Το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας για τον Απρίλιο – Τράπεζες: “Φουλ επίθεση” με πάγωμα δανείων και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης – Σε απόγνωση οι πρατηριούχοι καυσίμων. Επιστολή στην κυβέρνηση – Έφτασαν στην Ελλάδα 1,7 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα

Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοινώνουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε κατά την συνέντευξη Τύπου, πως «κινούμαστε ψύχραιμα και μεθοδικά».

Επανέλαβε πως «απλώνουμε δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στηρίζουμε την κοινωνία».

Όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση κατανέμει «με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της οικονομικής κρίσης. Σεβόμαστε τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

1ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.  Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Παράλληλα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

2ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.

3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

4ον. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.  Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.  Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.  Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. Οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων. Η στήριξη με τη μορφή δανείου με χαμηλό επιτόκιο θα είναι 5ετης με ένα χρόνο περίοδο χάριτος.

5ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.  Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ως 10 Απριλίου.

6ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

7ον. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

8ον. Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δισ. ευρώ. Αυτό απαιτείται διότι:

– Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

– Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

– Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

– Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ρυθμίσεις σε ότι αφορά τις επιταγές προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το μέτρο για πάγωμα πληρωμών για 75 ημέρες. Ζήτησε δε από τους εκδότες των επιταγών που μπορούν να προχωρήσουν στις πληρωμές.

Ανακοίνωσε ότι για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των επιτοκίων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δυο μήνες.

Όπως είπε αρχές Απριλίου  θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο για την παροχή εγγυημένων από το δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης

των επιχειρήσεων που πλήττονται, ώστε αρχές Μαίου να μπορούν να πάρουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.

Το υπουργείο Εργασίας

Από την πλευρά του, ο Γ. Βρούτσης μίλησε για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις οποίες οι εταιρείες αιτήθηκαν μειώσεις 40% στις εμπορικές μισθώσεις και αναστολές συμβάσεων εργασίας. Η πλατφόρμα που είναι ανοικτή ως 31 Μαρτίου έχει δεχτεί 295.000 αιτήματα. Θα παραμείνει ανοικτή για εταιρείες που έχουν ΚΑΔ που ανακοινώθηκε σήμερα ότι στηρίζονται. Από 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους προκειμένου να μειωθεί 40% το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και για να πάρουν το επίδομα 800 ευρώ.

* Από 6/4 οι επαγγελματίες με έως 5 εργαζόμενους μπορούν να αιτηθούν της στήριξης 800 ευρώ αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

* Σε ότι αφορά τους έξι επιστημονικούς κλάδους θα διατεθεί εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση 600 ευρώ για τον Απρίλιο. Το ποσό είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και χωρίς παρακρατήσεις. Η πρώτη δόση (400 ευρώ) θα δοθεί μετά το πρώτο 10ημερο. Θα γίνει με voucher. Αν η κρίση συνεχιστεί από τον Μάιο αυτοί οι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών θα μεταπέσουν στο καθεστώς των 800 ευρώ.

* Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών θα δοθεί μείωση 25% για το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου αν πληρωθούν κανονικά.

 

Τράπεζες: “Φουλ επίθεση” με πάγωμα δανείων και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης
Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Ξεκίνησε η αναστολή δόσεων για ενήμερες επιχειρήσεις και εργαζόμενους που λαμβάνουν τα 800 ευρώ. Διευκολύνσεις και για ιδιώτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία. Ενεργοποιείται άμεσα το πρόγραμμα εγγυήσεων για χορήγηση κεφαλαίου κίνησης.

«Φουλ επίθεση» με πάγωμα υφιστάμενων δανείων αλλά και χορήγηση νέων για κεφάλαιο κίνησης εξαπολύουν οι εγχώριες τράπεζες στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν ουσιαστικά τις δραματικές παρενέργειες που προκαλεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας η επέλαση του κορονοϊού.

Όντας σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας δηλώνουν έτοιμα να αξιοποιούσουν στο μέγιστο δυνατό τα «δώρα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις της χώρας τους επόμενους μήνες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνει υψηλόβαθμο τραπεζικός στέλεχος στο Νews 24/7 «το πρόγραμμα αναστολής δόσεων για τις επιχειρήσεις που ήταν μέχρι πρόσφατα ενήμερες αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από τις τράπεζες αυτή την εβδομάδα, ενώ το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα εγγυήσεων του υπουργείου Ανάπτυξα για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης».

Πρωτόγνωρη στήριξη από την ΕΚT

Οι ελληνικές τράπεζες ρίχνουν στη μάχη θωράκισης της οικονομίας όλα τους τα όπλα και άμεσα απολαμβάνοντας πρωτόγνωρη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει ανακοινώσει τη χαλάρωση των εποπτικών κανόνων, αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς των ανοιγμάτων (αβέβαιης είσπραξης, εξυπηρετούμενα ρυθμισμένα κ.ά.), αλλά και την ανάγκη διενέργειας προβλέψεων για δάνεια που θα σταματήσουν να αποπληρώνονται για λίγους μήνες. Επιπλέον είναι απολύτως ανοιχτή σε κάθε αναγκαία αλλαγή των πλάνων μείωσης των επισφαλειών. Στο πλαίσιο αυτό, όποια βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση παρασχεθεί για ρυθμισμένο ή ενήμερο δάνειο ιδιώτη ή επιχείρησης που πλήττεται λόγω της κρίσης του κορονοϊού, δεν θα επηρεάζει την κατηγοριοποίησή του για όσο διάστημα διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

7 δισ. δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και στις τράπεζες εκτιμούν ότι το νέο πρόγραμμα εγγυήσεων θα ενεργοποιηθεί άμεσα και η εκτιμώμενη ρευστότητα θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ με προοπτική διπλασιασμού της. Σε πρώτη φάση, οι πόροι που έχουν δεσμευθεί μέσω ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, που μετά τη μόχλευση με τραπεζικά κεφάλαια θα διοχετεύσουν δάνεια τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σταδιακά οι κρατικές εγγυήσεις μπορούν να διπλασιαστούν στα 2 δισ. ευρώ κινητοποιώντας συνολική ρευστότητα 7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια θα δοθούν υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης τόσο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν μέχρι και τα τέλη του 2019 συνεπείς στις υποχρεώσει τους, δηλαδή δεν είχαν εμφανίσει καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα καλύπτει το 80% του κάθε δανείου που θα χορηγείται, ενώ οι τράπεζες θα καλύπτουν το υπόλοιπο 20%. Το πρόγραμμα ωστόσο προβλέπει πλαφόν εγγύησης για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των δανείων που θα χορηγηθούν, το οποίο με βάση τις τελευταίες πληροφορίες διαμορφώνεται στο 30% για τα δάνεια που θα δοθούν σε μεγάλες επιχειρήσει και στο 40% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παγώνουν τα δάνεια των ιδιωτών

Από την άλλη πλευρά, οι αρμόδιες διοικήσεις των τραπεζών ενημερώνουν τους ιδιώτες ότι με την παραλαβή της σχετικής λίστας με τους εργαζομένους που έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ, θα αναστείλουν, κατόπιν έγκρισης από τον δανειολήπτη, για τρεις μήνες τις δόσεις όλων όσων η σύμβασή τους βρίσκεται σε αναστολή ή έχασαν τη δουλειά τους μέσα στον Μάρτιο. Παράλληλα είναι εξαιρετικά πιθανό οι τράπεζες να παρατείνουν σιωπηρά την περίοδο ανοχής για ακόμη ένα τρίμηνο για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες έως ότου εξομαλυνθούν οι συνθήκες στην οικονομία.

Ανάλογες διευκολύνσεις θα γίνονται κατά περίπτωση και στους υπόλοιπους οφειλέτες αρκεί να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε έκτακτη οικονομική αδυναμία λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα δούμε από τις τράπεζες και άλλα μέτρα στήριξης όπως:

  • ρυθμίσεις δανείων για φυσικά πρόσωπα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία όσων δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ,
  • μείωση του ποσού των δόσεων αποπληρωμής για καθορισμένη χρονική περίοδο,
  • παροχή περιόδου χάριτος στον δανειολήπτη για συγκεκριμένη χρονική περίοδο,
  • αναβολή πληρωμής μίας ή και περισσότερων δόσεων του δανείων
  • Κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου.

 

Επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), εκφράζοντας την απόγνωση των πρατηριούχων καυσίμων που αφενός έχουν έρθει αντιμέτωποι με δραστικοί μείωση τζίρου, αφετέρου δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στους πληττόμενους, από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού,κλάδους.

Ολόκληρη η επιστολή:

«ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου ότι, μετά από διαβούλευση με φορείς της αγοράς!!!!, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που έγινε από τον Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, κατέληξε στις ακόλουθες ρυθμίσεις για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών

«Παράταση κατά 75 ημέρες από την λήξη τους δίνεται για όλες τις μεταχρονολογημένες επιταγές των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν τον Απρίλιο στους ΚΑΔ ως πληττόμενες από τον κορωνοϊό έδωσε με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Ειδικότερα, από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31 Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου».

Ορθώς εκδόθηκε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αντιμετωπίζει χιλιάδες επιχειρήσεις εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών, αλλά χωρίς στην προκειμένη περίπτωση να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάποιων κλάδων της αγοράς.

Όπως των οικογενειακών Πρατηρίων παροχής Καυσίμων και Ενέργειας, (πλην των θυγατρικών-ιδιολειτουργούμενων, των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών), που αγοράζουν και προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα μετρητοίς, σε κάποιες δε περιπτώσεις προκαταβάλλοντας την αξία της ποσότητας που παραγγείλανε, προκειμένου να εκτελεσθεί η παραγγελθείσα ποσότητα από τις ΕΕΠ

Μεγάλο μέρος όμως των πωλήσεων τους έχει γίνει με εξόφληση μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών, σε επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η δραστηριότητας τους με κρατική εντολή ή έχει πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) εκφράζει την απόγνωση των συναδέλφων πρατηριούχων ότι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους τις οικογένειες τους και τις οικογένειές μας.,

α) από την μη ένταξη των επιχειρήσεων-πρατηρίων τους στους ΚΑΔ για την οικονομική τους στήριξη, παρά τις κατ’ επανάληψη επισημάνσεις μας για την δραματική μείωση του τζίρου που αποδεικνύεται από το σύστημα εισροών-εκροών δια μέσω της ΓΓΠΣ, και

β) όλα τα οικογενειακά Πρατήρια παροχής Καυσίμων και Ενέργειας που βρίσκονται με μεταχρονολογημένες επιταγές πελατών τους δεν μπορούν πλέον να τις εισπράξουν για τις επόμενες 75 ημέρες, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτως ώστε αδυνατούν πλέον από τις επόμενες ημέρες να προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα λόγω έλλειψης ρευστότητας κεφαλαίων.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Παραμένουμε στη διάθεση σας, αυτές τις δύσκολες ημέρες για την από κοινού αναζήτηση λύσεων.

Δείξτε κατανόηση στα προβλήματα του κλάδου μας, μην αφήσετε τις επιχειρήσεις μας να καταστραφούν.

Μην οδηγήσετε την λιανική αγορά πετρελαιοειδών στα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών πετρελαϊκών συμφερόντων».

 

Έφτασαν στην Ελλάδα 1,7 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα

Έφτασαν στην Ελλάδα 1,7 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα

Σε εξέλιξη η μεταφορά της μεγαλύτερης προμήθειας υγειονομικού υλικού

Προσγειώθηκε τα ξημερώματα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών.

Πιο συγκεκριμένα από την εν λόγω πτήση έφθασαν στη χώρα μας 1,7 εκατομμύρια μάσκες ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στη χώρα μας πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέτρα ατομικής προστασίας όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Ελλάδα που προέρχεται από δωρεές.

Η μεταφορά του υλικού από την Κίνα στην Αθήνα γίνεται με πτήσεις ειδικά διαμορφωμένων αεροσκαφών της Aegean αλλά και πτήσεις Cargo.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό.

Το κόστος της προμήθειας αλλά και της μεταφοράς του υλικού στην Ελλάδα καλύπτεται κυρίως από δωρεές ιδρυμάτων και εταιρειών.

Η μεταφορά του υλικού γίνεται από την πόλη Τιεντσίν της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η πτήση της Air China η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα ως δωρεά 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό.