Τσίπρας: Το δίλημμα δεν είναι “βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα”, αλλά αν θα πληρώσει ο κόσμος το ρεύμα ή το φροντιστήριο του παιδιού — Τσακαλώτος: Σε λίγο η Κεραμέως θα επιβάλλει και την ποδιά

Ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

Για “πρωτόγνωρη εικόνα” και “τριπλή κρίση” στον κλάδο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ κατά την παρουσία του στο συνέδριο της ΕΣΕΕ.

Στην “πρωτόγνωρη πραγματικότητα” που βιώνει η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνομιλία που είχε με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο πλαίσιο του Συνεδρίου Future of Retail 2022 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως είπε, κατά τις περιοδείες το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα βρέθηκε κυρίως με ανθρώπους της “αγοράς” και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι οποίοι μετέφεραν μια “πρωτόγνωρη εικόνα” και έκαναν λόγο για μια “τριπλή κρίση” που καλούνται να αντιμετωπίσουν και η οποία περιλαμβάνει τη “μείωση του τζίρου”, τα “συσσωρευμένα χρέη” και την “ενεργειακή κρίση”. Αυτά, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, έχουν δημιουργήσει μια “αφόρητη κατάσταση” για τον κλάδο, η οποία ξεπερνάει και την αντίστοιχη στα χρόνια των μνημονίων και χρειάζεται συγκεκριμένο “σχέδιο” για να αντιμετωπιστεί.

Όσον αφορά το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως οι βασικοί πυλώνες του περιλαμβάνουν τον “επανασχεδιασμό” των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων με διαγραφή μέρους τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία πολιτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλαξε “προσέγγιση” απέναντί τους μετεκλογικά, καθώς από “ραχοκοκαλιά” της οικονομίας έγιναν “ζόμπι”.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Το μεγάλο δίλημμα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία δεν είναι «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», αλλά αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο του παιδιού. Επειδή δεν μπορεί να βρει απάντηση ο κ. Μητσοτάκης, ψάχνει τεχνηέντως τρόπο να δημιουργήσει κοινωνική ένταση“.

Τσακαλώτος: Σε λίγο η Κεραμέως θα επιβάλλει και την ποδιά

Την ανάγκη να σταλθεί «σπίτι της» η «χειρότερη υπουργός Παιδείας όλων των εποχών», Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τις χθεσινές ακρότητες της αστυνομίας στο ΑΠΘ, καθώς και την ανακοίνωση της θεσμοθέτησης του ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η επιβολή ποδιάς δεν είναι μακριά», με βάση τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, όπου στην εκπαίδευση «βάζει τα ΜΑΤ να τσακίζουν στο ξύλο όποιον φοιτητή διαφωνεί με την αυτού εξοχότητά της».

Η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook:

Έχω πει πολλές φορές ότι η κυρία Κεραμέως είναι η χειρότερη υπουργός παιδείας όλων των εποχών. Κάθε μέρα όμως ξεπερνάει τον εαυτό της. Τώρα η «φιλελεύθερη» υπουργός παιδείας θέλει να επιβάλει στους φοιτητές πως θα ψηφίζουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση βάζει τα ΜΑΤ να τσακίζουν στο ξύλο όποιον φοιτητή διαφωνεί με την αυτού εξοχότητά της.

Το «φιλελεύθερο» κράτος, όταν δεν του αρέσει η τροπή που παίρνουν τα πράγματα γίνεται παρεμβατικό και αυθαίρετο κατά το δοκούν. «Είστε ελεύθεροι αρκεί να κάνετε ότι θέλω εγώ»…

Φοβάμαι πως και η επιβολή ποδιάς δεν είναι μακριά.

Πραγματικά όχι ως πολιτικός αλλά ως πανεπιστημιακός κάνω έκκληση στους συναδέλφους, στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα:

Αυτή η κυβέρνηση αυταρχισμού και βίας δεν αντέχεται.

Ας κάνουμε την κυρία Κεραμέως να προσφέρει τα μέγιστα που μπορεί στην εκπαιδευτική κοινότητα: Ας την στείλουμε σπίτι της.