Το Oruc Reis σπάει τα 12 μίλια: Κρίσιμη μέρα, σε ύψιστο συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις – Η Αθήνα ζητά να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ, Τουρκίας – Le Monde: Η σύγκρουση Μακρόν, Ερντογάν αφορά κάτι βαθύτερο

ΗΠΑ: Σημαντικό βήμα η απομάκρυνση του Oruc Reis

Τι εντολές έχουν για τα σενάρια αντίδρασης

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά το πολεμικό ναυτικό βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς το Oruc Reis αλωνίζει στην αν. Μεσόγειο, με την Άγκυρα να προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και νέα τετελεσμένα πριν δοθεί χώρος στη διπλωματία.

Το ενδεχόμενο “θερμού επεισοδίου” δεν έχει αποκλειστεί. Στόχος της Άγκυρας οι διαπραγματεύσεις να περιλαμβάνουν βεντάλια διεκδικήσεων όπως αποστρατικοποίηση νησιών, ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, ζητήματα κυριαρχίας, έρευνας και διάσωσης κλπ κλπ.

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που εδώ και μερικές ημέρες πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα, θα φτάσει το πρωί της Τρίτης (20.10), κοντά στις ακτές του Συμπλέγματος της Μεγίστης. Εκεί θα επιχειρήσει και πάλι στροφή προς τα νοτιοδυτικά, μαζί φυσικά πάντα με τις φρεγάτες και τις κορβέτες που το συνοδεύουν.

Το θέμα λοιπόν είναι αν στο σημείο εκείνο «σπάσει» και πάλι τα 12 ναυτικά μίλια. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιτηρεί μόνο το Oruc Reis, αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που το συνοδεύουν, καθώς, μπορεί το τουρκικό ερευνητικό να διέλθει από τα 14 μίλια, ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο ένα από τα υπόλοιπα σκάφη που το συνοδεύουν να επιχειρήσει να κινηθεί μεταξύ 12 και 6 ναυτικών μιλίων.

Θεωρείται άλλωστε εξαιρετικά πιθανό η τουρκική ηγεσία να δώσει εντολή προσέγγισης στα 6,5 ναυτικά μίλια όπως προβλέπει η παράνομη navtex εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν πώς τρόποι αντίδρασης υπάρχουν πολλοί και δεν είναι μόνο το στρατιωτικό πλήγμα, με την Ελλάδα να έχει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο σενάριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα προκρίνει σε αυτή τη φάση μια αντίδραση η οποία δεν περιλαμβάνει στρατιωτικό πλήγμα παρά μόνον αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν την πρώτη κίνηση.

Στο Καστελόριζο βρίσκονται πανίσχυρες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Όσο για τα ελληνικά υποβρύχια, αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο.

Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι σαφείς και συγκεκριμένες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, για το πώς θα αντιδράσουν αν έρθει η κρίσιμη εκείνη ώρα. Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμενων είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί, ενώ τονίζουμε πως η στρατιωτική ηγεσία ενημερώνει συνεχώς την πολιτική για τις εξελίξεις.

 

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα ζητά να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας

 Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα ζητά να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi  υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

 

Le Monde: Η σύγκρουση Μακρόν – Ερντογάν αφορά κάτι βαθύτερο

Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας  | Liberal.gr

Η Γαλλία θεωρεί εαυτόν ως τη «μεγάλη δύναμη» της Ευρώπης. Είναι η μόνη χώρα που διαθέτει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις με δυνατότητα διεξαγωγής μείζονος σύγκρουσης εκτός συνόρων και πυρηνική αποτρεπτική δύναμη. Και οι σχέσεις της με την Τουρκία δεν έχουν υπάρξει σε χειρότερο επίπεδο.

Η Γαλλία δεν άφησε ποτέ ούτε την Αφρική ούτε τη Μεσόγειο.

Μπορεί να μην είναι πια η αποικιακή δύναμη του παρελθόντος, όταν τόσο στο Μαχρέμπ όσο και στην υποσαχάρια Αφρική υπήρχαν μεγάλες γαλλικές αποικίες (ή στην περίπτωση τα Αλγερίας και προσαρτημένες περιοχές), όμως δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί ότι έχει λόγο για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Το ίδιο ισχύει και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι η διεκδίκηση των «εντολών» για τη διοίκηση της Συρίας και του Λιβάνου την επαύριον του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επίσης αντανακλούσε μια θεώρηση «σφαιρών επιρροής» που θα παραμείνει ένα μόνιμο στοιχείο της γαλλικής θεώρησης των πραγμάτων.

Με την κλιμάκωση της εμφύλιας σύγκρουσης στη Λιβύη κλιμακώθηκε και η εμπλοκή της Γαλλίας και της Τουρκίας. Ειδικά η Άγκυρα θεώρησε ότι εδώ είχε την ευκαιρία αφενός να κατοχυρωθεί ως περιφερειακή δύναμη αφετέρου να προωθήσει τα σχέδιά της για τη «Γαλάζια Πατρίδα» βρίσκοντας την πρώτη χώρα της Μεσογείου που ήταν διατεθειμένη να υπογράψει μαζί της συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ.

Η Γαλλία βρισκόταν πάντα αντίθετη στα σχέδια του Ερντογάν. Τα ελληνικά Rafale έκαναν την κατάσταση χειρότερη ενώ τα σχόλια του Μακρόν για το Ισλάμ ξεχείλισαν το ποτήρι και ανέδειξαν το πραγματικό πρόβλημα.

Μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, που στοχεύει στην υπεράσπιση του κοσμικότητας και των αξιών της Γαλλικής Δημοκρατίας, που απειλούνται από «Ισλαμιστικό αυτονομισμό, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμφανίζεται ως παγκόσμιος υπερασπιστής καταπιεσμένων Σουνιτών Μουσουλμάνων, επιτέθηκε εκ νέου, στις 6 Οκτωβρίου, κατά του Προέδρου Μακρόν.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες πτυχές του γαλλικού νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κοσμικότητας δυσαρεστούν έντονα την Άγκυρα, ιδίως εκείνη, που προβλέπει ενίσχυση του ελέγχου της χρηματοδότησης των τζαμιών και τη μη αποδοχή πλέον στη Γαλλία της αποστολής ιμάμηδων και ιεροκηρύκων, προερχομένων από το εξωτερικό.

Υπογραμμίζεται, ότι η Τουρκία είναι αυτή που επενδύει τα μέγιστα στην διαχείριση της μουσουλμανικής λατρείας στη Γαλλία, καθώς στέλνει τους μισούς από τους 300 ιμάμηδες, που αποσπώνται από πολλές ξένες χώρες, όπως το Μαρόκο και την Αλγερία.

Σε μια μελέτη με τίτλο «Η φάμπρικα του Ισλάμ», που δημοσιεύθηκε το 2018, το Institut Montaigne επιβεβαιώνει, ότι αυτή η θρησκευτική διπλωματία αποτελεί ισχυρό μοχλό εξουσίας για την τουρκική ηγεσία. Πρόκειται πρωτίστως για το ζήτημα της «διατήρησης του εθνικού δεσμού πέρα ​​από την πρώτη γενιά μεταναστών και πρόληψη κάθε αφομοίωσης, δηλαδή αραίωσης της τουρκικής ταυτότητας στην χώρα υποδοχής, κίνδυνο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει στη Γερμανία, ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», εξηγεί η έκθεση, με αναφορά σε δήλωση του Τούρκου προέδρου, το 2008.

Είναι αλήθεια, ότι ο Ερντογάν είναι συνηθισμένος σε ακραίες δηλώσεις, εξ ου και η δήλωσή του, στις 12 Σεπτεμβρίου, «Κύριε Macron δεν τελειώσατε να έχετε μπελάδες με εμένα!».

Με πληροφορίες από Le Monde, onalert.gr