Τσίπρας: “Πολιτική Αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος” το δίλημμα των εκλογών — Τσακαλώτος: “Ήξερα ότι η αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της ΝΔ είναι μειωμένη”

Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής

Την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στην επερχόμενη κάλπη εξέφρασε ο πρόεδρος του, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του τόνισε ότι μετά την διαφαινόμενη δραπέτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στόχος είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας “αν για τον κ. Μητσοτάκη οι εκλογές είναι απόπειρα δραπέτευσης, για το λαό μας είναι ευκαιρία απαλλαγής από το καθεστώς που υπονομεύει τη δημοκρατία, διαβρώνει την οικονομία, οδηγεί τη χώρα σε τραγωδίες. Το δίλημμα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας είναι απλό και ξεκάθαρο: Πολιτική Αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος”. Τόνισε πως “η  απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και η πολιτική αλλαγή είναι ανάγκη ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία και τη χώρα. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές με απλή αναλογική. Αυτή είναι και η μόνη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη αυτή την εκλογή, χωρίς να χρειαστεί και δεύτερη εκλογική διαδικασία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο προεκλογικό κλίμα των ημερών λέγοντας ότι “ο κ. Μητσοτάκης μέσα στην παραζάλη της φθοράς του και το χάσμα ανάμεσα στην προπαγάνδα και την πραγματικότητα, που συνεχώς διευρύνεται και απειλεί να τον καταπιεί, αποφάσισε να πιαστεί από τα μαλλιά του. Ξέχασε και τη σοβαρότητα, και την εθνική ευθύνη, και τη θεσμική αφοσίωση, και τη δέσμευση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όλα εκείνα δηλαδή με τα οποία φιλοτεχνούσε τόσο καιρό την εικόνα του.  Τα ξέχασε όλα και καταφεύγει σε πρόωρες εκλογές. Καλοδεχούμενες λέμε εμείς, άλλωστε τις ζητάμε εδώ και έξι μήνες”.

Όμως διευκρίνισε πως ” ακόμα και την επιλογή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμη δηλαδή και τις εκλογές, τη κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας, δεν είναι μπορεί να αποφύγει να τις στιγματίσει με την καθεστωτική του τοξικότητα. Και χωρίς καμιά δημοκρατική περίσκεψη, καμιά δημοκρατική ευαισθησία αποδίδει προκαταβολικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που ο ίδιος προετοιμάζει, στο δικό μας αντιπολιτευτικό λόγο. Κρύβεται, με δυο λόγια, πίσω από την αντιπολίτευση για να δικαιολογήσει την κυβίστησή του”. Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “με κατηγορεί ότι προτείνω παρατεταμένη αστάθεια, τη στιγμή που η αστάθεια έχει γίνει κανονικότητα με τις πρωτοβουλίες του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη. Με το εκλογικό κλίμα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.  Με τις συνεχείς διαρροές από το ίδιο το Μαξίμου για πρόωρες εκλογές. Με συνεχείς δηλώσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για πρόωρες κάλπες. Αυτές οι διαρροές και αυτές οι δηλώσεις είναι που έχουν οδηγήσει τα υπουργεία σε παράλυση. Συνεπώς ας αφήσουν τα αστεία περί παρατεταμένης αστάθειας που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο επειδή υπάρχει. Αυτοί από μόνοι τους τη δημιουργούν την αστάθεια”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση θα “πάει” στην προεκλογική περίοδο λέγοντας ότι “η αλήθεια, η πραγματικότητα που όλοι ζούμε, είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός του κυρίου Μητσοτάκη. Και την αλήθεια, εμείς την έχουμε και θα την έχουμε σημαία και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση”. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ακρίβεια λέγοντας πως “αντί για σοβαρή αύξηση στους μισθούς, αντίστοιχη με τον πληθωρισμό και δραστικά μέτρα για τη μείωση των τιμών σε καύσιμα και λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης με ανεπαρκέστατα επιδόματα, που εξανεμίζονται από τις διαρκείς αυξήσεις πριν καλά-καλά φτάσουν στις τσέπες των πολιτών, επιδοτεί την αισχροκέρδεια σε ενέργεια και καύσιμα”. Σχολίασε μάλιστα πως “αυτός που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα στα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης του , τώρα προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρρευση του κοροϊδεύοντας τους πολίτες με ψίχουλα, που έχουν ημερομηνία λήξης τις πρόωρες εκλογές που σχεδιάζει”.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης και όξυνσης των τουρκικών προκλήσεων, που δημιουργούν ένα ρευστό και επικίνδυνο διεθνές τοπίο, ο κ. Μητσοτάκης βάζει τη χώρα σε περιπέτειες με την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική που ασκεί. Αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής και από πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη δύσκολη περιοχή της Αν. Μεσογείου και των Βαλκανίων, μετατρέπει την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει για ορισμό ημερομηνίας εκλογών αλλά και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών παράλληλα με την λειτουργία του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και διακομματικής επιτροπής για τα ΜΜΕ. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα σημείωσε ότι “έχει εκπέσει η χώρα μας στην 108η θέση ντροπής στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του τύπου. Και να καταγράφει η ανεξάρτητη αρχή, κυβερνητική προβολή στα ΜΜΕ 75%, προβολή του ΣΥΡΙΖΑ 16% και 9% για όλα τα άλλα κόμματα”.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Οικονόμου: Δεν θα αφήσουμε τον “τραμπισμό αλά γκρέκα” να βλάψει την κοινωνία

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε:

Από την πολιτική τοξικότητα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να περάσει στην επόμενη πίστα: τον βούρκο. Όπως φαίνεται, στον βούρκο σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην πολιτική ευτέλεια και την εξαχρείωση. Εγγυούμαστε όμως ότι δεν θα αφήσουμε τον “τραμπισμό αλά γκρέκα” ούτε να πλήξει τη δημοκρατία μας, ούτε να βλάψει την κοινωνία και την Πατρίδα μας“.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Τσακαλώτος: “Ήξερα ότι η αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της ΝΔ είναι μειωμένη”

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε με αιχμηρό τρόπο στα σχόλια της ΝΔ σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακυβερνούσε με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η νέα απάντηση του κυβερνώνοτς κόμματος.

Την αντίδραση της ΝΔ στη δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακυβερνούσε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα».

«Ήξερα ότι η αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της ΝΔ είναι μειωμένη, ήξερα ότι θα κάνουν προπαγάνδα με οτιδήποτε. Αλλά αν δεν κατανοούν ότι η δημοκρατία σημαίνει να ακούς την λαϊκή ετυμηγορία, αν δεν κατανοούν ότι εμείς απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις τότε δεν κατανοούν τι θα πει πολιτική», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει «σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και καλεί όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές να τοποθετηθούν πάνω σε αυτές ανοιχτά και δημόσια».

«Δεν μιλήσαμε προνομιακά για κανέναν χώρο. Αυτό είναι σαφές. Η ΝΔ παρότι καταλαβαίνει τι λέμε προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ότι γυρνάμε στο 2015 γιατί φοβάται την ανατροπή της από μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως φοβούνται οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Αν ωστόσο συνεχίζουν να ψάχνουν για το ποιοι κατέστρεψαν τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ψάξει είτε στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, ή ακόμα και στη σημερινή κυβέρνηση που παλεύει με αξιώσεις να καταστρέψει πάλι τη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία», συνέχισε και έκλεισε, παραπέμποντας σε μια «μνημειώδη» ατάκα της Αλέκας Παπαρήγα: «Αν από όλα τα λεγόμενα μου εσείς καταλάβατε αυτό, ειλικρινά σας συμπαρίσταμαι».

Τι είχε σχολιάσει η ΝΔ

«Το «μέτωπο» Τσίπρα-Βαρουφάκη, που με τις καταστροφικές επιλογές του, οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ξανασυγκροτείται. Αυτός που λείπει είναι ο κ. Καμμένος. Αλλά το 2022 δεν είναι 2015» είχε υπογραμμίσει σε σχόλιό της η ΝΔ, σχετικά με τις πρώτες δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου σχολίασε σχετικά: «Άκουσα μόλις χθες τον κ. Τσακαλώτο σε συνέντευξή του να λέει ότι εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ξανακυβερνήσουμε με τον κύριο Βαρουφάκη. Δηλαδή, αυτό που καθομολογούμενα η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει αντιληφθεί πόσο πίσω την πήγε. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη είναι αυτό που έχει να προτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη ελληνική κοινωνία για την επόμενη περίοδο».

«Εμείς έχουμε σε όλους τους τόνους πει ότι η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα, στο οποίο δεν πιστεύουμε και δεν οδηγεί σε αυτό που χρειάζεται η χώρα. Θα διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, για να φτιάξουμε μια Κυβέρνηση σαν κι αυτή που κάναμε το 2019. Οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Πάντως, σε καμία περίπτωση, η προβολή που εμείς έχουμε για τους Έλληνες πολίτες στη επόμενη πολιτική περίοδο, δεν έχει να κάνει με μια Κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη, σαν κι αυτή που ονειρεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ -ο κ. Τσακαλώτος το είπε πολύ καθαρά χθες- να ξαναπροτείνουν ως εναλλακτική στην ελληνική κοινωνία».

Η νέα απάντηση της ΝΔ

«Ο κ.Τσακαλώτος στην προσπάθειά του να δώσει αντιπολιτευτικά διαπιστευτήρια στον κ. Τσίπρα, τον ξεπέρασε σε χυδαιότητα, με ένα άκρως ρατσιστικό σχόλιο για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που είπε καθαρά είναι ότι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει και με τον κ. Βαρουφάκη. Αν το μετάνιωσε ας το πει. Μάλλον θέλει να ξεχάσουμε το 2015.

Δυστυχώς για εκείνον, ευτυχώς για όλους μας, το θυμούνται οι πολίτες. Και είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να ξαναζήσουν τέτοιες μέρες, με τους ίδιους πρωταγωνιστές», είναι η απάντηση του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας στις νέες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Τι είχε δηλώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε μεταξύ άλλων ότι όταν ψηφίζεις απλή αναλογική, πρέπει να είσαι έτοιμος να τα βρεις με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν.

«Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου, ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική, η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή… γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο έκανε πρόταση 5 σημείων προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, να υπάρχει μια ριζοσπαστική, αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει αυτή την ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.