδώ και 15 χρόνια, ένα συνέδριο κλειστό στους πολίτες, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής τι έκαναν λάθος. Μόνο τους όπλο η χολή στον αντίπαλο. Απαντάμε στη φωτογραφία τού χθες με τις δικές μας ανοιχτές διαδικασίες». Ο πρωθυπουργός προέβλεψε πως η Κρήτη στον επόμενο εκλογικό χάρτη θα είναι γαλάζια από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι και πως η Ν.Δ. θα εκλέξει ακόμα περισσότερους βουλευτές στο νησί.

Το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Λίντο στην Αμμουδάρα. Τυπικά, οι δύο κεντρικοί άξονές του ήταν «Τουρισμός – Ναυτιλία» και ο «Πρωτογενής τομέας παραγωγής». Και οι δύο αυτοί άξονες πρόλαβαν να συζητηθούν μέσα σε μισή μέρα, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην ουσία, το προσυνέδριο ήταν το «σκηνικό» για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την επίσκεψή του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός τη συνδύασε με τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στα Χανιά (την Παρασκευή) όπου πλέον εκτίθεται και η «Συλλογή Μητσοτάκη», στην οποία ο ίδιος έκανε και εκτενή αναφορά μνημονεύοντας τους γονείς του Κωνσταντίνο και Μαρίκα. Πρόκειται για 1.062 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Μάριος Διονέλλης

 

ΦΠΑ στα τρόφιμα: Το πινακάκι του Σταϊκούρα και η κόντρα με Άδωνι Οι Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης

Το οικονομικό επιτελείο έχει ισχυρές επιφυλάξεις για μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στο Μαξίμου επίσης δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις συνεχείς παρεμβάσεις Γεωργιάδη

Στην κυβέρνηση ήδη επεξεργάζονται νέο πακέτο εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας. Πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί εφόσον η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαϊου δεν καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις για πανευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Δεν θέλουν όμως να προκαταλάβουν τι ακριβώς θα περιέχει το πακέτο αυτό, που σίγουρα πάντως θα περιλαμβάνει τη συνέχιση των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Ένα μέτρο όμως, που πιθανώς να μην περιλαμβάνεται τελικά στο νέο πακέτο στήριξης, αν και έχει τεθεί στο τραπέζι, είναι η μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες βασικών προϊόντων, που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το οικονομικό επιτελείο έχει εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον η μείωση του ΦΠΑ θα φτάσει τελικά στον καταναλωτή και έντονη ανησυχία για τις συνέπειες της κατάργησης έμμεσων φόρων στα δημόσια οικονομικά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει μάλιστα φτιάξει και τοποθετήσει πάνω στο γραφείο του ένα πινακάκι με τα έσοδα από το ΦΠΑ ανά κατηγορία προϊόντων, το οποίο και επιδεικνύει σε όποιον τον επισκεφθεί και προτείνει τη μείωση του έμμεσου αυτού φόρου, θέτοντας το ερώτημα από που θα βρεθούν τα αντίστοιχα χρήματα.

Φέρεται δε να μην έχει ενθουσιαστεί καθόλου με τις συνεχείς παρεμβάσεις στελεχών, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που αφήνουν κάθε τόσο το θέμα ανοιχτό, δημιουργώντας προσδοκίες στους πολίτες.

Οι παρεμβάσεις του λαλίστατου κ.Γεωργιάδη δεν χαροποιούν ούτε το Μαξίμου. Έχουν άλλωστε περάσει μόλις 15 ημέρες από τότε που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, καλούσε τα γαλάζια στελέχη να είναι προσεκτικά όταν μιλούν για νέα μέτρα στήριξης και να μη σπεύδουν να προαναγγέλλουν τις επόμενες κινήσεις, πριν καν εφαρμοστούν οι προηγούμενες αποφάσεις. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα θα δοθεί η “επιταγή ακρίβειας”, ενώ αναμένεται επιτέλους να ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων που εκκρεμεί από τις αρχές Απριλίου.

Βουλευτές, αλλά και υπουργοί, ωστόσο δεν μπορούν να περιμένουν καθώς νιώθουν πίεση από την κοινωνία, την οποία αισθάνεται βεβαίως και το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο και ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις διαβεβαιώσει πως όποια μέτρα ληφθούν δε θα διακινδυνεύσουν τη δημοσιονομική ισορροπία, καθώς θέλει τη στήριξη των πολιτών, αλλά θέλει και καλή εικόνα στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές.

Η εξίσωση λοιπόν δεν είναι απλή και επιπλέον, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει πχ ότι θα προχωρήσει σε εθνικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου – εφόσον η ΕΕ δεν αποφασίσει για πανευρωπαϊκό πλαφόν- θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι μπορούσε εξαρχής να λάβει σχετικά μέτρα, αλλά δεν το έπραξε εγκαίρως. Όμως ο κόμπος φτάνει πλέον στο χτένι και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και στο κυβερνητικό επιτελείο.

Βίκυ Σαμαρά