Τσίπρας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Βλέποντας το σκληρό χειμώνα που έρχεται… – Αναδρομικά νωρίτερα; Άρα… εκλογές!

Βλέποντας το σκληρό χειμώνα που έρχεται είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν να αποδράσουν

Στην πιθανότητα κήρυξης εκλογών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με ελαιοπαραγωγούς στο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας, αξιολογώντας αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία.

«Δεν ξέρω αν θα έχουμε εκλογές ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι ότι βλέποντας τα αποτελέσματα τους στην οικονομία, βλέποντας τη διάλυση που έχουν επιφέρει και τον σκληρό χειμώνα που έρχεται, είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν να αποδράσουν. Να αλλάξουν την ατζέντα από τη συζήτηση κατασκευάζοντας σκάνδαλα, για να κρύψουν τα δικά τους, για να φέρουν την ατζέντα εκεί που θέλουν. Εμείς απαντάμε απέναντι σε όλα αυτά:

Όπως καταφέραμε με πολλές μεγάλες δυσκολίες και θυσίες να ξαναβάλουμε τη χώρα στο σωστό δρόμο, είμαστε έτοιμοι και τώρα να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο, που αφορά τους πολλούς και αφορά και τον καθέναν. Αφορά δηλαδή τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, αφορά τις δυνάμεις της εργασίας και της δυνάμεις της παραγωγής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει λύση στα πραγματικά προβλήματα. «Θέλει να συζητάμε για άλλα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα και τα μεγάλα προβλήματα. Δηλαδή αν θα μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική και στήριξη στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε, να λέγαμε…» σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «η χώρα στο παρελθόν βρέθηκε σε ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο σταυροδρόμι, βρέθηκε χρεοκοπημένη να πορεύεται χωρίς πυξίδα σε ταραγμένες θάλασσες. Θυμάστε όλοι σας τι περάσαμε από 2010 έως το 2015, όταν εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να την οδηγήσουμε ξανά σε ήρεμα νερά, να βγούμε από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος. Είχαμε 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι είναι δεν είναι αρκετά αυτά, εγώ μπορώ να τα κάνω καλύτερα και θα φέρω πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα. Ανέλαβε και μέσα σε τέσσερις μήνες αντί να φέρει ανάπτυξη 4%, έφερε ύφεση. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ότι η ύφεση στη χώρα ήρθε τον Οκτώβριο του 2019».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την σημερινή οικονομική κρίση ως συμμετρική και εκτίμησε ότι «θα βιώσουμε καταστάσεις που δεν βιώσαμε ούτε την περίοδο 2010-2015», τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα και τώρα, παρά τα πολύ μεγάλα λάθη που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Και μπορούμε τουλάχιστον να αποτρέψουμε την καταστροφή, να αποτρέψουμε τη βαθειά ύφεση και να στηρίξουμε -γιατί υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες- αυτούς που έχουν ανάγκη, αυτούς που παράγουν, αυτούς που μπορούν να κινήσουν την αγορά, αυτούς που μπορεί να δώσουν με τη δραστηριότητά τους κίνηση στην αγορά».

Αναφερόμενος σε όσα ο ίδιος εισπράττει από τις επαφές του με τον αγροτικό κόσμο ανέφερε:

«Μένω πραγματικά άναυδος όταν μαθαίνω ότι ο κόσμος της παραγωγής, οι αγρότες δεν στηρίχτηκαν ούτε με ένα ευρώ μετά την πανδημία» σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής και «η δυνατότητα να στηριχθεί στο άμεσο διάστημα ο παραγωγός υπάρχει. Και δεν προτείνουμε τρελά πράγματα».

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», το χαρακτήρισε άμεσα εφαρμόσιμο: «Είναι ένα πρόγραμμα υλοποιήσιμο και δεν το λέμε αυτό για να κάνουμε αντιπολίτευση» σημείωσε.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με αλιείς της λιμνοθάλασσας, στην Κλείσοβα, οι οποίοι του έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στον κλάδο τους, σημειώνοντας ότι δεν έχουν λάβει οικονομικές αποζημιώσεις καθώς εξαιρούνται από το καθεστώς αποζημιώσεων.

 

Αναδρομικά νωρίτερα; Άρα… εκλογές! «Διαβάζει» τον Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ

  ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι οι πληρωμές των αναδρομικών σε 245.000 συνταξιούχους ήρθαν… 3 μήνες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό (σ.σ. στις αρχές Ιουλίου αντί τον Οκτώβριο) ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είδαν πίσω από αυτή την κίνηση προετοιμασία της κυβέρνησης για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση βλέπει πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού είναι πολλές και σοβαρές και «άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να στήσει κάλπες προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την δύσκολη πραγματικότητα που τον περιμένει».

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μια πιο συστηματική ανάλυση των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι σε ό,τι αφορά την οικονομία ενώ παράλληλα δεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται σε σωστή τροχιά.

Λένε ακόμα ότι η ιστορία με το διαφημιστικό πακέτο στα ΜΜΕ για το «Μένουμε Σπίτι» και την λίστα Πέτσα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση κάνοντας τους πολίτες καχύποπτους.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος σε συνέντευξη του στην διαφαινόμενη οικονομική κρίση επεσήμανε: «Η ύφεση δεν είναι μπροστά μας. Βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση. Και αυτό δεν το λέει ο “υπερβολικός” ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία είχαμε μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, το τελευταίο του 2019 και το πρώτο του 2020″.

Οι προβλέψεις ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο τουρισμός θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ό,τι έχει προβλέψει η κυβέρνηση, καθώς χώρες που τουριστικά προτιμούν την Ελλάδα για διακοπές δεν θα ανοίξουν τα σύνορα τους.

Για παράδειγμα ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ θα ανοίξουν τις επικοινωνίες με άλλες χώρες στα τέλη Αυγούστου, η Ρωσία είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει ενώ το Ισραήλ από το οποίο επισκέπτονταν την χώρα 1.500.000 τουρίστες δεν αναμένεται να ανοίξει τα σύνορα του σύντομα.

Οι συνέπειες λοιπόν στον χώρο του τουρισμού αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες και άρα η ραγδαία αύξηση της ανεργίας (στον τουρισμό και την εστίαση) είναι δεδομένη.

Έρχονται… λουκέτα

Την ίδια στιγμή πολλά καταστήματα που άντεξαν την κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων κλείνουν καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα που έχουν μπροστά τους ενώ επιχειρήσεις ανακοινώνουν στους εργαζόμενους ότι το Σεπτέμβριο θα αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις καθώς η ύφεση που έρχεται δεν έχει προηγούμενο.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέροντας επιγραμματικά τι χρειάζεται για να στηριχτεί η οικονομία της χώρας ανέφερε: «Στήριξη του κόσμου της εργασίας, προστασία του εισοδήματος των πολιτών, ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα». Και πρόσθεσε: «Δεν λέμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αλλά δεν υπάρχουν και μόνο τα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγεί ο κ. Μητσοτάκης».

Όσον αφορά στο προτεινόμενο από την Κομισιόν πακέτο στήριξης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζει ως μια «χρήσιμη υπόμνηση της επιστροφής της πολιτικής», και «μια εναλλακτική στον αδιέξοδο, όπως αποδεικνύεται, δρόμο της λιτότητας και του χάσματος μεταξύ βορρά και νότου», αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει το πακέτο στήριξης ως λεφτόδεντρο για κάθε λογής ημέτερους, όπως κάνει συστηματικά, τότε σύντομα και θα αποδειχθεί ανεπαρκές και θα μας οδηγήσει σε νέου τύπου μνημόνια».