Τρ. Αλεξιάδης: Τι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το Λαθρεμπόριο – Σαρηγιάννης: Πώς θα διαμορφωθούν τα κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα

Η ΝΔ επίλεξε με την στάση της να ψηφίσει το νομοσχέδιο ΜΟΝΟ αυτή και η Ελληνική Λύση. Οι πολιτικές της ευθύνες δεν μπορούν να καλυφθούν από προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα.

Αναλυτικά η δήλωση του Τρ. Αλεξιάδη: 

Επειδή ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια παραποίησης και παραπληροφόρησης για το τι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 2.12.20 στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο, ενημερώνω ότι:

Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η ευκαιρία η ΒΟΥΛΗ να στείλει πλειοψηφικό και ισχυρό μήνυμα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου γιατί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις  – ερωτήματά μας, τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια, απαξίωσε τον ρόλο της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα 33 από τα 40 άρθρα (Όχι σε 2, Παρών σε 5) και «Παρών» επί της αρχής, ακριβώς λόγω της κυβερνητικής αδιάλλακτης στάσης.

Ψηφίσαμε ΚΑΤΑ στην τροπολογία για τα ΕΛΤΑ (12 άρθρα, 83 σελίδες)

Ψηφίσαμε ΠΑΡΩΝ στην τροπολογία για την διατίμηση (1 άρθρο, 18 σελίδες)

Ψηφίσαμε ΠΑΡΩΝ στις κοινές τροπολογίες Υπουργών (17 και 11 άρθρα με 116 και 66 σελίδες αντίστοιχα)

Καταγγείλαμε το ότι σε ένα νομοσχέδιο με 40 άρθρα, κατατέθηκαν λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης 4 τροπολογίες Υπουργείων με 41 άρθρα και 300 σελίδες !

Καταθέσαμε τροπολογία (πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων) για τη διαγραφή προστίμων εκπρόθεσμων καταστάσεων πελατών – προμηθευτών 2014, την οποία στήριξαν φορείς, αλλά δυστυχώς ο Υπουργός δεν την έκανε δεκτή.
Τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν, όσο και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Μάριος Κάτσης αλλά και εγώ (σαν εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο) αναλύσαμε θέσεις και καταθέσαμε προτάσεις, δώσαμε την πολιτική μάχη με όσες δυνατότητες δίνει ο κανονισμός της Βουλής.
Η ΝΔ επίλεξε με την στάση της να ψηφίσει το νομοσχέδιο ΜΟΝΟ αυτή και η Ελληνική Λύση. Οι πολιτικές της ευθύνες δεν μπορούν να καλυφθούν από προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα.

 

Σαρηγιάννης: Πώς θα διαμορφωθούν τα κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα

Πανδημία στη Θεσσαλονίκη

Η πιο επιβαρυμένη από τον κορονοϊό περιοχή της Ελλάδας θα παραμείνει η Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς τα κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού αριθμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τα 200 κρούσματα από τα συνολικά 700 – 800 εκείνης της ημέρας.

Κάτι που σημαίνει ότι για να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη σε μια σχετικώς ικανοποιητική και διχειρίσιμη υγειονομική κατάσταση υπάρχει μπροστά μας αρκετό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του χρόνου, που παρουσίασε την Πέμπτη η Voria.gr, βασίζονται σε τρεις παραδοχές:

-Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο,

-Το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου,

-Η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30% – 50%.

Πρώτη ημέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21.00 στη Θεσσαλονίκη

Με αυτά τα δεδομένα η πρόβλεψη είναι η ακόλουθη:

• Στις 14 Δεκεμβρίου στο σύνολο της χώρας θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα και στις 31 του μηνός 700 – 800.

• Στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190 και στις 31 περί τα 200.

• Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα υποχωρήσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.

• Στη Λάρισα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και την τελευταία ημέρα του χρόνου 18.

• Στην Πάτρα τα κρούσματα θα είναι 5 στις 14/12, 3 στις 21/12 και ένα στις 31/12. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία -στο Μεσολόγγι και τα πέριξ-, που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.

Αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε περίπτωση που η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου.

Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Αξίζει να σημειωθεί ότι –όπως υπολογίζει η ομάδα Σαρηγιάννη- εάν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο πιθανόν από τα τέλη Απριλίου το πρόβλημα της πανδημίας, όπως το βιώνουμε σήμερα, θα έχει ξεπεραστεί, αν και –όπως λένε οι ειδικοί- θα χρειαστεί για κάποιο διάστημα να εξακολουθήσουμε να τηρούμε κάποια μέτρα. Ο ίδιος ο καθηγητής του ΑΠΘ αναρωτιέται, πάντως, ποιος είναι ο καταλληλότερος χωροταξικός σχεδιασμός για μεγαλύτερη και ταχύτερη αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, ώστε η συλλογική ανοσία να έρθει γρηγορότερα στη χώρα.

Όπως λέει στη Voria ο κ. Σαρηγιάννης, η ομάδα του ήδη μελετάει τις διαφορές που θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάμεσα στην προφανή επιλογή της οριζόντιας γεωγραφικής κατανομής των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής και μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί υπόψιν της κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες.

Η διεπιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, από την περασμένη Άνοιξη έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τα Ιταλικά πανεπιστήμια της Παβίας και της Πίζας μια σειρά αλγορίθμων, σε συνδυασμό με δυναμικά μοντέλα συμπεριφοράς του πληθυσμού, διάδοσης του κορωνοϊού και υπολογισμού του υγειονομικού κινδύνου. Από τα δεδομένα αυτά προκύπτουν προβλέψεις για το τι θα συμβεί μερικές εβδομάδες ή ένα – δύο μήνες αργότερα, οι οποίες στο διάστημα των επτά μηνών που έχουν μεσολαβήσει έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν πλήρως.