Το lockdown φέρνει νέο πακέτο μέτρων – Νέες απαγορεύσεις Χαρδαλιά: Βροχή λουκέτων και ανέργων φέρνει το φρένο στο take away

εστίαση, καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει πάνω από την ελληνική οικονομία. Αυτό που όλοι απεύχονταν, από κυβέρνηση, επιχειρηματίες και εργαζομένους, δυστυχώς είναι γεγονός

Οι λεπτομέρειες για το lockdown θα γίνουν γνωστές σήμερα το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό, αλλά το γενικό πλαίσιο θα θυμίζει σε πολλά εκείνο του Μαρτίου.

Από την ώρα που έγινε γνωστό το lockdown έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, που έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και κάνουν τους υπολογισμούς τους, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Από την άλλη πλευρά κάνουν νέους υπολογισμούς, προκειμένου να υπολογίσουν το ύψος της ύφεσης. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο θα διαρκέσει το lockdown, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα, όταν αυτή θα λήξει. Και αυτό διότι η χριστουγεννιάτικη αγορά, από πλευράς κατανάλωσης αποτελεί ένα μεγάλος μέρος της συνολικής πίτας. Είναι πλέον κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα υπερβεί το 10%. Αυτό που θα κρίνει το που θα κάτσει η μπίλια, είναι η διάρκεια.

Όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ποντάρουν πολλά σε αυτή την αγορά. Βασική προτεραιότητα βέβαια είναι να αντέξουν τα συστήματα υγείας, αλλά αμέσως μετά αυτό που επιδιώκεται είναι να μπορέσουν οι πολίτες να είναι έξω τις ημέρες των εορτών, έτσι ώστε να καταναλώσουν και να στηριχθεί η αγορά έστω και περιορισμένα.

Όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας  στα Παραπολιτικά FM, «τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα, θα θέλαμε όμως κάθε φορά πως  βλέπουμε πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση». Σημείωσε επίσης ότι «κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με «κάποιους προσεγγιστικούς περιορισμούς και έδειξαν αυτοί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown  είναι περίπου στο 2,5 με 3% της κάθε χώρας».

Στο ερώτημα εάν αντέχουν τα κρατικά ταμεία  ένα νέο καθολικό lockdown ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει  ότι αντέχουν γιατί «χτίζαμε ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το χειρότερο σενάριο το οποίο να διαρκεί και για αρκετό χρονικό διάστημα».

Πριν όμως φτάσουμε στην χριστουγεννιάτικη αγορά, θα πρέπει να προηγηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προχωρήσει σε νέο πακέτο, το οποίο και θα είναι μεγαλύτερο, από αυτό των 2,3 δισ. που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά τη λίστα των μέτρων. Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα, αλλά δεν αποκλείεται να μπουν και κάποιες πινελιές έτσι ώστε να καλυφθούν κάποια κενά που ενδεχομένως παρατηρηθούν.

Τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι:

  • Επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Με το γενικό lockdown και τις επιχειρήσεις να έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν σε αναστολή εργασίας.
  • Πάγωμα στις πληρωμές  φορολογικών υποχρεώσεων
  • Υποχρεωτικό «κούρεμα» στα ενοίκια κατά 40% για όλη τη χώρα για επιχειρήσεις, πρώτη κατοικίας εργαζομένων σε αναστολή και φοιτητικής κατοικίας.
  • Περισσότερα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων.

 

Νέες απαγορεύσεις Χαρδαλιά -Βροχή λουκέτων και ανέργων φέρνει το φρένο στο take away

Βροχή λουκέτων και ανέργων φέρνει το φρένο στο take away, μετά τις νέες απαγορεύσεις Χαρδαλιά – Νέα μέτρα «βλέπει» ο Βασίλης Κικίλιας

Σε κατάσταση προσαρμογής στην νέα καθημερινότητα που επιβάλλει η δεύτερη φάση της πανδημίας βρίσκονται από χθες Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την τελευταία να επιχειρεί να συντονιστεί με τους ρυθμούς του ολικού lockdown για τις επόμενες 13 ημέρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, η Θεσσαλονίκη θύμιζε έρημο τοπίο, καθώς αφενός η βροχόπτωση και αφετέρου τα περίπου 20 κλιμάκια της ΕΛΑΣ στις πύλες εισόδου – εξόδου και σε κεντρικά σημεία της πόλης, απέτρεψαν μεγάλο αριθμό πολιτών από το να περιδιαβεί τους δρόμους της.

Καθώς τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, μειωμένη αισθητά ήταν και η επιβατική κίνηση χθες στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες αποτελούν το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς για 1.5 εκατομμύρια πληθυσμό και μοιραία πιθανή εστία μετάδοσης του ιού.

Εμφανώς προσαρμοσμένοι, ωστόσο, στα νέα δεδομένα εμφανίστηκαν οι Θεσσαλονικείς από χθες νωρίς το απόγευμα, καθώς ικανός αριθμός πολιτών έκανε χρήση του 13033 αποστέλλοντας sms κυρίως για λόγους φυσικής άσκησης, αλλά και εξυπηρέτησης βασικών αναγκών. Ακόμη και αν η κίνηση αυξήθηκε μετά τις απογευματινές ώρες στη συμπρωτεύουσα, οι νέες διευκρινίσεις που παρείχε την ίδια μέρα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς λίγο πριν τη δύση του ήλιου περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στον ελληνικό βορρά, εντείνοντας τις τοπικές «φωνές» που προειδοποιούν για τσουνάμι λουκέτων μια στρατιές ανέργων.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, ειδικά στον κλάδο της εστίασης απαγορεύεται η δυνατότητα παραλαβής του προϊόντος από το κατάστημα (take away και drive through), με αποδεκτή μόνο τη διαδικασία παράδοσης κατ’ οίκον, δηλαδή το delivery. Αποκρυσταλλώνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα, ο Υφυπουργός εξήγησε πως για τις γκρι περιοχές (στις οποίες προσώρας περιλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες) ισχύουν αυστηρότερες διατάξεις, δηλαδή:

· Η επιβίβαση ενός ατόμου (πλην του οδηγού) σε ταξί και ΙΧ δεν αφορά στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πχ. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι κτλ.

· Καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας λειτουργούν μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

· Επιτρέπονται οι υπηρεσίες διανομής πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον.

· Εξακολουθούν -εφόσον το επιθυμούν- να λειτουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες εντάσσονται σε συγκεκριμένους συλλόγους ή ομίλους.

· Δεν επιτρέπεται το take away, το drive through και η παραλαβή πακέτων. Επιτρέπεται μόνο το delivery.

Οι παραπάνω διευκρινήσεις ήρθαν από τα πλέον αρμόδια κυβερνητικά χείλη (αυτά του κ. Χαρδαλιά) να προσθέσουν ψηφίδες στο μωσαϊκό του χειμερινού lockdown στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, ωστόσο, εγείρει φόβους και δεκάδες αιτήματα για άμεση ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

«Στοχοποιείται η μπουγάτσα»

«Για άλλη μια φορά στοχοποιείται η εστίαση» και εν προκειμένω «στοχοποιείται και η μπουγάτσα» εξήγησε στο protothema.gr o γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, επισημαίνοντας πως με την απαγόρευση του take away «απαγορεύεται η μπουγάτσα να λειτουργήσει και επιτρέπεται τα ψιλικατζίδικα και οι φούρνοι να πουλούν καφέ». Υπό αυτό το πρίσμα «είναι πολύ παράλογη η απόφαση» δήλωσε ο κ. Επιτροπίδης και υπογράμμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έβαλαν λουκέτο 10 καταστήματα εστίασης στην πόλη, όταν δηλαδή δεν υπήρχε καν υποψία lockdown. Στον αντίποδα «από τα 5.500 καταστήματα εστίασης με 40.000 εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τον Ιανουάριο πιστεύουμε ότι θα έχουμε 20.000 ανέργους, δηλαδή το 50% των καταστημάτων θα κλείσει» προειδοποιεί ο Γ.Γραμματέας της της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ αντιπροσωπεία του κλάδου θα έχει συνάντηση στις 2 σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα. Ανάμεσα στα αιτήματα που θα κοινοποιήσουν προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, οι επαγγελματίες της εστίασης της Θεσσαλονίκης ζητούν πλήρη επιδότηση ενοικίου για όσο διάστημα είναι κλειστά τα καταστήματα με κρατική εντολή, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης με μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 5.000 ευρώ και επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου για το επόμενο εξάμηνο.

Παράλληλα, κλειστά τις επόμενες 13 ημέρες θα παραμείνουν τα κομμωτήρια στη Θεσσαλονίκη, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, ανήκοντας στις σπάνιες εξαιρέσεις της καραντίνας. Στην ενδιάμεση κατάσταση όμως βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά δεν φαίνεται να το θέλουν λόγω των μαζικών αποχωρήσεων των πελατών τους, οι οποίες σημειώθηκαν ελέω της ξαφνικής καραντίνας.

Πλην της εστίασης, «σχέδιο Μάρσαλ» για την τοπική οικονομία ζητούν δημόσια τις τελευταίες ημέρες αμφότεροι ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αλλά και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο τελευταίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δηλώνοντας πως «η επιβίωση των επιχειρήσεων της περιοχής μας και η διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας κρέμονται από μια κλωστή, μετά και το νέο lockdown που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Χρειαζόμαστε μια γενναία στήριξη αυτών των επιχειρήσεων, για να διασωθεί η τοπική μας οικονομία».