Το σκηνικό της ευγνωμοσύνης. Κι ο νέος Μωυσής

Αρκάς : Χτύπησε ξανά με νέο σκληρό σκίτσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη | in.gr

Δίπλα στον αξιοπρεπή επιστήμονα κύριο Τσιόδρα, βρίσκεται ο μάγκας Χαρδαλιάς. Δίπλα στις κλειστές λόγω του κορονοϊού εκκλησίες, ο κύριος Πέτσας κάνει νοήματα για τον τρόπο πού θα παρακάμψουμε τις απαγορεύσεις. Μα πάνω απ’ όλα έχουμε τον νέο Τσόρτσιλ. Τον σύγχρονο Μωυσή…

Ο κύριος Γιώργος Παπαδάκης από τον ΑΝΤ1 το είπε. Λιγάκι κυνικά. Όχι ότι αμφιβάλαμε. Όχι ότι δεν το ξέραμε. Όχι ότι δεν το είχαμε αντιληφθεί. «Έχουμε επιλέξει άλλου είδους ενημέρωση». «Πέρα από κομματικές αγκυλώσεις.» «Εμείς αυτό το διάστημα δεν θέλουμε να κάνουμε τηλεόραση όπως κάναμε τις προηγούμενες ημέρες. Θα κριθεί η κυβέρνηση, αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά που έχουν ανακοινωθεί και θα πρέπει να ακουστούν. Δεν θα μπούμε στη λογική της στείρας αντιπαράθεσης και επιλέγουμε να έχουμε συνεντεύξεις με υπουργούς». 

Τα τηλεοπτικά κανάλια, ουσιαστικά έχουν επιλέξει την «άλλου είδους ενημέρωση» εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από τότε που εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν διεκδικητής της εξουσίας και έγινε κυβέρνηση.

Αυτή η συμπεριφορά των τηλεοπτικών καναλιών με την «άλλου είδους ενημέρωση» δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι κοινή παγκοσμίως. Οι μεγιστάνες, ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, αγκαλιάζουν τις δεξιές κυβερνήσεις ή αντιπολιτεύσεις. Προσπαθούν με την προπαγάνδα, τα fakenews, την διαβολή, να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε αριστερή-δημοκρατική κυβέρνηση απειλεί την πολιτική και οικονομική τους κυριαρχία. Το εφάρμοσαν κατά κόρον στην Λατινική Αμερική. Ακόμα και στην Αυστραλία με τον Ρούπερτ Μέρντοχ. Το εφαρμόζουν και στην Ελλάδα.

Είναι η κυνική εφαρμογή του δόγματος του κυρίου Βορίδη: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς  για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και τους θεσμούς για να μην ξανά έρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει μόνος του τις παρεμβάσεις. Έχει πιστούς συμμάχους. Έχει στηθεί ένα ολόκληρο σκηνικό. Η στρατηγική ήττα των ιδεών της αριστεράς, καθημερινά δουλεύεται και γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί μέσω των τηλεοπτικών καναλιών της διαπλοκής. Μέσω της ελεγχόμενης ροής των ειδήσεων. Μέσω μιας ιδιότυπης  χούντας της ενημέρωσης.

Σήμερα με την  πανδημία του κορονοϊού και τον εγκλεισμό, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση να προσπαθήσει να κυριαρχήσει στην σκέψη των ανθρώπων. Και αυτό κάνει. Η κυβέρνηση στον ρόλο του διασώστη, προσπαθεί γλυκά– γλυκά, να φιμώσει και να υπονομεύσει κάθε κριτική που ασκείται. Ο κύριος Παπαδάκης, συναινεί και επαυξάνει.«Έχουμε επιλέξει άλλου είδους ενημέρωση.»

Οι  εγκλεισμένοι, ζαλισμένοι και φοβισμένοι άνθρωποι, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στην κυβέρνηση της ΝΔ. Προκειμένου να τους επιβληθεί. Θέλει να κυριαρχήσει πολιτικά, καλλιεργώντας στους πολίτες ένα ιδιότυπο, παραλλαγμένο σύνδρομο της Στοκχόλμης. Είναι ενδεικτικό ένα κείμενο που ψαρέψαμε στο διαδίκτυο. «Στον Τσιόδρα, τον Χαρδαλιά, τον Μόσιαλο, τον Πιερρακάκη, τον Μητσοτάκη οφείλουμε μέσα σε αυτήν την κρίση τις ζωές των γονιών μας, των παππούδων μας, φίλων και αγαπημένων. Κάποιοι τους χρωστάμε τη δική μας.»

Αυτό το σκηνικό θέλει να στήσει σήμερα η ΝΔ. Το σκηνικό της ευγνωμοσύνης.
Αύριο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Άγνωστο πως θα είναι ακριβώς. Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης μαζί με τους κολλητούς της ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, να διαχειριστούν και το νέο σκηνικό  προς όφελος τους. Να κάνουν αυτό που κάνουν με επιτυχία και σήμερα. Να ελέγξουν  και να διαστρέψουν  την ροή των ειδήσεων. Μια άλλου είδους στημένη ενημέρωση.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει πιάσει τον παλμό της εποχής. Και πορεύεται ανάλογα. Δίπλα στον αξιοπρεπή επιστήμονα κύριο Τσιόδρα, βρίσκεται ο μάγκας Χαρδαλιάς. Δίπλα στις κλειστές λόγω του κορονοϊού εκκλησίες, ο κύριος Πέτσας κάνει νοήματα για τον τρόπο πού θα παρακάμψουμε τις απαγορεύσεις, ώστε να πάμε να προσκυνήσουμε.

Μα πάνω απ’ όλα έχουμε τον νέο Τσόρτσιλ. Τον σύγχρονο Μωυσή. Θα μας οδηγήσει στην γη της επαγγελίας. Κι αν δεν το καταφέρει, τα κανάλια θα πουν ότι το κατάφερε. Θα μας δείξουν σκηνές από την διάβαση της Ερυθράς θάλασσας. Θα φάμε το μάνα εξ ουρανού. Θα μας παραδώσει και τις δέκα εντολές.

Κι αν όλα αυτά είναι fake news μικρή σημασία έχει.

Έχει επιλεγεί άλλου είδους ενημέρωση. Πέρα από κομματικές αγκυλώσεις….

 

Ορέστης Μεταξάς