Τσακαλώτος σε Γεωργιάδη-Γεραπετρίτη ότι η πρόταση μομφής είναι εναντίον του: – Στη Θεσσαλονίκη η ΠτΔ για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Συντονιστή του Οικονομικού Κύκλου:

Πρώτα το άκουσα από τον κ. Γεραπετρίτη μετά από τον κ. Γεωργιάδη, μετά από τον κ. Βορίδη, μετά από μια σειρά άλλων υπουργών και βουλευτών να λένε ότι αυτή η πρόταση μομφής είναι εναντίον μου.

Επειδή μου αρέσει να εμπλέκομαι με τα επιχειρήματα σας θα σας απαντήσω.

Υπάρχουν 2 ενδεχόμενα:

Το ένα είναι ότι αφού είναι εναντίον μου η πρόταση δυσπιστίας θα την υπερψηφίσετε και εσείς.

Το δεύτερο είναι ότι σας έπεισα εγώ, τα επιχειρήματα μας, η πολιτική μας και για αυτό θα καταψηφίσετε την πρόταση.

Πρέπει να αρχίσετε να ακούτε την άλλη πλευρά. Είναι άλλο πράγμα τα σκονάκια που σας δίνουν και άλλο η πραγματικότητα. Μας λέτε ότι έγιναν πλειστηριασμοί από την δική μας κυβέρνηση. Σας λέμε ότι δεν ήταν κύριας κατοικίας. Δεν ακούτε. Δεν απαντάτε. Επαναλαμβάνετε τα ίδια.

Μας λέτε ότι εγώ είχα πει ότι πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί. Πράγματι, αλλά είχα πει στην ίδια ομιλία ότι πρέπει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να φτάσουμε στην κανονικότητα. Ότι σε δύσκολες οικονομικά περιόδους θα πρέπει να περιορίζονται οι πλειστηριασμοί, ότι σε περιόδους κρίσης πρέπει να υπάρχει αυξημένη προστασία, και για κάποιους ανθρώπους τους πιο ευάλωτους πρέπει να υπάρχει πάντα προστασία ακόμη και στην κανονικότητα.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος είναι ότι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πολιτική για την στέγαση. Που δώσαμε το επίδομα ενοικίου.

Ένα ακόμα είναι ότι είχαμε πολιτική για το κοινωνικό κράτος, για την υγεία. Αλήθεια πως αισθανθήκατε όταν μιλούσε ο Ανδρέας Ξανθός; Που σας είπε ότι αυτό που ανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη μέρα ισχύει ήδη και μάλιστα είναι πιο διευρυμένο από αυτό που ανήγγειλε. Πως αισθάνθηκαν οι γυναίκες στα έδρανά σας που ο πρωθυπουργός αγνοούσε πιο είναι το καθεστώς για την μαστογραφία;

Δεν θα πω για το μεγάλο ψέμα που λέτε, ότι καταστρέψαμε εμείς τους εργαζόμενους όταν είχαμε ανάπτυξη και όχι εσείς και το ΠΑΣΟΚ που επί των ημερών σας χάθηκε το 25% του ΑΕΠ.

Θα πω ότι ακόμα και το 2009 μετά από χρόνια ανάπτυξης είχαμε τεράστιο πρόβλημα φτώχιας και παιδικής φτώχιας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι πρόβλημα;

Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα που κατεβάζετε προσχέδιο προϋπολογισμού που εσείς παραδέχεστε ότι αυξάνει τις ανισότητες;

Αυτή η μομφή είναι θέμα δημοκρατίας. Είναι γιατί δεν ακούτε τον αντίπαλο, θα πείτε τα ίδια με τα ίδια διαγράμματα που έχετε από πριν.

Αυτή η μομφή είναι θέμα δημοκρατίας. Κάνουμε ότι μπορούμε. Χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα μας. Καλούμε τον κόσμο αλλά και την αντιπολίτευση να βάλουν πλάτη για μια άλλη πορεία πριν να είναι αργά.

Και ας κάνετε ότι μπορείτε για να μην περάσει στα ΜΜΕ, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρό καρύδι και σύντομα θα έρθει στην επιφάνεια.

 

Στη Θεσσαλονίκη η ΠτΔ για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40, που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2020.

Σήμερα Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, η Κ. Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στις 13:00 στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18:00 θα μεταβεί στο Διοικητήριο, όπου θα ξεναγηθεί στο Ιστορικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, θα ξεναγηθεί στις 12:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca και θα ακολουθήσει γεύμα από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το απόγευμα στις 18:15 θα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο της πόλης.

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, η Κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί στις 10:30 το Γ΄ Σώμα Στρατού και θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο.

Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη θα είναι προσαρμοσμένες στις έκτακτες συνθήκες που επιβάλλει η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και στο πλαίσιο αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.