Υπερψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ: Δώρα σε καναλάρχες και golden boys. Αποχώρησε από τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η κόντρα στη Βουλή για τον νέο νόμο των ΜΜΕ και την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για συναινετική διοίκηση στην ΕΡΤ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρεί από τη συζήτηση.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε και σήμερα το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης – Κατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για διορισμό των διοικήσεων της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να μην προκύπτουν ούτε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε από τα δύο πρώτα κόμματα. Διαβάστε και δείτε τη χθεσινή συζήτηση, εδώ…

Με μια ματιά:

  1. Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων χαρίζονται 3,5 εκατ. ευρώ σε κάθε καναλάρχη και μειώνεται ο αριθμός των εργαζόμενων στα τηλεοπτικά δίκτυα από 400, που προβλέπει ο Νόμος Παππά, σε 340.
  2. Ο νόμος εκτοξεύει τους μισθούς των στελεχών της ΕΡΤ και δίνει δώρα στους καναλάρχες
  3. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν εχθές σε αποπομπή του Κωνσταντίνου Ζούλα, επιλογή Μητσοτάκη για την προεδρία της ΕΡΤ, και να οριστεί νέα διοίκηση με διακομματική συναίνεση, και αυτή η πρακτική να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η τροπολογία απορρίφθηκε
  4. Την αποχώρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική διαδικασία, κατά την οποία πρόκειται να ψηφιστεί, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραδοχή Λιβάνιου για το χαρτάκι της λογοκρισίας στην ΕΡΤ

«Είτε ήταν απλός βλαξ, είτε ήταν βλαξ προβοκάτωρ αυτός που κόλλησε το περιβόητο χαρτάκι στην ΕΡΤ, η βλακεία του ηττήθηκε», είπε στη Βουλή ο Θοδωρής Λιβάνιος, για να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε φερέφωνο της. Πρόσθεσε ότι «η εικόνα από την Ικαρία έπαιξε στην ΕΡΤ», ξεχνώντας (βολικά) ότι αυτό έγινε κατόπιν των σφοδρών αντιδράσεων των χρηστών των social media και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διαβάστε περισσότερα…

Με προκλήσεις και λάσπη «κατέβηκε» στη Βουλή η ΝΔ

Να ξεφυλλίσει τη δικογραφία Καλογρίτσα” προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, σχολιάζοντας νωρίτερα στην ολομέλεια τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιχείρηση χειραγώγησης των ΜΜΕ και μετατροπή της ΕΡΤ σε κυβερνητικό φερέφωνο.

“Τελικοί κριτές της αντικειμενικότητας των ΜΜΕ είναι οι χρήστες, οι αναγνώστες, οι τηλεθεατές, οι ακροατές. Αυτό δεν αλλάζει και είναι το αποδεκτό στο σύγχρονο κόσμο. Έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει για υποκειμενική ΕΡΤ η για ΜΜΕ που λιβανίζουν την κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η δικογραφία Καλογρίτσα, είναι στη Βουλή. Ξεφυλλίστε την. Να δείτε τι λέει και τι καταλογίζει στην παράταξή σας ο πρώην εκλεκτός σας”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: “Είναι εκείνος που προσπαθήσατε να τον κάνετε καναλάρχη, με αντίκρισμα βοσκοτόπια. Γιατί δεν πάτε στη δικογραφία, να δείτε τι σας καταλογίζει ο κ. Καλογρίτσας; Δεν σας απασχολεί όμως. Όπως δεν σας απασχολούν και οι καταγγελίες, κατά την αδειοδότηση των καναλιών για μπροστινούς που θα ανέβαζαν το τίμημα. Όλα αυτά που ακούγαμε για Ιθάκες, για γάτες Ιμαλαϊων, όλα ήταν καλά καμωμένα και τώρα ξαφνικά τα ΜΜΕ έγιναν υποκειμενικά”.

“Εμείς εδώ δεν έχουμε αστυνομία σκέψης. Έχουμε πλουραλισμό”, είπε επίσης ο Χρήστος Μπουκώρος σημειώνοντας ότι η ΕΡΤ ήταν η πρώτη που “έπαιξε” την Ικαρία και πρόσθεσε: “Τι σας είπε προηγουμένως ο υπουργός καταλάβατε; Όσοι βλέπουν ΕΡΤ flix σήμερα, βλέπανε επί των ημερών σας συνολικά ΕΡΤ. Αυτό σας είπε. Πολύ βαρύ. Η ΕΡΤ έχει σήμερα μεγαλύτερη τηλεθέαση διότι κάνει βήματα”.

Αντιδράσεις και τροπολογία απο τον ΣΥΡΙΖΑ

Τι τόνισαν στις εισηγήσεις τους οι Μάριος Κάτσης, κοιβουλευτικός εκπρόσωπος, και η Νατάσα Γκαρά, εισηγήτρια του νομοσχεδίου στη Βουλή, αμφότεροι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν σε αποπομπή του Κωνσταντίνου Ζούλα, επιλογή Μητσοτάκη για την προεδρία της ΕΡΤ, και να οριστεί νέα διοίκηση με διακομματική συναίνεση, και αυτή η πρακτική να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Ν. Γκαρά (εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ): «Μπόνους σε κανάλια και στελέχη της ΕΡΤ φέρνει ο νέος νόμος Λιβάνιου»

«Η κυβέρνηση επιλέγει εν μέσω πανδημίας να φέρει ένα νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων για τους λίγους ισχυρούς, που έχουν φτιάξει ένα πέπλο σιωπής και συγκάλυψης», ανέφερε κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα ΜΜΕ, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η βουλευτής Έβρου, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάργηση του πλαφόν των 400 εργαζομένων σε κάθε κανάλι, που είχε προβλεφθεί από τον «Νόμο Παππά» και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατέκρινε τα δωράκια που συνεχίζονται προς τους καναλάρχες και περιλαμβάνονται στον νόμο που κατέθεσε η ΝΔ, όπως η έκπτωση αναδρομικού χαρακτήρα σε ποσοστό 98,6%, που ουσιαστικά τους απαλλάσσει από τη δόση για την απόκτηση άδειας, τη στιγμή μάλιστα που οι καναλάρχες έχουν λάβει μέχρι στιγμής 44 εκατομμύρια από την κυβέρνηση μέσα από τις λίστες Πέτσα.

Μάριος Κάτσης (κοιν. εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ): Εξυπηρέτηση καναλαρχών με άκαιρη πρωτοβουλία – Άρρηκτη σχέση ΜΜΕ και κυβέρνησης

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στο νομοσχέδιο που αφορούσε τα ΜΜΕ και την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, ξεκίνησε την τοποθέτηση του κάνοντας λόγο για την άκαιρη πρωτοβουλία της κυβέρνησης καθώς, την ώρα που μπαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ένα νομοσχέδιο για την εξυπηρέτηση των ΜΜΕ, όπως τόνισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση ΜΜΕ και κυβέρνησης επισήμανε πως, αυτό το αλισβερίσι, που πλήττει την ελεύθερη ενημέρωση, την πολυφωνία και εν τέλει τη Δημοκρατία, το κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού πήρε όλον τον κλάδο των ΜΜΕ, την ΕΡΤ, και το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την εποπτεία του, μοίρασε δωράκια, απαλλαγές και λίστες Πέτσα στα ΜΜΕ που αυτός ήθελε.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για συναινετική διοίκηση στην ΕΡΤ

Τροπολογία για την επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσιπρας στην τελευταία ομιλία του στην Ολομέλεια. Η κατάθεση της τροπολογίας έγινε σήμερα κατά την εν εξελίξει συζήτηση του ν/σ για τα ΜΜΕ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε σχέση με την τροπολογία, ο Θοδωρής Λιβάνιος αρκέστηκε να πει ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο διορισμού όλων των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ, συμπεριλαμβανομένου και του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το οποίο προκηρύσσεται η θέση τις επόμενες ημέρες». Για πρώτη φορά, επέμεινε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα απευθείας διορισμών διοικήσεων και θα γίνεται μέσω «ανοιχτής διαδικασίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε κατά τη συζήτηση να τοποθετηθεί επί της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και προτίμησε να αποχωρήσει εκνευρισμένος από την Ολομέλεια.