Τσίπρας: Συμφωνεί με τους “πανηγυρίζοντες” υπουργούς του ο Κ. Μητσοτάκης; – Ευκλ. Τσακαλώτος: Το σύνολο της επιτελικής ανικανότητας της ΝΔ είναι…

Τσίπρας: Συμφωνεί με τους "πανηγυρίζοντες" υπουργούς του ο Κ. Μητσοτάκης;Ευθεία πρόκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει αν στηρίζει τους υπουργούς της κυβέρνησης που δηλώνουν ικανοποίηση για την αντιμετώπιση του Covid 19 αναμένεται να απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας 

Να πάρει θέση για τις δηλώσεις Γεωργιάδη – Κοντοζαμάνη περί επιτυχημένης αντιμετώπισης της πανδημίας αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του στην σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο του κόμματος

Σκληρή απάντηση στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να δώσει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόκειται να διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 το απόγευμα. Οι τοποθετήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που δηλώνουν ότι η κατάσταση στην δημόσια υγεία είναι «εξαιρετική» και ενδείκνυται για «πανηγυρισμούς» ενώ καταγράφονται 100 νεκροί ανά ημέρα, φαίνεται να έχουν προκαλέσει την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης , Άδωνις Γεωργιάδης για την δήλωση του σύμφωνα με την οποία «κυβερνάμε μια χώρα και είναι 12 φορές καλύτερη από Βέλγιο το πανηγυρίζω, ναι! Γιατί σώσαμε ανθρώπους». Επίσης όμως και ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για το πεδίο των ΜΕΘ, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που δήλωσε χθες στην Βουλή πως «τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά μέχρι στιγμής, κανένας συμπολίτης μας δεν έχει μείνει πίσω». Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για την δήλωση του υφυπουργού λέγοντας πως «μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη που πανηγυρίζει, ενώ έχουμε πλέον 100 νεκρούς τη μέρα και ενώ το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί τελούν υπό κατάρρευση, σειρά πήρε και ο κ. Κοντοζαμάνης που με θράσος δήλωσε πως «τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται στην ομιλία του να καλέσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ευθέως θέση και να δηλώσει να στοιχίζεται πίσω από τις απόψεις των υπουργών της κυβέρνησής του. Να πάρει σαφή θέση για το αν θεωρεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και η οικονομία ως επιτυχή διαχείριση της διττής κρίσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στην εικόνα που παρουσιάζει η χώρα με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θανάτων που την φέρνει πίσω από 14 χώρες που τον περασμένο Οκτώβριο ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση και την κατατάσσει στην 17η θέση στην Ευρώπη. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει απολέσει τον έλεγχο και κινείται κυνηγώντας την εξέλιξη της νόσου αντί να την προλαμβάνει και να ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές.

Τσίπρας: Συμφωνεί με τους
Από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, χθές, στο νοσοκομείο “Γιώργος Γεννηματάς”

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει και στις δαπάνες για την υγεία για τις οποίες δεν προβλέπεται καμία αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό όπως αυτό κατατέθηκε στην Βουλή, αντίθετα καταγράφεται μείωση των κονδυλίων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από την κριτική για διαχειριστική ανικανότητα όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί και στο πολιτικό στοιχείο των επιλογών αυτών που είναι η ιδεολογική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μην επιθυμεί την ενίσχυση του ΕΣΥ προκρίνοντας τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακριβώς γιατί δεν πιστεύει στην ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. ‘Όπως άλλωστε δήλωσε και στην χθεσινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς ο Αλέξης Τσίπρας ««είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας άλλος σχεδιασμός για τη στήριξη του συστήματος υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, με αναμόρφωση του μισθολογίου, αυξήσεις δηλαδή στους μισθούς των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή ώστε να δοθούν και κίνητρα να έρθουν νέοι γιατροί στο σύστημα, και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του νοσηλευτικού προσωπικού». Την θέση αύτη μάλιστα η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με νομοθετική πρωτοβουλία καταθέτοντας τροπολογία που προβλέπει την ένταξη των υγειονομικών στα «βαρέα και ανθυγιεινά» όπως και την καταβολή δώρου Χριστουγέννων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει έντονη πίεση για το ζήτημα των επιτάξεων σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει άμεσα ιδίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καταγγέλοντας την κυβέρνηση ότι κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται όμως και ο σχολιασμός του Αλέξη Τσίπρα, στην χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την συμμετοχή του ίδιου και των Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάννη Βαρουφάκη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Θυμίζουμε ότι σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε την πράξη αυτή «κακόγουστη φάρσα». Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση «έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων».

 

Ευκλ. Τσακαλώτος: Το σύνολο της επιτελικής ανικανότητας της ΝΔ είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της

«Η άρνηση της ΝΔ να απαντήσει στο γιατί η χώρα μας υπολείπεται σε δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας είναι αδιανόητη»

Αναλυτικά η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου και Συντονιστή Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Η άρνηση της ΝΔ να απαντήσει στο γιατί η χώρα μας υπολείπεται σε δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας είναι αδιανόητη.

Την Παρασκευή το πρωί απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ρωτώντας την για ποιον λόγο η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση δαπανών για την Υγεία όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του ΟΟΣΑ και αν θεωρούν ότι αυτό είναι πρόβλημα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας απάντησε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, ισχυριζόμενος ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι παλαιότερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι δαπάνες.

Το πρωί του Σαββάτου του απάντησα ότι :

1.     Για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος). Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας

2.     Ακόμα και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε ελάχιστες θέσεις. Και θα ανέβαινε μόνο υπό την ακραία και μη ρεαλιστική υπόθεση ότι όλες αυτές χώρες που “προσπερνάμε” δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο, δεν ξόδεψαν ούτε μισό ευρώ από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

3.     Η απάντησή του συνιστά παραδοχή ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι

4.     Ένα πλήρως επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς την χώρα μας πάλι στον πάτο.

Σήμερα απάντησε για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Οικονομικών με Δελτίο Τύπου. Περίμενα να διαβάσω μια απάντηση σε αυτά τα επιχειρήματα. Αντί αυτού είδα μια επανάληψη των επιχειρημάτων του κ. Πέτσα, σε ακόμα πιο αδύναμη μάλιστα μορφή, σαν να μην είχε μεσολαβήσει η απάντησή μας.

Πραγματικά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Η επαναλαμβανόμενη άρνηση της ΝΔ να εμπλακεί σε διάλογο; Το γεγονός ότι δηλώνει με έπαρση περήφανη για τα κατορθώματά της ακόμα και σήμερα; Η απόλυτη απροθυμία της να στηρίξει την δημόσια υγεία;

Προφανώς το σύνολο της επιτελικής ανικανότητας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της.