Τσίπρας Πέμπτη στην Βουλή! Στο στόχαστρο οι χαριστικές ρυθμίσεις ύψους άνω του 1 δις. ευρώ των τραπεζών – Απόσυρση της «σκανδαλώδους ρύθμισης δώρο στις ασφαλιστικές»

Στο στόχαστρο οι χαριστικές ρυθμίσεις ύψους άνω του 1 δις. ευρώ τραπεζών προς “μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες” την ώρα που το “πτωχευτικό” της κυβέρνησης «καταργεί πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Με ορίζοντα την ψήφιση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο, το προσχέδιο του οποίου καταρρίπτει σύμφωνα με την Κουμουνδούρου το κυβερνητικό αφήγημα, το εναρκτήριο λάκτισμα για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη με την παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη συζήτηση για το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο, «το οποίο καταργεί πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας» και έχει προκαλέσει πέρα από τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και σφοδρότατες αντιδράσεις των αρμόδιων κοινωνικών και οικονομικών φορέων, πλην της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όπως επιβεβαιώβηκε και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή. Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς με φόντο την ψηφοφορία της Πέμπτης.

Παράλληλα οι χαριστικές ρυθμίσεις ύψους άνω του ενός δις. ευρώ τραπεζών προς «μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες», οι οποίες καταγγέλλεται πως γίνονται με πλήρη ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου που έσπευσε εκ των προτέρων στη νομοθέτηση της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών για τέτοιου είδους «εξυπηρετήσεις», έχουν μπει στο μικροσκόπιό της Κουμουνδούρου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα που ετοιμάζεται να στριμώξει παράγοντες της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την Πέμπτη…

Απόσυρση της «σκανδαλώδους ρύθμισης δώρο στις ασφαλιστικές» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση για τη διάταξη του Πτωχευτικού Κώδικα που δίνει το δικαίωμα σε ασφαλιστικούς ομίλους να επιβάλλουν μονομερώς αυθαίρετες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «σκανδαλώδη διάταξη» που «ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων σε βάρος χιλιάδων πολιτών». Εκτιμά επίσης πως η διάταξη «στερεί ουσιαστικά από τη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες για να προστατεύσει τους ασφαλισμένους» και τονίζει πως «μοναδική επιλογή του ασφαλισμένου που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις, είναι να ακυρώσει το συμβόλαιο χάνοντας την υγειονομική του κάλυψη, κι ας πλήρωνε αδιαλείπτως για αυτήν επί σειρά ετών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει πως «δεν πρόκειται για μια τυχαία αστοχία» και αναφέρει «την αδικαιολόγητη ακύρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης προστίμου 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική επιχείρηση για παράνομες αυξήσεις ασφαλίστρων και το δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές, με διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ», υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση συνεχίζει την εξόφθαλμα αντικοινωνική της πολιτική».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει την σκανδαλώδη διάταξη».

Η απάντηση Γεωργιάδη

«Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές εταιρείες το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής» υποστήριξε απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλώντας για «άθλια ανακοίνωση».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές εταιρείες το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής. Η διάταξη αναφέρεται μόνο σε εκείνα τα συμβόλαια που ήδη έχουν το μονομερές δικαίωμα αναπροσαρμογής. Άρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα δώρο, ούτε σκανδαλώδες ούτε μη σκανδαλώδες, σε κάποιον εφόσον ήδη το έχει. Τα συμβόλαια για τα οποία προβλέπεται συγκεκριμένη αναπροσαρμογή με ποσοστό ετήσιο ή κλειδωμένο ασφαλιστήριο, δεν επιλαμβάνονται της παρούσης διάταξης.

Παρ’ όλο που σήμερα ξεκαθαρίστηκε στη Βουλή αυτό ακριβώς το θέμα, μετά από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κι ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν διατύπωσαν κανένα αντίλογο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε αυτήν την άθλια ανακοίνωση. Τόσο σοβαρή αντιπολίτευση έχουμε!»