Τ. Παναγιωτόπουλος: Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Συναγερμός στην Κίνα για νέο ξέσπασμα της πανδημίας

Μπορεί να έχουμε ξανά καραντίνα αν δεν εφαρμόζονται με συνέπεια τα μέτρα που έχουν δηλωθεί ανέφερε ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚάι.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά το θέμα του κοροναϊού αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα ήπια μέτρα που έχουν δηλωθεί δηλαδή η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ. Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown».

«Ασφαλώς πάμε καλά και έχουμε λίγα κρούσματα αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Η διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο, όπως ο ίδιος σημείωσε, μπορεί να είναι και προ του φθινοπώρου. Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού ωστόσο είναι σε κυκλοφορία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση πλέον. Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως υπάρχει τρόπος να ανοίξουν με ασφάλεια και ο τρόπος αυτός είναι να ανοίξουν με την τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί και θα δοθούν λεπτομερέστερα και είναι πολύ καλός καιρός για να ανοίξουν τα σχολεία

Σημειώνεται πως «καμπανάκι» για βέβαιη επάνοδο του νέου κορωνοϊού έκρουσε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τον εφησυχασμό μερίδας των πολιτών. Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι στο μέλλον κάποια μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν εκ νέου, ενώ εστίασε σε μια άλλη πηγή κινδύνου, τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία. «Το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα  πολλές χώρες οι όποιες ωστόσο ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Επικαλούμενος δε τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Νόσων, σημείωσε ότι θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ίου με δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, που μικρά ποσοστά ανόσιας διαπιστώνονται στην Ευρώπη.

 

Συναγερμός στην Κίνα για νέο ξέσπασμα της πανδημίας

Μία σειρά περιπτώσεων Covid-19 σε μία φτωχή περιοχή της Κίνας έχει εντείνει την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική και τοπική ηγεσία έχει λάβει αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των δημόσιων μεταφορών για περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα και τη σφράγιση κατοικιών σε ορισμένες πόλεις, καθώς ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε ενισχυμένους ελέγχους.

Ενώ πολλές άλλες χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το πρώτο κύμα επιδημίας, αυτή η επανεμφάνιση του ιού στην Κίνα, παρόλο που είναι μικρή, θέτει τον κόσμο σε επιφυλακή.

Πώς συνέβη η νέα έξαρση;

Η πρώτη περίπτωση αναφέρθηκε στις 7 Μαΐου, στη βορειοανατολική επαρχία Jilin, στα σύνορα με Ρωσία και Βόρεια Κορέα. Μέχρι τις 21 Μαΐου είχε εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 46 άτομα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον «ασθενή μηδέν», αλλά υποψιάζονται μία γυναίκα που εργάζεται σε καθαριστήριο αστυνομικού τμήματος στην πόλη Shulan, και που μπορεί να ήρθε σε επαφή με ένα άτομο ή περισσότερα από τη Ρωσία.

Κορυφαίος γιατρός της Κίνας είπε ότι οι ασθενείς στην Jilin δείχνουν ασυμπτωματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ήταν στην Ουχάν, επίκεντρο του κορωνοϊού την περασμένη χρονιά. Δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι περιπτώσεις, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες, φαίνεται να δείχνουν βλάβες κυρίως στους πνεύμονες, με μόνο το 10% να εξελίσσεται σε κρίσιμο περιστατικό.

Ποια ήταν η αντίδραση;

Η βορειοανατολική έξαρση είναι μικρή σε σύγκριση με το προηγούμενο ξέσπασμα στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Ουχάν. Ωστόσο, το Πεκίνο αντιμετωπίζει την έξαρση εξίσου σοβαρά. Η πόλη Jilin ετοιμάζει ήδη αντίδραση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να μετατρέψει δύο στάδια σε νοσοκομεία μέσα σε 24 ώρες.

Γιατί αυτή η έξαρση προκαλεί ανησυχία;

Αυτές οι περιπτώσεις κορωνοϊού δείχνουν μία διαφορετική ακολουθία γονιδίων, σε σύγκριση με την έξαρση της Χουμπέι, ενώ είναι ταυτόσημη με τα εισαγόμενα κρούσματα από τη Ρωσία. Οι αλλαγές στη γενετική ακολουθία του ιού θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον εντοπισμό του. Θα δημιουργούσε επίσης εμπόδια στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίου. Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο μελετούν αν ο ιός μεταλλάσσεται με σημαντικό τρόπο, για να γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά η πιθανότητα αυτή έχει χαρακτηριστεί υπερβολική σε κάποια πρώιμη έρευνα.

Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος;

Η σχετικά φτωχή περιοχή θεωρείται συχνά Rust Belt της Κίνας, λόγω της παρακμής της βαριάς βιομηχανίας εκεί, όπως των αυτοκινήτων. Το 2019, το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των τριών επαρχιών της περιοχής –Jilin, Liaoning και Heilongjiang– ήταν λιγότερο από το μισό της ευημερούσας επαρχίας Guangdong στο νότο, που φιλοξενεί πολλές εταιρείες-γίγαντες της τεχνολογίας και εργοστάσια. Το ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πίεση στην απόπειρα οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής, στην οποία επικεντρώνεται η κεντρική κυβέρνηση εδώ και χρόνια.

Τι δείχνει αυτό για την προσέγγιση της Κίνας;

Από τότε που επιβλήθηκε lockdown στην Ουχάν, η Κίνα έχει δράσει επιθετικά όσον αφορά τα τεστ για τον ιό, ενώ όλα δείχνουν ότι θα αντιδράσει δυναμικά, εφαρμόζοντας αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Αυτή είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με άλλες οικονομίες, όπως η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, οι οποίες απέφυγαν το «λουκέτο» παρά τις νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κλαμπ και ιατρικά κέντρα. Τέτοιες σκληρές μέθοδοι θα είναι ωστόσο πιο περίπλοκες, εάν εμφανιστούν μολύνσεις σε επαρχίες ή πόλεις που είναι πιο σημαντικές οικονομικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*