Το χρήμα στους λίγους, τα προβλήματα στους πολλούς – Ρυθμίσεις οφειλών Ασφαλιστικών Ταμείων – Άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει αν δουλεύει μόνο ο ένας από τους γονείς – Τράπεζα Πειραιώς: Πληρωμή αγροτικών ενισχύσεων σε δικαιούχους

Η κυβέρνηση απλώς μεταθέτει τις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και αντί να επιδοτήσει την εργασία επιδοτεί την αναστολή της

Οπου κι αν αποταθείς, άπαντες μιλάνε για την οικονομική κρίση που έρχεται ως επακόλουθο του κοινωνικού αποκλεισμού που επέφερε η πανδημία Covid-19. Οποιον οικονομικό παράγοντα κι αν ρωτήσεις, κάνει λόγο για μια δύσκολη επόμενη μέρα η οποία θα κινηθεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Το κυρίαρχο ερώτημα που αναφύεται λοιπόν είναι: μπορεί αυτή η κυβέρνηση να οδηγήσει το καράβι σε άγνωστες, φουρτουνιασμένες θάλασσες; Μπορεί ο καπετάνιος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να συνεχίσει να πλοηγεί βασιζόμενος μόνο σε όρους επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης; Οι απαντήσεις, τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι τώρα, δυστυχώς δεν προσδίδουν ευοίωνες προοπτικές στην προσπάθεια πλοήγησης της πραγματικής οικονομίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε υπήνεμα νερά…

Νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις

Είναι προφανές από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε οικονομικό επίπεδο ότι η βυθισμένη στις ιδεοληψίες τής νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τους λίγους εις βάρος των πολλών αγοράζοντας χρόνο με αναστολές.

Ετσι, επιλέγει να αναστείλει την καταβολή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. μεταφέροντας το βάρος της πληρωμής για αργότερα. Πότε δηλαδή; Για το φθινόπωρο, εποχή που η πραγματική οικονομία θα ασφυκτιά από την έλλειψη χρήματος που συνεπάγεται η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών της χώρας και η κατακρήμνιση του τζίρου εκείνων των κλάδων της οικονομίας που θεωρούνται ατμομηχανές της.

Ο τουριστικός κλάδος έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα αφού το πρώτο

εξάμηνο του 2020 ο τζίρος είναι σχεδόν μηδενικός – όταν πέρυσι εισέφερε περίπου 6 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, ενώ ο επισιτιστικός κλάδος μετρά ήδη απώλεια τζίρου της τάξης του 90%. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κλάδο του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό) ο οποίος εισέφερε περί τα 40 δισ. ευρώ ετησίως στο ελληνικό ΑΕΠ και άπαντες περιμένουν μια καταβαράθρωση των ποσών που εισφέρει στην οικονομία.

Για παράδειγμα, η ένδυση και η υπόδηση εμφανίζουν υποχώρηση της τάξης του 50-70%. Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας έχει προειδοποιήσει ότι τρεις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να μην ξαναλειτουργήσουν όταν η οικονομία επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Ετσι η κυβέρνηση:

• Αντί να επιδοτήσει την απασχόληση, αποφάσισε να επιδοτήσει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και μάλιστα με το πενιχρό ποσό των 800 ευρώ για το διάστημα από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου (δηλαδή οι 1,7 εκατομμύριο πληττόμενοι μισθωτοί θα λάβουν ημερήσια αποζημίωση 17,7 ευρώ και με αυτό το ποσό θα πρέπει να καλύψουν τις προσωπικές και οικογενειακές τους δαπάνες για 45 ημέρες).

• Αντί να ανοίξει τις κάνουλες χρήματος για τους πολλούς εργοδότες ώστε να μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές και τους εργαζόμενους ενεργούς (στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας δηλαδή), στέλνει το χρήμα σε λίγους και εκλεκτούς (καναλάρχες, κλινικάρχες, κέντρα διά βίου μάθησης κ.λπ.). Βέβαια δίνει και στο 90% περίπου των επιχειρήσεων (εργοδότες που απασχολούν κάτω από πέντε ανθρώπους προσωπικό) 800 ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου και με αυτό αντισταθμίζει απώλεια τζίρου περίπου 6,5 δισ. ευρώ για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου! • Αντί να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με εθελοντική εργασία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. • Αντί να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς, παλινδρομεί σε ατέρμονες συζητήσεις με τους θεσμούς.

• Αντί να ανακατανείμει ή έστω να αναστείλει τα τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ του σχεδίου «Ηρακλής» ώστε να σώσει την πραγματική οικονομία των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, συνεχίζει να θέλει να επιδοτήσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις.

• Αντί να σχεδιάσει σοβαρά την επόμενη μέρα της ελληνικής αγοράς, επιδίδεται σε επικοινωνιακούς ακροβατισμούς μοιράζοντας χρήματα (90.000 ευρώ παρακαλώ) ακόμη και στο σάιτ της εταιρείας που έχει διευθύνουσα σύμβουλο τη σύζυγο του υπουργού Υγείας!

Πενιχρή ρευστότητα στις μικρές επιχειρήσεις

Απαντες περιμένουν τα δάνεια που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να δώσει μέσω του μηχανισμού επιστρεπτέας προκαταβολής. Οπως έχει ανακοινωθεί, το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ, όταν οι απώλειες για την πραγματική οικονομία μπορεί να ξεπερνούν για το 2020 συνολικά ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ, αν ευσταθεί το σενάριο της Morgan Stanley για μείωση του ΑΕΠ κατά 8%.

Οπως έχει ειπωθεί, το ύψος της ενίσχυσης προς κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της, όπως το απασχολούμενο προσωπικό. Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι η πτώση του τζίρου είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό για το ύψος του δανείου που θα λάβει η κάθε επιχείρηση και όχι ο αριθμός των απασχολουμένων σ’ αυτή.

Ωστόσο μένουν αναπάντητα ερωτήματα για τα κριτήρια χρηματοδότησης μιας επιχείρησης.

• Ποιο είναι το απασχολούμενο προσωπικό (αν δηλαδή θα συμπεριληφθούν ή όχι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης);

• Τι θα γίνει με όσους δεν απασχολούν εργαζόμενους (αναπόγραφες επιχειρήσεις);

• Ποια είναι η έννοια της «προβληματικής επιχείρησης» ώστε να αποκτήσει δικαίωμα δανειοδότησης;

Κανένα μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ενισχύσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

 

Ρυθμίσεις οφειλών Ασφαλιστικών Ταμείων: Αναστολή μεν αλλά με παγίδες

Τα «ψιλά γράμματα» τα οποία δεν προβάλλονται επαρκώς από τα ΜΜΕ.

Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31-8-2020 (πληρωμή από 1 Σεπτεμβρίου δηλαδή), ωστόσο αυτό δεν υφίσταται για όσους έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Με βάση τις υπουργικές αποφάσεις, οι δόσεις για όσους έχουν ρυθμίσει παλαιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπόκεινται σε τρίμηνη αναστολή.

Είναι μια παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι περίπου 421.000 εργοδότες ή και αυτοαπασχολούμενοι που χρωστούν τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές και έχουν μπει σε καθεστώς ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οι ενεργές ρυθμίσεις ανέρχονται σε 421.000 για οφειλές περίπου 4 δισ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι αγρότες.

Τρίμηνη παράταση

Οπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων παρατείνεται κατά τρεις μήνες. Η συγκεκριμένη παράταση αφορά τόσο τους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους ασφαλισμένους με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια του πρώην ΟΓΑ (αγρότες). Αναλυτικότερα:

• Οι δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι 31-3-2020 παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν μέχρι 30-6-2020.

• Οι δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι 31-4-2020 παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν μέχρι 31-7-2020.

• Οι δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι 31-5-2020 παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν μέχρι 31-8-2020. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Ποιοι έχουν ενταχθεί

Το μέτρο της συγκεκριμένης αναστολής αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις όσες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ είτε:

• Δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προσωρινής διακοπής λειτουργίας και ως εκ τούτου λειτουργούν κανονικά. Δηλαδή δεν είναι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

• Δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και ως εκ τούτου λειτουργούν κανονικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δικαίωμα υπαγωγής έχουν και τα πρόσωπα που τυχόν ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα ή ασκούν παράλληλα και δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ (είναι και αγρότες δηλαδή), εφόσον ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες (αναστολή λειτουργίας ή ένταξη του ΚΑΔ τους στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί).

Οι εισφορές των μισθωτών

Οσες επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό και ανήκουν σ’ αυτές που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν πληγεί από τα μέτρα θα μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούν για τον Μάρτη μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020. Αντίστοιχα τις ασφαλιστικές εισφορές Απριλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, οι οποίες θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι 31/3/2020 και 30/4/2020 αντιστοίχως, για το διάστημα μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα για τμηματική καταβολή (τέσσερις ισόποσες δόσεις).

 

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει αν δουλεύει μόνο ο ένας από τους γονείς

Πατέρας και παιδί κάνουν ποδήλατο στην εποχή της καραντίνας

Τι προβλέπεται για την άδεια ειδικού σκoπού, σύμφωνα με την νέα ΠΝΠ. Υπό ποιες προύποθέσεις δίνεται άδεια ειδικού σκοπού όταν εργάζεται ο έανς από τους δύο γονείς.

Διευκρινίσεις σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού παρέχει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα, η ΠΝΠ ορίζει ότι, σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας.

 

Τράπεζα Πειραιώς: Πληρωμή αγροτικών ενισχύσεων σε δικαιούχους

Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και καλύπτει σταθερά, σε κάθε συγκυρία, έγκαιρα και ολοκληρωμένα όλες τις ανάγκες τους, συμβάλλοντας – όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της – στην απρόσκοπτη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας και της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, ολοκληρώθηκε ομαλά η διαδικασία πληρωμής αγροτικών ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων και συνδεδεμένων έτους 2019 (πρόβειου και αιγείου κρέατος, κορινθιακής σταφίδας, πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, σπόρων προς σπορά, σπαραγγιών, παραδοσιακών ελαιώνων, εκτροφής μεταξοσκωλήκων, διαφόρων καλλιεργειών μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους κ.τ.λ.), συνολικού ποσού 80 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 120.000 δικαιούχους.

Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών – πελατών της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.800 ΑΤΜ της τράπεζας σε όλη την Ελλάδα.