Τυφώνας Άιντα: Σε κατάσταση καταστροφής η Λουιζιάνα

Ο τυφώνας Άιντα χτύπησε με σφοδρότητα την πολιτεία νότια των ΗΠΑ. Ένας νεκρός και σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ενισχυμένος σε τυφώνα κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα) ο Άιντα έφτασε στη Λουιζιάνα προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και ένα θάνατο. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», εξήγησε η αμερικανική προεδρία.

Οι αρχές της Λουιζιάνας έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής έναν θάνατο κατοίκου, εξαιτίας πτώσης δένδρου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ένταση του καιρικού φαινομένου ήταν τέτοια που άλλαξε η ροή του ποταμού Μισισιπή με τους ειδικούς να τονίζουν πως αυτό είναι ένα «εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό»

Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι είναι χωρίς ρεύμα στη Νέα Ορλεάνη με την εταιρεία ηλεκτρισμού Η «Entergy» να ανακοινώνει «καταστροφικές ζημιές» στο δίκτυο.

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, που εξασθένισε στην Κατηγορία 1, αναμένεται να συνεχίσει να πλήττει τη Λουιζιάνα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC).