Υπονοούμενα ΣΥΡΙΖΑ για τις αμυντικές προμήθειες. Δεν γνώριζε η Πολεμική Αεροπορία – Κατά τον Μητσοτάκη, η κυρία Ελένη, η κυρία Πηνελόπη δεν έφτιαξαν «σωστά τα σπίτια»

Υπονοούμενα ΣΥΡΙΖΑ για τις αμυντικές προμήθειες – Δεν γνώριζε η Πολεμική Αεροπορία

«Κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα τα επιπλέον Rafale και η πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές…

Με μια ανακοίνωση αναφορικά με την προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra από τη Γαλλία, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αρχικά ξεκαθαρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο επισημαίνει πως εξαιτίας των επιλογών του Κ. Μητσοτάκη «θα κληθούμε να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης».

Παράλληλα με την ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, «οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;».

«Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018.

Επιλογές που θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζουμε, ότι μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020 ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis παροτρύναμε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Ωστόσο οι Κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ.

Ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων.

Η εθνικά υπεύθυνη στάση όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι. Και αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος.

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;

Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι:

  • Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.
  • Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.
  • Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.
  • Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους: Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

 

Σεισμός στην Κρήτη: Κατά τον Μητσοτάκη, η κυρία Ελένη και η κυρία Πηνελόπη δεν έφτιαξαν «σωστά τα σπίτια»

Σεισμός στην Κρήτη: Κατά τον Μητσοτάκη, η κυρία Ελένη και η κυρία Πηνελόπη δεν έφτιαξαν «σωστά τα σπίτια»

Μέσα από ένα βίντεο οκτώ λεπτών, στο οποίο αποτυπώνεται η συγκλονιστική αφήγηση μιας ολόκληρης ζωής από δυο γυναίκες που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται, δίνεται απάντηση στα σοκαριστικά σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κ. Ελένη και η κ. Πηνελόπη είναι δυο από τους κατοίκους του χωριού Αρχοντικό σε απόσταση αναπνοής από το Αρκαλοχώρι που σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είχαν φτιάξει «σωστά τα σπίτια» και έπεσαν από τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Και ήταν αυτή η υπεροπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού απέναντι στους σε απόγνωση κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου στο Ηράκλειο που άφησε ενεούς τους κατοίκους αλλά και σε όσους είχαν την ευκαιρία να δουν σε ορισμένα site και στα social media το σχετικό βίντεο, ενώ και στο Twitter έγινε… ο κακός χαμός.

Δείτε το

Η αφήγηση των δυο ηλικιωμένων γυναικών  μέσα από ένα βίντεο 8 λεπτών είναι συγκλονιστική. Περπατούν στο κατεστραμμένο χωριό, δείχνουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους και θυμούνται τον σκληρό αγώνα που έδωσαν για να τα χτίσουν πέτρα, πέτρα.

Η κ. Ελένη και η κ. Πηνελόπη μιλούν με πόνο αλλά και με δύναμη ψυχής. Βλέπουν τα συντρίμμια και θυμούνται την πρώτη πέτρα που έβαλαν στο σπίτι.

Και είναι αυτό ένα ακόμα βίντεο που μαρτυρά την απόσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πραγματικότητα.