Τσακαλώτος για Ταμείο Ανάκαμψης: Ευχάριστη έκπληξη αλλά… – Τσίπρας για τουρκική προκλητικότητα: Έκκληση για χάραξη εθνικής γραμμής

Τσακαλώτος: Παραδοχή από τη Ν.Δ. ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ ...
«Αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού» αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

«Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτηρίζει, σε γενικές γραμμές, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει πως «αδιαμφισβήτητα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια, να αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ περισσότερο από τις αρχικές προτάσεις και να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιοποίησης». «Υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση», προειδοποίησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να «περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις».

«Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός πιο θαρραλέου προγράμματος “γέφυρα”, όπως αυτό που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο “Μένουμε Όρθιοι 2”, για να είναι σε καλύτερη θέση η οικονομία και η κοινωνία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

 

Τσίπρας για τουρκική προκλητικότητα: Έκκληση για χάραξη εθνικής γραμμής
Τσίπρας για τουρκική προκλητικότητα: Έκκληση για χάραξη εθνικής γραμμής
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει σε σχέση με την δημιουργία του φράχτη στον Έβρο να μην υποχωρήσει από τον αρχικό της σχεδιασμό κατασκευάζοντάς τον πιο μέσα στο ελληνικό έδαφος

Εθνική γραμμή και στρατηγική συμφωνία για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αξιώνει ο Αλέξης Τσίπρας προτείνοντας στην κυβέρνηση ως πρώτο βήμα την Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Με αφορμή την τουρκική «κινητικότητα» στον Έβρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις διαπιστώνοντας «αναβάθμιση του επιπέδου της προκλητικότητας» με συνέντευξή τον στον Άλφα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε έκκληση για την χάραξη εθνικής γραμμής επειγόντως θεωρώντας ότι στην αυξανόμενη ένταση πρέπει η χώρα να εμφανιστεί συντεταγμένα και μάλιστα να προσφύγει και στους διεθνείς οργανισμούς διεκδικώντας την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει σε σχέση με την δημιουργία του φράχτη στον Έβρο να μην υποχωρήσει από τον αρχικό της σχεδιασμό κατασκευάζοντάς τον πιο μέσα στο ελληνικό έδαφος και συγχρόνως να διασφαλίζει ότι οι οργανωμένες ροές θα γίνονται από ασφαλή δίοδο που θα επιτρέπουν την ατομική αίτηση ασύλου. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον φράχτη είναι ότι «δεν αποτελεί λύση για το προσφυγικό αλλά ένα αστυνομικό μέτρο» στο οποίο εφόσον η κυβέρνηση θέλει να επιμείνει θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερα προσοχή.

Ως προς την πρόταση της Κομισιόν για την χρηματοδότηση των κρατών μελών της ο Αλέξης Τσίπρας είπε καθαρά ότι «είναι μία θετική εξέλιξη» ωστόσο σχολίασε ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε εάν δεν δούμε το τελικό αποτέλεσμα». Σχολίασε πως οι σκληροτράχηλοι της οικονομικής ορθοδοξίας του Βερολίνου φοβήθηκαν τον συστημικό κίνδυνο της Ιταλίας και την διάσπαση της ευρωζώνης και οδηγήθηκαν σ’ αυτήν την απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι καταδεικνύει την πλήρη σύγκρουση των διαφορετικών αντιλήψεων με την κυβέρνηση όχι μόνο ως προς τον αριθμό των μέτρων αλλά και ως προς την ποιότητά τους. Τόνισε πως η χώρα απειλείται με βαθιά ύφεση για το 2020 προβλέποντας πως υπάρχει κίνδυνος να ζήσει και πάλι το δράμα που ζήσαμε το 2012-2014. Για την ύφεση είπε ότι το κρίσιμο δεν είναι να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμηση για το πού θα φθάσει -άλλωστε οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν για την Ελλάδα μία ύφεση γύρω στο 10%-αλλά πώς θα συμβάλει στην αποτροπή της και στον περιορισμό της στο μισό. Επέμεινε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μαζί και με το τελευταίο πακέτο ανέρχονται μόλις στα 8,5 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά σενάρια ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι και μόνο που άρχισε αυτή η συζήτηση από το εσωτερικό της ΝΔ φανερώνει τον κυνισμό και τον τυχοδιωκτισμό της. «Εάν πάλι ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάμε» , πρόσθεσε, «εμείς εδώ είμαστε». Σε κάθε περίπτωση τόνισε μόλις τελειώσει αυτός ο κύκλος της κρίσης να δούμε πώς θα αναμετρηθούμε.

 

Βούλα Κεχαγιά

Βούλα Κεχαγιά