Το «Τάλγκο» του Βασίλη Αλεξάκη ζωντανεύει στη σκηνή – Θεσσαλονίκη: Παραίτηση του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής με «καρφιά» κατά Μενδώνη

«Κι όταν θα πάψω να είμαι ερωτευμένη μαζί σου, Γρηγόρη, να ξέρεις ότι θα σ’ ευγνωμονώ που μου έκανες αυτό το δώρο.

Μ’ ανέβασες σταίδια μουταμάτιαμ’ έκανεςνααισθάνομαιμοναδικήΌτανγεράσω καιμερωτήσουντισημαντικόσυνέβη στηζωήμουαυτόθαέχωναλέω: “Μουέκανανδώροκάποτελίγη παρισινήβροχή”».

Η Ελένη και ο Γρηγόρης. Μια ερωτική ιστορία. Θα ζήσουν τον… ξαφνικό έρωτά τους σε τρεις πόλεις: Αθήνα, Παρίσι, Βαρκελώνη. Κι ένα τρένο, το Τάλγκο, που μπορεί να τους φέρει κοντά… ή να τους απομακρύνει για πάντα. Άραγε, υπάρχει το «για πάντα»;

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Βασίλη Αλεξάκη, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1982, μεταφέρεται επί σκηνής, 38 χρόνια μετά. Είναι το πρώτο του βιβλίο γραμμένο απ’ ευθείας στα ελληνικά. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσιεύθηκε και στα γαλλικά, μεταφρασμένο από το συγγραφέα. Βραβεύθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία κι έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τις 200.000 αντίτυπα.

Ο Βασίλης Αλεξάκης έζησε πάνω από 40 χρόνια στο Παρίσι και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα LeMondeαλλά και ως συγγραφέας. Τα περισσότερα βιβλία του τα έγραψε κατευθείαν στη γαλλική γλώσσα.

Μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από το Γιώργο Τσεμπερόπουλο το 1984, με τίτλο «Ξαφνικόςέρωτας» και πρωταγωνιστές την Μπέτυ Λιβανού και τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.

Το «Τάλγκο» (τααρχικά τουτρένου πουοδηγεί απότοΠαρίσιστηΒαρκελώνηείναι μιαιστορία γιατονέρωτακαιτηνελπίδαΠουόλοιέχουμε ζήσειή – μακάρι – ναζήσουμεΔύοάνθρωποιέχουν ανάγκηνανιώσουνξανά τοκαθολικό αλλάκαικαταστροφικόσυναίσθημα τουέρωταΜεκάθε κόστοςΑυτό αςτοαφήσουμενααπαντηθείστησκηνή.

Info

Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Γκάζι)

Κάθε Πέμπτη στις 21:30 και Παρασκευή στις 22:30

Τιμές εισιτηρίων: 10€ μειωμένο και 14€ κανονικό

Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Αλικάκος, Δήμητρα Μεσιμερλή, Διασκευή & Σκηνοθεσία: Δήμητρα Μεσιμερλή, Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Εβελίνα Δαρζέντα, Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξης Χαϊμαλάς, Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ρετουνιώτης, Video & γραφιστική επιμέλεια: Νίκος Βασιλειάδης-Μάγγος, Φωτογραφίες παράστασης: Παναγιώτης Μάλλιαρης, Make-up artist: Ειρήνη Μάντζιου

 

Θεσσαλονίκη: Παραίτηση του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής με «καρφιά» κατά Μενδώνη

Το απερχόμενο δεκαμελές ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για απραξία και άρνηση επικοινωνίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Ύστερα από επτά μήνες απραξίας και άρνησης επικοινωνίας, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε χθες τις παραιτήσεις μας. 

Ως μέλη του απερχόμενου ΔΣ, έχοντας εργαστεί συστηματικά τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΜΜΘ, έχοντας παρουσιάσει δημόσια τον θετικό απολογισμό μας το προηγούμενο καλοκαίρι και έχοντας εξαντλήσει έκτοτε κάθε δυνατότητα εξόδου από το πρόσφατο τέλμα, υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας με την ελπίδα η συνέχεια να είναι αντάξια του Μεγάρου Μουσικής που παραδίδουμε: ένα Μέγαρο ανοιχτό, εξωστρεφές, καλλιτεχνικά ανήσυχο, κοινωνικά ευαίσθητο και παρόν στη δημόσια σφαίρα, με όχημα πάντα την τέχνη και τον πολιτισμό».

Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία του δεκαμελούς συμβουλίου θα έληγε το 2022, ωστόσο η νυν ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αιτήθηκε τις παραιτήσεις των μελών του.