Υποκριτική στάση της ΝΔ για τους απόδημους, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ — Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη νέα εποχή

Υποκριτική στάση της ΝΔ για τους απόδημους, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την υποκριτική στάση της Ν.Δ για την ψήφο των απόδημων έχει πολλάκις επισημάνει ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο όσων διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συναινέσει στην λογική της «fast track» νομοθέτησης για την ψήφο των απόδημων που επέλεξε η κυβέρνηση η οποία κατέθεσε άλλωστε σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Αυτό αποφάσισε χθες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε με αυτό το αντικείμενο. Εκτιμώντας ότι ουσιαστική η κυβέρνηση σε μία άλλη συγκυρία κοινοβουλευτικών συσχετισμών επιλέγει να φέρει το ίδιο νομοσχέδιο που απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο την Άνοιξη του 2021. Θυμίζουμε ότι αυτού του είδους η νομοθέτηση απαιτεί 200 ψήφους από την Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει και κατά την συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλοςμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που θα εισηγηθεί το νομοθέτημα ότι δεν είναι αντίθετος στον να ψηφίζουν όσοι κατοικούν στο εξωτερικό. Αντιθέτως είχε υποστηρίξει πως είναι υπέρ του να δοθεί «το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν» μια και «εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Μάλιστα είχε επισημάνει ότι για τον λόγο αυτό έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση το 2019 η οποία «εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες». Μάλιστα η πρόταση αυτή ήταν συμβατή και με τις δημόσιες θέσεις που είχε εκφράσει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης και περιλαμβάνονται σε έκθεσε της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που εκδόθηκε το 2017.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και με το βιαστικό χαρακτήρα που δίνει στην διαδικασία η κυβέρνηση επισημαίνοντας πως για τέτοια ζητήματα που απαιτούν ευρείες πλειοψηφίες πρέπει να υπάρξει προηγούμενος διάλογος και να αναζητηθούν ανάλογες συνθέσεις προτάσεων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό ο νυν πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είχε τοποθετηθεί δημόσια και την Άνοιξη του 2021 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε καταθέσει την πρόταση νόμου που επαναφέρει σήμερα η Ν.Δ. Είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ουσία επέλεξε υποκριτικά να τροποποιήσει την ήδη κατοχυρωμένη ψήφο, που η ίδια σαν κυβέρνηση πρότεινε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα και εκλέγειν αλλά και εκλέγεσθαι, δηλαδή να εκπροσωπούνται ουσιαστικά και έμπρακτα στο ελληνικό κοινοβούλιο και όχι απλώς να χρησιμοποιούνται ως εκλογική βάση για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Για το λόγο αυτό έχει προτείνει, από το 2019 και στη συνταγματική αναθεώρηση και στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, να υπάρχει ειδική ρύθμιση που δημιουργεί εκλογικές περιφέρειες και βουλευτές πραγματικούς εκπροσώπους των αποδήμων και μεταναστών στην Ελληνική Βουλή».

Στην ίδια λογική πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Σωκράτης Φάμελλος ανάφερε πώς στην κυβέρνηση «τους λέμε δώστε λίγο χρόνο να γίνει συζήτηση αλλά η κυβέρνηση τους θέλει μόνο για εκλογικό ακροατήριο. Είναι υποκριτικό να λες μία εβδομάδα διαβούλευση και μετά ψήφιση στη Βουλή»

Τροπολογίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να «ανταπαντήσει» στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την κατάθεση της δικής του πρότασης που ανταποκρίνεται στα παραπάνω.

Παράλληλα όμως θα δώσει έμφαση στο υποκριτικό στοιχείο της κυβερνητικής τακτικής που ενώ προωθεί νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων αρνείται την δυνατότητα ψήφου σε εργαζόμενους που κατοικούν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να μετέχουν στις εκλογές λόγω της εργασίας τους. Κυρίως όταν εργάζονται σε τόπο διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας τους όπως κατά κύριο λόγο συμβαίνει στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Έτσι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει και για τα ζητήματα αυτά συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

 

Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη νέα εποχή133686317a.jpg

Από το 1971 οργανωμένος στην Αριστερά, τα τελευταία χρόνια παραμένω μακριά από κομματικές θέσεις, τάσεις κ.λπ. Όμως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα με στενοχώρησε περισσότερο απ’ όσο περίμενα. Έτσι, θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που, δυστυχώς, δεν βρήκαν ανταπόκριση στην Ο.Μ. και ούτε έμαθα ποτέ αν αυτές μεταφέρθηκαν παραπέρα (Νομαρχιακή κ.λπ).

Γενικά και διαχρονικά: Η Αριστερά, πρέπει να ενώνει τον λαό. Το ΕΑΜ ένωσε την συντριπτική πλειονότητα του λαού, μέχρι που εμφανίστηκε η ΟΠΛΑ. Αμέσως χάθηκε η μαζική υποστήριξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με σύνθημα το «Η ελπίδα έρχεται» και πήρε την κυβέρνηση. Αμέσως μετά, εμφάνισε το «Ή εμείς ή αυτοί» και έχασε την κυβέρνηση. Οι συμπατριώτες μας, καιειδικά η μεσαία τάξη, δεν έχουν καμία όρεξη για συγκρούσεις και ειδικά δικαστήρια. Απλώς θέλουν να περνάνε καλά και να πλουτίσουν περισσότερο.

Η μεσαία τάξη

Ειδικά και προεκλογικά: Για να πάρεις την κυβέρνηση, θα πρέπει να κερδίσεις τη μεσαία τάξη. Και ποια είναι αυτή; Σίγουρα ο βασικός κορμός της είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΕΒΕ). Αυτούς, δηλαδή, που σαν οικογένειες ξεπερνούν το 1.300.000, επηρεάζοντας άλλους τόσους. Την περίοδο της τρόικας πιέσαμε υπερβολικά τους ΕΒΕ (αύξηση προκαταβολής φόρου, συντελεστών φορολογίας κ.λπ.) Αμέσως μετά, δεν εξηγήσαμε τους λόγους, δεν ζητήσαμε συγγνώμη, δεν αναλύσαμε τις διαχρονικές πολιτικές μας. Το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε και πέτυχε πολλά, αλλά μόνο γι’ αυτούς που είχαν ήδη καταστραφεί (αποποινικοποίηση για χρέη στο ΤΕΒΕ, δικαίωμα περίθαλψης κ.ά.). Τους υπόλοιπους που ήθελαν να κρατήσουν ή να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους τούς τραβήξαμε προς τον γκρεμό. Χάσαμε, λοιπόν, την κυβέρνηση και ήρθε η Covid 19.

Η πρώτη απόφαση της Ν.Δ ήταν οι ΕΒΕ να πληρώνουν το 60% του ενοικίου στα κλειστά καταστήματα (πού να τα βρει τα χρήματα ο επαγγελματοβιοτέχνης, αφού δεν έχει έσοδα;). Έτσι, αφαίρεσαν το δικαίωμα να προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια και να μην πληρώσει ενοίκιο λόγω ανωτέρας βίας. Το κράτος αποφάσισε να κλείσει το κατάστημα και όχι ο επιχειρηματίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πού ήταν; Ποια θέση είχε για όλα αυτά; Αγωνιώδεις προσπάθειες στην Ο.Μ., πίεση να μεταφερθεί η θέση των ΕΒΕ στη Νομαρχιακή. Απάντηση δεν πήραμε.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισε να δίνει έναν σωρό χρήματα σε όλα τα επαγγέλματα με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και διάφορα επιδόματα, ακόμα και για το σύστημα εξαερισμού ενός καταστήματος. Όλες οι επιχειρήσεις πήραν πολλά χρήματα, ενώ αρκετές από αυτές συνέχιζαν να λειτουργούν ανεπίσημα (βλ. εστίαση, τεχνικά επαγγέλματα κ.λπ.).

Αλλο παράδειγμα: Στον χώρο των θεάτρων, των κινηματογράφων και της διανομής ταινιών δόθηκαν χρήματα από την κυβέρνηση με απλές ηλεκτρονικές αιτήσεις και όχι με κομματικό μέσο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άφαντος. Ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με τα νοσοκομεία, τη στελέχωση του ΕΣΥ (και καλά κάναμε), αλλά η κυβέρνηση μοίραζε χρήματα σε όλους τους μικρομεσαίους. Έτσι, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα του ΕΣΥ, των υποκλοπών, των Τεμπών και τόσα άλλα, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν ρίξει την κυβέρνηση. Ο κορμός της μεσαίας τάξης, οι ΕΒΕ, ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι, ενώ εκατομμύρια άλλοι ήταν όλη την ημέρα στο Ιnternet για να κάνουν αίτηση για το επόμενο επίδομα. Παραμονές εκλογών δε, έμπειρος πρώην υπουργός μας δηλώνει ότι πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ΕΒΕ…

Προτάσεις χωρίς απάντηση

Λειτουργία κόμματος: Όλα τα τελευταία χρόνια, και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και τις ικανότητες των συντονιστών, οι Οργανώσεις Μελών λειτουργούν με σκοπό να μεταφέρουν στα απλά μέλη τις αποφάσεις των πιο πάνω οργάνων (Νομαρχιακή, Κεντρική Επιτροπή κ.λπ.) και εκτός διαδικασίας, να ενημερώσει ο καθένας, γιατί η Α τάση είναι καλύτερη της Β τάσης. Κανένας δεν σημειώνει τις παρατηρήσεις ή προτάσεις των μελών. Κανένας δεν υπόσχεται ότι θα φέρει μια απάντηση. Καλούμαι λοιπόν να παρακολουθήσω τι αποφάσισε η Νομαρχιακή και αν δεν την καταλάβω, να συμπληρώσει η καθοδήγηση ή ο εισηγητής. Λες και η κάθε Νομαρχιακή έχει βρει τον δρόμο για τον Σοσιαλισμό και οι υπόλοιποι κοιμόμαστε. Στη συνέχεια θα ακούσω και την κριτική γιατί δεν πήγα στην αφισοκόλληση, ενώ κάποιοι απόντες θα κατηγορηθούν για αδιαφορία. Είδαμε όλοι τι έγινε με τους χιλιάδες νέους φίλους που γράφτηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν. Μάλλον κακό μας έκανε αυτή η πρωτοβουλία, καθώς απογοητεύτηκαν ζώντας την εσωτερική κομματική ζωή, που μόνο ελκυστική δεν είναι.

Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μαζεύουν τις προτάσεις, στη συνέχεια να τις επεξεργάζεται ένα ανώτερο όργανο και να δίνει απαντήσεις. Ωραία ακούστηκε στο 1ο Συνέδριο ότι θα είμαστε κόμμα των μελών και ότι θα διατηρούσαμε τον κινηματικό μας χαρακτήρα, αλλά τελικά γίναμε κόμμα μηχανισμών και τάσεων. Καιρός να τα αλλάξουμε όλα και να δώσουμε καινούργια ελπίδα πρώτα στα μέλη μας και στη συνέχεια στον λαό μας.

Ο Ανδρέας Κονταράκης είναι επιχειρηματίας και μέλος της Ο.Μ. Κυψέλης-Πλ. Αμερικής