Την ώρα που η Κύπρος αντιστέκεται στις πιέσεις των Ευρωπαίων και ζητά κυρώσεις για την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση κάνει πίσω γιατί αποχώρησε το “Ορούτς Ρέις”. Αστεία πράγματα.
Η είδηση είναι εντυπωσιακή. Τηρουμένων των αναλογιών και των μεγεθών βλέπουμε το Δαυίδ της Ευρώπης να αντιστέκεται με θάρρος και αποφασιστικότητα στον ευρωπαϊκό ολετήρα.
«Η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να επιτύχει συμφωνία για τις πολυαναμενόμενες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας καθώς η Κύπρος μπλόκαρε τη διαδικασία επιμένοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συμφωνήσει για κυρώσεις και στην Τουρκία, πριν δώσει το πράσινο φως, όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες μετά τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο», έγραφαν οι Financial Times εντυπωσιασμένοι.
Και η Ελλάδα τι έκανε; Συμπαρατάχθηκε με τους αδελφούς Κυπρίους και συμπαραστάθηκε; Οχι βέβαια. Σφύριζε αδιάφορα. Βλέπετε εμείς δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε διακηρύξει ότι είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν κλπ, κλπ.
Γι΄ αυτό μόλις ο Ερντογάν άλλαξε πορεία αποσύροντας το “Ορούτς Ρέις”, σταματήσαμε να απαιτούμε την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αρκούμαστε στη λήψη απόφασης προληπτικά (εφαρμόζοντας την επικίνδυνη πολλά χρόνια τώρα πολιτική του εξευμενισμού του κτήνους μέσω υποχωρήσεων), παρότι θα έπρεπε να τιμωρηθεί και μάλιστα παραδειγματικά, γιατί επί ένα μήνα το ερευνητικό σκάφος παραβίαζε προκλητικά και χυδαία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας σουρωτήρι την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί απειλεί με πόλεμο, γιατί διεκδικεί νησιά, γιατί επιβουλεύεται τη χώρα μας.
Οχι, όχι λένε στην κυβέρνηση. Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν παραβιάζονται όταν το τουρκικό πλοίο το «παρασέρνει ο άνεμος» (οποία γελοία δικαιολογία που δίνει αέρα στα πανιά των Τούρκων) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε όταν κάνει σουλάτσο ενός μηνός στην υφαλοκρηπίδα. Και ξέρετε γιατί; Διότι ο θόρυβος των μηχανών των παραπλέοντων πολεμικών πλοίων εμποδίζει τις έρευνες.
Υστερα από αυτό πως να μην ξεσαλώσει ο Ερντογάν όταν η πολιτική ηγεσία δεν επιτρέπει στη στρατιωτική να εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις στο όνομα της αποτροπής. Και δεν είναι κατανοητό το γιατί, όταν ειδικοί υποστηρίζουν ότι τούτες τις μέρες αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα υπερτερεί της Τουρκίας στον αέρα και τη θάλασσα (ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στη σχολή εθνικής άμυνας Γ. Φίλης στην εκπομπή Kontra24 του Αιμίλιου Λιάτσου την περασμένη Δευτέρα).
Εκτός των προαναφερόμενων αναρωτιέται κανείς η αλληλεγγύη προς την Κύπρο που πήγε; Το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου δεν υπάρχει πια; Και ποιος το αποφάσισε και πότε; Και είναι δυνατόν η Ελλάδα να συνομιλεί με τον Ερντογάν όταν αυτός απειλεί ευθέως την Κύπρο, ένα σημαντικό τμήμα του ελληνισμού;
Μόνο που τέτοιες προσεγγίσεις φανερώνουν πως δεν υπάρχει στρατηγική για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, αλλά ευκαιριακή προσέγγιση, που ενδέχεται να περιορίσει προσωρινά την επιθετικότητα του Ερντογάν, όμως η Τουρκία θα επανέλθει με μεγαλύτερη επιθετικότητα από τη στιγμή που το δόγμα που κυριαρχεί είναι να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη και το μεγάλο της εμπόδιο είναι η Ελλάδα και εσχάτως η Γαλλία.
Θανάσης Λυρτσογιάννη
FinCEN Files: Οι «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταφορές ποσών από ελληνικές Τράπεζες
Εικόνα του Tumisu από το Pixabay