“Τσιμπάνε” οι νέοι στα 150αρια; Η στροφή Μητσοτάκη και η στρατηγική Τσίπρα για τους 17+ – Νέα “κόκκινη κάρτα” από την TUI σε ελληνικούς προορισμούς

Το Μοναστηράκι της Αθήνας αποφάσισαν να μεταφέρουν στην κεντρική πλατεία  της Αδελαΐδας, οι υπεύθυνοι του μεγαλύτερου πολιτιστικού φεστιβάλ της  Νότιας Αυστραλίας. | greekaffair.news

Μαξίμου και Κουμουνδούρου αν και δεν καταγράφουν στα ραντάρ τους για την ώρα αισθητές μετατοπίσεις στο εκλογικό ακροατήριο μετά τη χάραξη των διαχωριστικών γραμμών δίνοντας έμφαση στις ιδεολογικές διαφορές τους, επενδύουν στην στρατηγική νίκη με το βλέμμα καρφωμένο στους 17ρηδες +.

Το έκτακτο εμβολιαστικό επίδομα μπορεί να αναθέρμανε για την ώρα το σενάριο των πρόωρων εκλογών, γρήγορα όμως έχασε έδαφος σε σχέση με το τι πραγματικά κρύβεται τελικά πίσω από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

  • Στο 150άρι του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με το πρόγραμμα εργασία και τα 150€ αύξηση στον κατώτατο μισθό. Το μπρα ντε φερ είναι δυνατό όμως και οι δυο πλευρές δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν εύκολα τη μάχη της νέας γενιάς.

Μετρήσεις…

Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη φτάνουν σύμφωνα με πληροφορίες μετρήσεις πάνω σε στοχευμένα κοινά. Σύμφωνα με αυτές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις ηλικίες 18-25 απολαμβάνει μια σημαντική αποδοχή που φτάνει στο 50% η οποία μάλιστα εκτοξεύεται στο 65% στην πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα των 30-45 ετών.

  • Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αρνούνται ότι το εμβολιαστικό – τουριστικό χαρτζιλίκι είχε και τη στόχευση της ικανοποίησης της ομάδας αυτής ψηφοφόρων με το στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη να παραδέχεται την πολιτική ανάγκη να υπηρετηθεί και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση αυτών που βρέθηκαν στο επίκεντρο και αυτής της κρίσης.

Πάντως ακόμη και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να συγκεκριμενοποιεί το ακροατήριο στο οποίο θέλει να απευθύνεται. Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των νέων ανθρώπων επικρατεί ικανοποίηση σε σημαντική μερίδα νεότερων πολιτών από τη μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Παιδεία. Το εναλλακτικό Σχολείο που θα επιλέγει την ύλη του ή η φύλαξη των ΑΕΙ ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους νέους στους οποίους απευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης.

Και μετρήσεις

Στην Κουμουνδούρου επίσης φτάνουν στοιχεία από τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων οπου στα μείζονα ζητήματα η εμπιστοσύνη των νέων κλονίζεται σημαντικά απέναντι στην κυβέρνηση κυρίως στην διαχείριση της πανδημίας και στα ζητήματα ασφάλειας.

  • Το κύμα δυσαρέσκειας άρχισε να φουσκώνει από την εποχή της πλατείας της Αγίας Παρασκευή όταν η αστυνομία διέλυε με τη βία τους νέους που μαζεύονταν εκεί εν μέσω σκληρού λοκντάουν μέχρι το χάος της Νέας Σμύρνης που έφερε τον περασμένο Χειμώνα δεκάδες νέους στους δρόμους τόσο πριν όσο και μετά τα σοβαρά επεισόδια. Η δυσαρέσκεια μάλιστα έφτασε στις μετρήσεις να καταγράφεται κοντά στο 80% σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφοντας μια ολοένα αυξητική τάση σχέση με το βαθμό ικανοποίησης από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα πάντως τα σήματα από τη βάση της κοινωνίας είχαν φτάσει από νωρίς και από την πρώτη στιγμή επιδίωξε στρατηγικά να πλησιάσει τους νέους και να εκφράσει ως αντιπολίτευση τα θέλω και τις αγωνίες τους.

Δεν τσιμπάνε

Το επίδομα των 150 ευρώ δεν είναι τίποτα περισσότερο για το ΣΥΡΙΖΑ από απέλπιδα προσπάθεια εξαγοράς με αγοραίο μάλιστα τρόπο της συνείδησης των νέων οι οποίοι όμως όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν «τσιμπάνε».

Επί μήνες σημειώνουν οι ίδιοι άνθρωποι οι νέοι υπήρξαν ο βολικός αντίπαλος της κυβέρνησης πάνω στον οποίο φορτωνόταν κάθε αποτυχία και παλινωδία στη διαχείριση της πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα εκτιμάται καθώς για μια ακόμη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με το παράδοξο η κοινωνία να διαχωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη, τα καταστήματα να διαχωρίζονται σε εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων αλλά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να στριμώχνονται όπως και στα δυο προηγούμενα λοκντάουν όλοι μαζί.

700.000 νέοι στον προθάλαμο

Το μέτρο πάντως της σημασίας που αποδίδουν τα κομματικά επιτελεία στην ψήφο των νέων από 17 έως 24-25 ετών το δίνουν τα στοιχεία των εκλογών του 2019. Στα exit poll της εκλογικής βραδιάς από το μ.ο. των εταιρειών δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πρώτος με 38%  και δεύτερη η ΝΔ με 30% αν και πρώτο κόμμα στο σύνολο των ψήφων.

Οι νέοι ήταν η ομάδα του πληθυσμού στην οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αποχή αγγίζοντας το 50%.

Γι’ αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για την Αριστερά είναι ο επαναπατρισμός των χαμένων ψηφοφόρων στην κάλπη οι οποίοι από το 2009 υπολογίζονται σε πάνω από 1εκατ. πολίτες ενώ ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάζεται αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2019 μέχρι σήμερα θα προστεθούν στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 700 χιλιάδες νέοι που θα ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Για την Κουμουνδούρου αυτό είναι το μήλον της Έριδος και είναι η δεξαμενή από την οποία μπορεί να ανατραπούν παγιωμένες θεωρίες και μελλοντικές προβολές για την επιρροή των δυο κομμάτων ενόψει και εκλογών για πρώτη φορά με την απλή αναλογική.

Του Σωτήρη Μπολάκη

 

Νέα “κόκκινη κάρτα” από την TUI σε ελληνικούς προορισμούς: Ακυρώνει πτήσεις κι άλλες πτήσεις από Βρετανία ως τις 21 Ιουλίου

Τουρισμός: Νέες ακυρώσεις πτήσεων και πακέτων διακοπών από την TUI |  Alfavita

Νέο πλήγμα στον τουρισμού σε μερικούς από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς από την TUI που προχώρησε σε νέες ακυρώσεις πτήσεων από τη Βρετανία με προορισμό την Ελλάδα και άλλες χώρες, μέχρι τις 21 Ιουλίου, λόγω κορονοϊού. Τα πακέτα πτήσεων που ακυρώνονται μέχρι τις 21/7 αφορούν προορισμούς όπως η Χαλκιδική, η Κεφαλονιά, η Πρέβεζα, η Σάμος, η Σαντορίνη, η Σκιάθος, η Θάσος και τα Χανιά.

Η νέα ανακοίνωση της TUI έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα πλήγμα στον τουρισμό, καθώς ουσιαστικά για τους εν λόγω -αρκετά δημοφιλείς- προορισμούς «χάνεται» ο Ιούλιος, με τα περιθώρια να στενεύουν αρκετά.

Πλην της Ελλάδας, η λίστα των χωρών που δέχονται «κόκκινη κάρτα» από την TUI μέχρι τις 21 Ιουλίου περιλαμβάνει: την Αρούμπα, τη Βουλγαρία, το Πράσινο Ακρωτήρι, την Κόστα Ρίκα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Τζαμάικα, την Ισπανία (Ηπειρωτική χώρα), το Μεξικό, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της TUI
«Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ευελιξία και επιλογές αυτό το καλοκαίρι, οπότε όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και οι συμβουλές του FCDO επιτρέπουν τα ταξίδια, θα λειτουργήσουμε σε αυτούς τους προορισμούς όπως έχει προγραμματιστεί (σ.σ. μεταξύ των οποίων και 5 ελληνικά νησιά, Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κρήτη).

Εξετάζουμε συνεχώς το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ η επόμενη ενημέρωση αναμένεται στις 15 Ιουλίου.

Με όλους τους πελάτες θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν, εάν υπάρξει αλλαγή στην κράτησή τους.

Λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από τα ταξίδια, έπρεπε δυστυχώς να ακυρώσουμε όλες τις πτήσεις και τα πακέτα διακοπών, στους παρακάτω προορισμούς:

Μέχρι και 21 Ιουλίου:
Αρούμπα
Βουλγαρία
Πράσινο Ακρωτήριο
Κόστα Ρίκα
Κροατία
Κύπρος
Δομινικανή Δημοκρατία
Αίγυπτος
Ελλάδα – Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θάσος, Κρήτη (Χανιά)
Ιταλία
Τζαμάικα
Ισπανία – Ηπειρωτική χώρα, Λα Πάλμα
Μεξικό
Μαρόκο
Τυνησία
Τουρκία
Όλοι οι προορισμοί TUI Lakes & Mountains

Έπρεπε επίσης να ακυρώσουμε όλες τις διακοπές που περιλαμβάνουν εκτός TUI πτήσεις προς Καναδά, Ινδία, Ινδονησία, Κένυα, Μαλδίβες, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Τομπάγκο, ΗΑΕ και ΗΠΑ έως τις 21 Ιουλίου.