Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην Αθήνα. Οικονομία, ενέργεια και Ανατολική Μεσόγειος – Ακύρωσε η Ελλάδα τη στρατιωτική άσκηση ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας – Τούρκοι διπλωμάτες κατασκόπευαν πολίτες στην Ελβετία και…

Προφανώς θα μιλήσουν και για την Τουρκία και τις προκλήσεις Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα υποδεχθεί σήμερα Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, τους ομολόγους του από την Κύπρο και το ΙσραήλΝίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi) αντίστοιχα, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους ομολόγους του.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

 

Ακύρωσε και η Ελλάδα τη στρατιωτική άσκηση ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας

φρεγάτες πολεμικό ναυτικό άσκηση

Μετά την ακύρωση της τουρκικής Navtex – Μισό βήμα πίσω από τις δύο πλευρές

Στην ακύρωση της NAVTEX για στρατιωτική άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας, προχώρησε η Ελλάδα ακολουθώντας την κίνηση «καλής θέλησης» της Τουρκίας που λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει αντίστοιχα ότι ακυρώνει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού με σημερινή Navtex ακύρωσε παλαιότερη Navtex, η οποία ενεργοποιούσε το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο πέλαγος την 29η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (26/10), η τουρκική πλευρά γνωστοποίησε ότι προβαίνει σε ακύρωση της Navtex που είχε εκδώσει για σχεδιαζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την 28η Οκτωβρίου – ανήμερα της εθνικής μας επετείου – ως χειρονομία καλής θέλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εξήγγειλε το περασμένο Σάββατο (24/10) στρατιωτικές ασκήσεις για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου, αδειάζοντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπργκ που λίγες ώρες νωρίτερα, διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου. Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις ανατολικότερα του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, οι δυο ασκήσεις αφορούσαν σε περιοχές εντός τουρκικών υδάτων, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τις ακτές της γειτονικής χώρας, ανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή της Φοινίκης. Η τρίτη άσκηση ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας.

 

Τούρκοι διπλωμάτες κατασκόπευαν πολίτες στην Ελβετία και έστελναν «ραπόρτο» στην Άγκυρα

Η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποίησε τους διπλωμάτες της στην Ελβετία για να κατασκοπεύσει αντιπάλους του Τούρκου προέδρου και να συγκεντρώσει στοιχεία εναντίον τους με στόχο να προχωρήσει στην δίωξή τους.

Όπως γράφει η τουρκική αντιπολιτευτική ιστοσελίδα Nordic Monitor, δικαστικά έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι διπλωμάτες συγκέντρωσαν στοιχεία για εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων, δημοσιογράφουςεπαγγελματίες και επιχειρηματίες που κατοικούν στην Ελβετία.

Τα «προφίλ» που αναπτύχθηκαν εστάλησαν στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να σχηματιστούν δικογραφίες για τρομοκρατία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*