Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας παρατηρεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στο πορτοκαλί στον χάρτη – σύνθετο δείκτη, που περιλαμβάνει στοιχεία για τεστ, θετικότητα και κρούσματα κορονοϊού ενώ την ίδια στιγμή«κοκκίνισε» πολλές περιοχές της Ελλάδας, βάζοντας στο «βαθύ κόκκινο» τα νησιά του Αιγαίου.
Αναλυτικότερα, στον χάρτη αυτό παρουσιάζονται να βρίσκονται στο κόκκινο η Κρήτη και αρκετά νησιά του Αιγαίου, με το υπόλοιπο μέρος να βρίσκεται είτε στο πορτοκαλί είτε στο κίτρινο. Πορτοκαλί, συγκεκριμένα, είναι κάποια νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η δυτική Ελλάδα, το σύνολο της Πελοποννήσου και η κεντρική Μακεδονία. Στο κίτρινο είναι η στερεά Ελλάδα, μέρος της Μακεδονίας και νησιά του βορείου Αιγαίου. Καμία περιοχή δεν είναι πράσινη.
Σημειώνεται πως κόκκινη παρουσιάζεται στον χάρτη και η Κύπρος. Επίσης, στο ίδιο χρώμα είναι Κορσική και τμήματα της Ισπανίας, καθώς και της Ολλανδίας. Στο πορτοκαλί είναι η Σικελία και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Γαλλίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χάρτης θετικότητας, όπου η χώρα μας εμφανίζεται να βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της στο κίτρινο. Μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στο πράσινο είναι η Ήπειρος, η Θράκη και μέρος της Μακεδονίας.
Από πλευράς του ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για «κόκκινα» νησιά στα οποία η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5%, ενώ σημείωσε ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη πάντως είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.
Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, τόνισε ότι σε όσα νησιά υπάρχουν τοπικές εξάρσεις κορονοϊού που γεννούν υγειονομικό κίνδυνο θα ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα, που δεν θα διαταράσσουν όμως καθοριστικά τη λειτουργιά του νησιού.
Περιοχές με καλύτερη εικόνα
Στο πράσινο πάντως βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά στα τεστ που διενεργούνται. Οι μόνες περιοχές στις οποίες η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και είναι στο «κίτρινο», είναι οι εξής:
- Στερεά Ελλάδα
- Εύβοια
- Θράκη
- Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στο 1-3,9%.
Έτσι, η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, το «φρένο» στους εντατικούς ρυθμούς εμβολιασμού, η έλλειψη μέτρων πρόβλεψης της πανδημίας και ο μη έλεγχος τήρησης των περιορισμών, φέρνουν την Ελλάδα σε δυσμενή θέση.
«Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην Ακρόπολη θέλει η UNESCO»
«Κόλαφος» για την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του PBS, σύμφωνα με το οποίο, η UNESCO είναι δυσαρεστημένη με το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης, που έχει προκαλέσει εδώ και μήνες κατακραυγή εντός και εκτός των συνόρων.
Oι δημοσιογράφοι Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ αναφέρουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό επιθυμεί οι αρχές της χώρας μας να σταματήσουν άμεσα τις παρεμβάσεις στο εμβληματικό μνημείο.
Ειδικότερα, η Γούντραφ επισημαίνει πως μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί, την ώρα που οι επικριτές χαρακτηρίζουν εγκληματικές τις τροποποιήσεις.
Ο Μπράμπαντ, που ήρθε σε αποστολή στην Αθήνα για να καλύψει το κρίσιμο ζήτημα, μεταφέρει τις απαντήσεις που πήρε από την Λίνα Μενδώνη και τον Μανώλη Κορρέ, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη στάση της UNESCO.
Η υπουργός Πολιτισμούς ισχυρίζεται πως ο Οργανισμός «γνωρίζει γι’ αυτά τα έργα αποκατάστασης από το 2002. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο».
«Οι συνάδελφοι εκεί είναι πεπεισμένοι ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά» και «έχουν παραπλανηθεί λίγο από κάποια fake news», σύμφωνα με τον υπεύθυνο για το έργο, Μανόλη Κορρέ, ο οποίος δηλώνει μάλιστα ότι δεν «αποτελούν σημαντικές αλλαγές»!
«Στοπ σε όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις»
Ωστόσο, ο Μπράμπαντ σημειώνει πως «από την UNESCO οι αξιωματούχοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές. Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις τροποποιήσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος».
Ο Βρετανός δημοσιογράφος παρουσιάζει τόσο το επιχείρημα του υπουργείου Πολιτισμού περί διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα τόσο την κριτική περί διεθνούς σκανδάλου και βεβήλωσης ενός εθνικού θησαυρού, ενός ισχυρού συμβόλου της δημοκρατίας.
Συνομίλησε δε με ανθρώπους σε αμαξίδια, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους γιατί κατάφεραν να ανέβουν στον ιερό λόφο, αλλά και με αρχαιολόγους, που αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, τονίζει το εξής:« Για μένα, είναι φρικτό. Νομίζω ότι η Ακρόπολη είναι πραγματικά πληγωμένη από τους τσιμεντένιους διαδρόμους».
«Όταν έχετε 10.000 άτομα εκεί καθημερινά, πολλά από αυτά με κινητικά προβλήματα, είναι έγκλημα να μην τους παρέχετε έναν βαθμό ασφάλειας» σχολιάζει οΤζον Μπρέιντι Κίσλινγκ.