Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «O πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν θετικά εμπορικά ζητήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και υπογράμμισαν την πεποίθησή μας (των ΗΠΑ) για την ανάγκη επίλυσης των περιφερειακών θεμάτων μέσω διαπραγματεύσεων».
Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά αναφορικά με την Λιβύη με σκοπό τη διασφάλιση μιας βιώσιμης σταθερότητας στην χώρα, ανέφερε με τη σειρά της η τουρκική προεδρία.
Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και έναν εμπορικό στόχο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μια μέρα νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης δεν θα επωφελείτο αν κηρυσσόταν τώρα μια εκεχειρία στη χώρα κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα θα πρέπει να παραδοθούν στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας προτού αυτή συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.
Ξεχωριστά ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει σεισμικές έρευνες και επιχειρήσεις γεώτρησης για φυσικούς πόρους στο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου που καλύπτεται από συμφωνία που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ-Σάρατζ είχε συνομιλίες με διοικητές του στρατού για την στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη και τις επιχειρήσεις στην Σύρτη και τη Τζούφρα.
Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την επανεξέταση των μέτρων για την διασφάλιση των περιοχών που απελευθερώθηκαν από τον στρατό.
Η Ισπανία στο στόχαστρο του Τσαβούσογλου για την Αγία Σοφία
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας πως στην Ισπανία υπάρχουν τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες.
«Η Τουρκία απορρίπτει τις καταδικαστικές αναφορές που χρησιμοποίησε η ΕΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο.
Αναφορικά με την Ισπανία τόνισε πως «υπάρχουν μερικά τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες», αναφερόμενος σε τεμένη των Μαυριτανών που μετατράπηκαν σε εκκλησίες τους προηγούμενους αιώνες.
Σημειώνεται πως και ο Τούρκος πρόεδρος ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν συνέδεσε την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με την αναβίωση του Ισλάμ από το Ουζμπεκιστάν έως την Ανδαλουσία της Ισπανίας.
Η σύνδεση αυτή δείχνει ότι οι φιλοδοξίες της Άγκυρας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ισλαμικής ατζέντας για την περιοχή.
«Δεν κάνουν βήμα πίσω»
Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας επανέλαβε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, ενώ δεν παραλείπει να επιτεθεί ξανά κατά της Ελλάδας, μία ημέρα μετά τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του.
«Όχι, πλέον σε αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα οπισθοχώρησης. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας, αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν “να μην ανοίξει ως τζαμί”, τώρα άρχισαν να το στηρίζουν», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του σε γνωστό φιλοκυβερνητικό αρθρογράφο της εφημερίδας «Χουριέτ».
Παράλληλα, επανέλαβε για ακόμη μια φορά το γνωστό τουρκικό αφήγημα περί ανυπαρξίας τεμένους στη χώρα μας ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την «καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα» της Θράκης.
«Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας», είπε.
«Από την άλλη πλευρά, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η καταπίεση των Μουσουλμάνων στη δυτική Θράκη είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο, που θα έπρεπε να μιλάει», ανέφερε ενώ υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια και να παίζουν με την υπομονή της Άγκυρας».
Σχολιάζοντας την κριτική σε βάρος της Τουρκίας ότι δεν γνωστοποίησε τις προθέσεις της στην UNESCO, στη λίστα της οποίας υπάγεται η Αγία Σοφία ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε:
«Δεν χρειάζεται και δεν πρόκειται να ενημερώσουμε την UNESCO ότι θα λειτουργήσει ως τζαμί. Η σχετική σύμβαση της UNESCO, δεν είναι αντίθετη. Εξετάζοντας τη σύμβαση της UNESCO, δεν είναι απαραίτητο να λάβουμε τη γνώμη της σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Αλλά παρόλα αυτά θα εξηγήσουμε τις εργασίες που θα διεξαχθούν στο εσωτερικό κι ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα κριτήρια που θέτει για την προστασία τέτοιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».