Τσίπρας στην ΠΓ: “Μην το κουράζουμε. Εάν έχουμε διαφωνίες να τις λύσουμε με πλειοψηφίες και μειοψηφίες”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Οι διαφωνούντες δείχνουν να συμβιβάζονται με την τροποποίηση του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και να αποφεύγεται το δημοψήφισμα. Ποια τα πιθανότερα ονόματα.

Η αποφυγή του δημοψηφίσματος είναι η πιθανότερη εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον έμμεσο «εκβιασμό» του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ θα προτείνω προσθήκη στο όνομα του κόμματος. Αν υπάρχουν και άλλες προτάσεις θα γίνει δημοψήφισμα στις ημερομηνίες που έχουμε πει να αποφασίσει δεσμευτικά η βάση του κόμματος», φέρεται να είπε στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. «Καλό είναι να πάμε συναινετικά, αλλά αν δεν συμφωνούμε να πάμε σε δημοψήφισμα¨, είπε χαρακτηριστικά.

Η προσθήκη στο όνομα φαίνεται να γίνεται δεκτή από όσους έως τώρα διαφωνούσαν, με τον Νίκο Βούτση να δίνει μάλιστα το στίγμα του συμβιβασμού με συνέντευξή του τρεις ημέρες πριν.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλήξει στην πρότασή του μετά από συζητήσεις με τους συμμάχους, με πιθανότερα ονόματα αυτή τη στιγμή το «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και το «ΣΥΡΙΖΑ- Πράσινη Συμμαχία», όπως είχαν αποκαλύψει από το καλοκαίρι το news24/7.

Ενδιαφέρον, όμως, εμφανίζουν δυο ακόμα τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του.

«Μην το κουράζουμε. Εάν έχουμε πραγματικές πολιτικές διαφωνίες για τη διεύρυνση του κόμματος να τις καταθέσουμε και να τις λύσουμε με πλειοψηφίες και μειοψηφίες» , φέρεται να είπε σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του, ενώ τόνισε με νόημα: «Το Συνέδριο είναι ένας μεγάλος σταθμός, αλλά η διεύρυνση δεν τελειώνει σε αυτό».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που θα προκύψει από το Συνέδριο, από τα 251 μέλη της, τα 50 τουλάχιστον θα προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία.

Ο συμβιβασμός που φαίνεται να επιτυγχάνεται ενόψει του Συνεδρίου («να προχωρήσουμε μπροστά και εγώ έκανα λάθη», φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας), φέρεται να ικανοποιεί και τους διαφωνούντες στο εσωτερικό και τους συμμάχους, ωστόσο ενόψει του Συνεδρίου τα επεισόδια αναμένεται να είναι ακόμα πολλά.

Ολόκληρη η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίσε την Δευτέρα, έχει ως εξής:

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ,  συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε να εισηγηθεί προς τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα ακόλουθα :

-Να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.

-Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε, να προταθεί :

-Συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23.02 όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.

-Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές.

-Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

-Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου.

-Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

-Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι.

-Σημειώνεται ότι μιας και πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

-Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

-Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

-Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

-Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Τέλος, η συνεδρίαση της ΠΓ θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη στις 12 και θα ολοκληρώσει τη συζήτηση για το κείμενο απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση στη ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο»..

Βασίλης Σκουρής