Το τραγικό λάθος της Ελλάδας και το σθένος της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία – FinCEN Files: Οι «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταφορές…

Κυρώσεις, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία

Την ώρα που η Κύπρος αντιστέκεται στις πιέσεις των Ευρωπαίων και ζητά κυρώσεις για την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση κάνει πίσω γιατί αποχώρησε το “Ορούτς Ρέις”. Αστεία πράγματα.

Η είδηση είναι εντυπωσιακή. Τηρουμένων των αναλογιών και των μεγεθών βλέπουμε το Δαυίδ της Ευρώπης να αντιστέκεται με θάρρος και αποφασιστικότητα στον ευρωπαϊκό ολετήρα.

«Η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να επιτύχει συμφωνία για τις πολυαναμενόμενες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας καθώς η Κύπρος μπλόκαρε τη διαδικασία επιμένοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συμφωνήσει για κυρώσεις και στην Τουρκία, πριν δώσει το πράσινο φως, όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες μετά τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο», έγραφαν οι Financial Times εντυπωσιασμένοι.

Και η Ελλάδα τι έκανε; Συμπαρατάχθηκε με τους αδελφούς Κυπρίους και συμπαραστάθηκε; Οχι βέβαια. Σφύριζε αδιάφορα. Βλέπετε εμείς δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε διακηρύξει ότι είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν κλπ, κλπ.

Γι΄ αυτό μόλις ο Ερντογάν άλλαξε πορεία αποσύροντας το “Ορούτς Ρέις”, σταματήσαμε να απαιτούμε την εφαρμογή κυρώσεων  κατά της Τουρκίας, αρκούμαστε στη λήψη απόφασης προληπτικά (εφαρμόζοντας την επικίνδυνη πολλά χρόνια τώρα πολιτική του εξευμενισμού του κτήνους μέσω υποχωρήσεων), παρότι θα έπρεπε να τιμωρηθεί και μάλιστα παραδειγματικά, γιατί επί ένα μήνα το ερευνητικό σκάφος παραβίαζε προκλητικά και χυδαία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας σουρωτήρι την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί απειλεί με πόλεμο, γιατί διεκδικεί νησιά, γιατί επιβουλεύεται τη χώρα μας.

Οχι, όχι λένε στην κυβέρνηση. Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν παραβιάζονται όταν το τουρκικό πλοίο το «παρασέρνει ο άνεμος» (οποία γελοία δικαιολογία που δίνει αέρα στα πανιά των Τούρκων) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε όταν κάνει σουλάτσο ενός μηνός στην υφαλοκρηπίδα. Και ξέρετε γιατί; Διότι ο θόρυβος των μηχανών των παραπλέοντων πολεμικών πλοίων εμποδίζει τις έρευνες.

Υστερα από αυτό πως να μην ξεσαλώσει ο Ερντογάν όταν η πολιτική ηγεσία δεν επιτρέπει στη στρατιωτική να εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις στο όνομα της αποτροπής. Και δεν είναι κατανοητό το γιατί, όταν ειδικοί υποστηρίζουν ότι τούτες τις μέρες αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα υπερτερεί της Τουρκίας στον αέρα και τη θάλασσα (ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στη σχολή εθνικής άμυνας Γ. Φίλης στην εκπομπή Kontra24 του Αιμίλιου Λιάτσου την περασμένη Δευτέρα).

Εκτός των προαναφερόμενων αναρωτιέται κανείς η αλληλεγγύη προς την Κύπρο που πήγε; Το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου δεν υπάρχει πια; Και ποιος το αποφάσισε και πότε; Και είναι δυνατόν η Ελλάδα να συνομιλεί με τον Ερντογάν όταν αυτός απειλεί ευθέως την Κύπρο, ένα σημαντικό τμήμα του ελληνισμού;

Μόνο που τέτοιες προσεγγίσεις φανερώνουν πως δεν υπάρχει στρατηγική για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, αλλά ευκαιριακή προσέγγιση, που ενδέχεται να περιορίσει προσωρινά την επιθετικότητα του Ερντογάν, όμως η Τουρκία θα επανέλθει με μεγαλύτερη επιθετικότητα από τη στιγμή που το δόγμα που κυριαρχεί είναι να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη και το μεγάλο της εμπόδιο είναι η Ελλάδα και εσχάτως η Γαλλία.

Θανάσης Λυρτσογιάννη

 

FinCEN Files: Οι «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταφορές ποσών από ελληνικές Τράπεζες

Εικόνα του Tumisu από το Pixabay

Πέντε συναλλαγές τραπεζών ελληνικών συμφερόντων χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα μυστικά έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστά και ως FinCEN Files τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).

Τα έγγραφα του FinCΕΝ που αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων είναι περίπου 2.500 και τα περισσότερα εκ των οποίων στάλθηκαν από τράπεζες προς τις αμερικανικές αρχές από το 2000 έως και το 2017. Για την ακρίβεια τα εμπιστευτικά έγγραφα προέρχονται από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (Financial Criminal Enforcement Network ή FinCEN), το οποίο αποτελεί ρυθμιστική αρχή του αμερικανικού υπoυργείου Οικονομικών και παρέχει πληροφορίες για ύποπτες χρηματικές συναλλαγές.

Τα επίμαχα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων φαίνεται πως αφορούν μεταφορές συνολικής αξίας περίπου δυο τρισεκατομμυρίων δολαρίων και μέσω αυτών σκιαγραφείται πως κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως επέτρεπαν σε εγκληματίες να ξεπλένουν χρήμα. Τα μυστικά έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η JPMorgan Chase, η HSBC και άλλες μεγάλες τράπεζες αψηφούν τις προσπάθειες καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με το να μεταφέρουν ποσά από παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμών διαφόρων προσώπων και εγκληματικών δικτύων ανά τον κόσμο.

Τα επίμαχα αρχεία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC, είναι κάποια «από τα πλέον καλά φυλασσόμενα μυστικά των διεθνών τραπεζικών συστημάτων».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων πέντε είναι οι ροές χρήματος από και προς την Ελλάδα οι οποίες με βάση τα αμερικανικά έγγραφα χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για τέσσερις μεταφορές χρημάτων από ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού και μια εισροή χρήματος από το εξωτερικό σε τράπεζα στην Ελλάδα. .

Τα ποσά που έφυγαν από ελληνικές τράπεζες προς το εξωτερικό και κρίθηκαν ως ύποπτα είναι συνολικού ύψους 12,938 εκατ. δολαρίων, ενώ το έμβασμα που ήρθε από τράπεζα του εξωτερικού προς τη χώρα μας είναι αξίας 5,738 εκατ. δολαρίων. Οι Τράπεζες από τις οποίες έφυγαν τα ύποπτα ποσά προς το εξωτερικό ήταν η Eurobank και η Aegean Baltik Sa, ενώ η τράπεζα η οποία ήταν αποδέκτης στη χώρα μας ύποπτης χρηματικής συναλλαγής 5,738 εκατ. δολάρια ήταν η HSBC Bank Plc.

Οι «ύποπτες» συναλλαγές

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που δημοσιεύονται η πρώτη συναλλαγή φέρεται να έγινε στις 11 Οκτωβρίου του 2012. Από την Aegean Baltik Sa στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν περί τα 6,5 εκατ. δολάρια προς την νορβηγική DNB Nor Bank Asa, ένα από τα μεγαλύτερα γκρουπ παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στη Νορβηγία. Προς την DNB Nor Bank Asa έγιναν όμως και ακόμη δύο ύποπτες μεταφορές χρημάτων σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα. Η μία στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012 ύψους 3,840 εκατ. δολάρια από την Τράπεζα Eurobank Ergasias SA και η δεύτερη στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012 επίσης από την Eurobank ύψους 2,590 εκατ. δολάρια.

Από την Eurobank υπάρχει ακόμη μία όμως ύποπτη συναλλαγή. Πρόκειται για τη μεταφορά 8,6 εκατ. δολαρίων στις 2 Ιανουαρίου του 2013 προς την αμερικάνικη Helm Bank. Εκτός όμως από τα χρήματα που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, στα αμερικανικά έγγραφα καταγράφεται και μία συναλλαγή από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ποσό ύψους 5,738 εκατ. δολαρίων τα οποία μεταφέρθηκαν από την ινδική Standard Chartered Bank India προς την HSBC Bank Plc στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου 2009.

Τα ερωτήματα για τις Τράπεζες

Και μπορεί να πρόκειται για έγγραφα τα οποία οι τράπεζες χρησιμοποιούν προκειμένου να καταγράψουν «ύποπτη συμπεριφορά», εντούτοις δεν αποτελούν απόδειξη ή ένδειξη εγκλήματος. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που πρόκειται για έγγραφα στα οποία διαφαίνεται ορατό το ενδεχόμενο επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα να ξέπλεναν χρήμα, τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί οι τράπεζες εφόσον είχαν διαπιστώσει κάτι το μεμπτό δεν προστάτευαν πάντα τα συμφέροντά τους. Η συγκεκριμένη στάση των τραπεζών μπορεί να αιτιολογηθεί από το γεγονός ότι εφόσον αποστείλουν αναφορά στις αρχές για κάποια από τις προαναφερόμενες «ύποπτες συμπεριφορές», τότε είναι πολύ δύσκολο η ίδια ή τα ανώτερα στελέχη της να διωχθούν, ακόμη –και όπως αναγράφεται στο δημοσίευμα του BBC- κι αν «βοηθούσαν με τις ύποπτες δραστηριότητες και συγκέντρωναν τις αμοιβές».

Βαγγέλης Τριάντης, Βασίλης Ανδριανόπουλος