Το συζητά ο ΠΟΥ για το δεύτερο εμβόλιο της Ρωσίας – Μακρόν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις τουρκικές προκλήσεις. Στήριξη σε Ελλάδα, Κύπρο – Reuters: Η Τουρκία πυροδότησε πύραυλο από το σύστημα S-400

Το συζητά ο ΠΟΥ για το δεύτερο εμβόλιο της Ρωσίας

Η πανδημία του κορονοϊού καλά κρατεί σε όλον τον πλανήτη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αναζητεί τρόπους για την επίλυση ενός τεράστιου προβλήματος που έχει γονατίσει την ανθρωπότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε παρά πολύ καλές ζητήσεις με όσους ανέπτυξαν το δεύτερο ρωσικό υποψήφιο εμβόλιο κατά του Covid-19.

«Θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια άποψη για τον εμβόλιο, μόνο όταν δούμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3» δήλωσε η επικεφαλής Επιστήμων του ΠΟΥ, Σόμια Σβαμινάθαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο αυτό φέρει την ονομασία EpiVacKorona και έχει αναπτυχθεί από το επιστημονικό Κέντρο Ιολογίας και Επιδημιολογίας Vector του Νοβοσιμπίρσκ. Το EpiVacKorona είναι το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνει η Ρωσία μετά το Sputnik-V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας.

Μάλιστα, δρομολογείται συντόμως και η έγκριση ενός τρίτου εμβολίου από τη Μόσχα. Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της χώρας, Ντενίς Μαντούροφ, η παραγωγή του τρίτου ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού ενδέχεται να αρχίσει στη Ρωσία τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον Μαντούροφ, όλες οι παραγωγικές μονάδες που θα ασχοληθούν με την παραγωγή του εμβολίου θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να ενταχθούν στην διαδικασία αυτή και αφότου πραγματοποιηθούν οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσει η παραγωγή του.

Συνολικά, είπε ο Μαντούροφ, 18 εταιρείες και ερευνητικά κέντρα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά μέχρι στιγμής «έχω ακούσει για τρία εμβόλια». Αυτό το τρίτο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από το επιστημονικό Κέντρο Τσουμακόφ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

 

Μακρόν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις τουρκικές προκλήσεις – Στήριξη σε Ελλάδα, Τουρκία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «θα επανέλθουμε με αποφάσεις»

«Επαναλάβαμε τη στήριξή μας σε Ελλάδα και Κύπρο» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. ΟΕμανουέλ Μακρόνυπογράμμισε ότι «θα επανέλθουμε με αποφάσεις».

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «επιστρέψαμε στο θέμα της Τουρκίας και στα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου και ιδιαίτερα στην επανάληψη των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας για να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα τη διάθεσή μας για διάλογο, αλλά η διαπίστωσή μας είναι ότι η Τουρκία μετά τη 2α Οκτωβρίου αποφάσισε να συνεχίσει την ίδια μέθοδο».

 

Reuters: Η Τουρκία πυροδότησε πύραυλο από το σύστημα S-400

s-400
Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται βίντεο που ήρθε στην κατοχή του

ΗΤουρκία πυροδότησε έναν πύραυλο από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, από μια περιοχή όπου ο στρατός πραγματοποιούσε άσκηση δοκιμάζοντας το ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο βίντεο που ήρθε στην κατοχή του.

Το βίντεο δείχνει μια στενή στήλη καπνού να ανεβαίνει ψηλά στον αέρα πάνω από την πόλη της Σινώπης. Η Τουρκία έχει εκδώσει Νotam και Navtex για τον περιορισμό της εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας, προκειμένου να διεξαχθούν οι δοκιμές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην ενεργοποιήσει το σύστημα S-400, το οποίο πήρε από τη Μόσχα πέρυσι υπό την απειλή κυρώσεων. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τις δοκιμές πυραύλων.

Μαρία Ζαχαράκη