Το σημαντικό video του ΠΣΑΚ με οδηγίες δέκα αθλητών * Δεν έφυγε σαν Σπαρτιάτης * Φοβερός Φράνκαμπ: Σπάνιος συνδυασμός αριθμών

Ο ΠΣΑΚ έφτιαξε ένα πολύ σημαντικό video, με 10 εππαγελματίες Έλληνες αθλητές να στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς τον κόσμο με οδηγίες κατά του κορονοϊού.

Ένα πολύ σημαντικό video έφτιαξε και μοιράστηκε μέσω των social media o ΠΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών), με 10 αθλητές να στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς τον κόσμο, δίνοντας σημαντικές οδηγίες για την πρόληψη κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, Ίαν Βουγιούκας, Νίκος Ζήσης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Βασίλης Ξανθόπουλο, Λεωνίδας Κασελάκης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Εβίνα Μάλτση, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και Ανδρέας Γλυνιαδάκης (πρόεδρος) εμφανίζονται στο εν λόγω video, αναφερόμενοι σε όλα αυτά που θα πρέπει άπαντες να προσέξουν, λαμβάνοντας σοβαρά τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του ιού.

Δείτε το video του ΠΣΑΚ:

Συγκεκριμένα, Ίαν Βουγιούκας, Νίκος Ζήσης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Βασίλης Ξανθόπουλο, Λεωνίδας Κασελάκης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Εβίνα Μάλτση, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και Ανδρέας Γλυνιαδάκης (πρόεδρος) εμφανίζονται στο εν λόγω video, αναφερόμενοι σε όλα αυτά που θα πρέπει άπαντες να προσέξουν, λαμβάνοντας σοβαρά τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του ιού.

Δείτε το video του ΠΣΑΚ:

PSAK@i_psak
«Μένουμε Σπίτι»

Το βίντεο των Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών

Δεν έφυγε σαν Σπαρτιάτης

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την επιστροφή του Ρικ Πιτίνο στο μπάσκετ που ανήκει και τα χέρια που λύνει στον Παναθηναϊκό. Αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση των “πράσινων”.

Μία νέα μέρα ξημέρωσε για τον Παναθηναϊκό καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη ή τις επόμενες σεζόν του και τον τρόπο που θα πορευτεί, έχοντας κάνει ήδη τις πρώτες σκέψεις.

Σε μία δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο το “τριφύλλι” μπαίνει σε μία διαδικασία ν’ αναζητήσει το διάδοχο του Ρικ Πιτίνο στην τεχνική ηγεσία, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει άμεσα.

Μία εξέλιξη που αν ερχόταν πριν από δύο μήνες θα άφηνε ξεκάθαρα μια πολύ πιο πικρή γεύση. Από τη μία η έξαρση του κορονοϊού που σαφώς αποτελεί πιο σοβαρό ζήτημα για όλους από την άλλη όμως, η πορεία την οποία είχε ο Παναθηναϊκός από το τέλος Ιανουαρίου θα έβαζε τη διοίκηση σε διαδικασία σκέψεων. Για το λόγο αυτό, η γνωστοποίηση της συμφωνίας του Πιτίνο με το Αϊόνα, μόνο σε δύσκολη θέση δε βάζει τους “πράσινους” καθώς η σχέση των δύο πλευρών οδηγείται στο διαζύγιο μία ώρα αρχύτερα.

Από την άλλη όμως θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Παναθηναϊκού για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο Πιτίνο έχει συμβόλαιο σε ισχύ και για την επόμενη σεζόν (έχοντας το δικαίωμα να φύγει το καλοκαίρι) και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι φετινές υποχρεώσεις έχει συμφωνήσει ήδη με το Αϊόνα.

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες κι εν μέσω των άσχημων εμφανίσεων του “τριφυλλιού” στη EuroLeague, ο Πιτίνο επικαλέστηκε τους Σπαρτιάτες, ώστε να δώσει κίνητρο στους παίκτες του. Η αλήθεια όμως είναι ότι εκείνος δεν έφυγε σα Σπαρτιάτης από τον Παναθηναϊκό, ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του συμβολαίου του.

Αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ώστε να βρεθεί κοντά στην οικογένεια του λόγω της έξαρσης του κορονοϊού κι έφτασε ν’ ανακοινώνεται από το Αϊόνα… Βρέθηκε σε μία ομάδα που γνώρισε μεγάλη αγάπη και σε μία χώρα που πέρασε πάρα πολύ καλά. Ποτέ όμως δε μπόρεσε να γίνει πραγματικό μέλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ και της γενικότερης φιλοσοφίας που επικρατεί, ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματίες παίκτες και όχι κολεγιόπαιδα.

Ανέλαβε τους “πράσινους” πέρσι σε μία περίοδο που η χρονιά έμοιαζε να είναι χαμένη. Έδωσε κίνητρο στους παίκτες, κατάφερε να τον οδηγήσει στα playoffs και κάπου εκεί, κέρδισε το μεγάλο στοίχημα με τον απαιτητικό κόσμο, προκειμένου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι παρά την πρόθεση που είχε να παραμείνει, όποτε έβρισκε την ευκαιρία (όπως και στην συνέντευξή του στο Sport24.gr) έκανε τα παράπονα του για τις συνθήκες δουλειάς και ενδεχομένως όχι άδικα αφού είχε μάθει σε ένα άλλο τρόπο για πάρα πολλά χρόνια. Αυτόν τον τρόπο δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει ούτε μέσα στο γήπεδο και αυτό αποδείχτηκε σε σημαντικό βαθμό σε αυτή τη δεύτερη θητεία του.

Το δημοσίευμα του CBS Sports δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα για έναν άνθρωπο που έχει διαγράψει τεράστια πορεία στο NCAA, έχει μπει στο Hall of Fame κι έχει κερδίσει τον απεριόριστο σεβασμό. Ο επιβλητικός χαρακτήρας του και το χάρισμα το οποίο είχε στην επικοινωνία είχαν αποτέλεσμα σε όσα ήθελε να πει, κάτι το οποίο φαινόταν στις συνεντεύξεις Τύπου. Επί της ουσίας όμως, όλα αυτά φαίνεται πως έχουν πραγματικό αποτέλεσμα σε παίκτες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα πριν περάσουν σε επαγγελματικό επίπεδο και σε ομάδες όπου ο Πιτίνο έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Κάπως έτσι δεν μπόρεσε να μπει απόλυτα στο ρόλο που έχει ένας προπονητής της EuroLeague σε ομάδες που έχουν υψηλούς στόχους. Για να μην παρεξηγηθούμε αυτό δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες στην προπονητική αλλά περισσότερο στη διαχείριση και τη φιλοσοφία. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν ήταν εφικτό να ταιριάξει απόλυτα, οπότε ο Πιτίνο επιστρέφει στο μπάσκετ και τον κόσμο που ανήκει.

Μάλιστα μετά τα τελευταία αποτελέσματα και όσα είχαν γίνει αυτή η εξέλιξη λύνει τα χέρια στους “πράσινους” εφόσον βέβαια το επόμενο βήμα είναι προσεκτικό. Δηλαδή, να υπάρξει το απαραίτητο πλάνο και ο προπονητής που θα επιλεγεί να μπορεί και να έχει το χρόνο για να το υπηρετήσει, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις αποφάσεις της EuroLeague και της ΕΚΟ Basket League θα ξεκαθαριστεί αν ο Πιτίνο θα κάνει τις τελευταίες του εμφανίσεις στον πάγκο του “τριφυλλιού”.

 

Φοβερός Φράνκαμπ: Σπάνιος συνδυασμός αριθμών

Φοβερός Φράνκαμπ: Σπάνιος συνδυασμός αριθμών

Ο Κόνερ Φράνκαμπ κάνει εντυπωσιακά πράγματα με το Ρέθυμνο και ο ΕΣΑΚΕ κατέγραψε τις φοβερές επιδόσεις του.

Aναλυτικά τα όσα αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ για τον Φράνκαμπ

20 αγωνιστικές έχουν μπει πια στα βιβλία και o Κόνερ Φράνκαμπ έχει βάλει το όνομα του -με τα σημερινά δεδομένα- σε μία ιδιαίτερη λίστα του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Από την περίοδο 1992-93, στα τελευταία 27 χρόνια δηλαδή, μόνο δύο παίκτες κατάφεραν αυτό που έχει κάνει ως τώρα ο Αμερικανός του Ρεθύμνου Cretan Kings. Να μετρήσουν στο τέλος της κανονικής περιόδου 20+ πόντους, 4+ ασίστ και 40%+ στα τρίποντα. Ήταν ο Ουίλ Σόλομον και ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς.

Ο θαυματουργός Κόνερ που με τα σημερινά δεδομένα είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος με βάση τους μέσους όρους, προσφέρει ανά αγώνα στην ομάδα του 20,89 πόντους, 4,16 ασίστ εκτελώντας με 42,31% από τη γραμμή του τριπόντου, συνδυασμός αριθμών που δεν έχει σημειωθεί τα τελευταία 14 χρόνια. Έναν τέτοιο κατέγραψε στην περίοδο 2005-06 ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ως παίκτης του Πανελληνίου και έναν χρόνο νωρίτερα ο Ουίλ Σόλομον με τον Άρη.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 20+ ΠΟΝΤΩΝ, 4+ ΑΣΙΣΤ, 40%+ ΤΡΙΠΟΝΤΩΝ

ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΝΤΟΙ ΑΣΙΣΤ ΤΡΙΠΟΝΤΑ
Ουίλ Σόλομον 2002-03 Άρης 22,1 4,4 41,2%
Νταμίρ Μουλαομέροβιτς 2005-06 Πανελλήνιος 21,2 5 46,5%
Κόνερ Φράνκαμπ 2019-20 Ρέθυμνο 20,89 4,16 42,31%

Κάτι τους έλειψε…

Σε αυτόν τον συνδυασμό των 20+ πόντων, 4+ ασίστ και 40%+ στα τρίποντα ανά αγώνα, πλησίασαν αρκετοί στο παρελθόν. Κάποιοι τον έχασαν γιατί δεν ήταν τόσο δημιουργικοί κάτι που αποτυπώνονταν στον μέσο όρο των ασίστ τους και κάποιοι γιατί δεν ήταν τόσο εύστοχοι από το τρίποντο. Ο Σέιν Χιλ, για παράδειγμα, είχε στην περίοδο 1998-99 με τη Νήαρ Ηστ 20,4 πόντους, 4,1 ασίστ αλλά εκτέλεσε με 35,3% από τα τρίποντα. Ο Νίκος Γκάλης έφτασε κοντά σε αυτόν τον στατιστικό συνδυασμό τόσο στη σεζόν 1992-93 όσο και στη σεζόν 1993-94. Στην πρώτη είχε 23.65 πόντους, 6,73 ασίστ αλλά 33,3% στα τρίποντα ενώ στη δεύτερη είχε 23,9 πόντους, 5,4 ασίστ αλλά 29,4% στα τρίποντα.

Ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ από την πλευρά του πέραν των 20+ πόντων στους οποίους έφτασε και στις πέντε σεζόν του στη χώρα μας, είχε δύο φορές το απαιτούμενο, γι’ αυτόν τον στατιστικό συνδυασμό, ποσοστό στα τρίποντα αλλά του έλειψαν οι ασίστ. Στην περίοδο 1999-2000 είχε 22,5 πόντους, 47,8% στα τρίποντα αλλά 2,8 ασίστ ενώ στην περίοδο 2000-01 είχε 23,7 πόντους, 42,7% στα τρίποντα αλλά τρεις ασίστ κατά μέσο όρο.

«20άρα» έπειτα από επτά χρόνια

Πέραν αυτού του ξεχωριστού, στατιστικού συνδυασμού, ο Κόνερ Φράνκαμπ έχει -με βάση τα ως τώρα δεδομένα- πετύχει και κάτι ακόμη. Είναι ο πρώτος με μέσο όρο 20+ πόντων ανά αγώνα στην κανονική περίοδο έπειτα από επτά χρόνια αφού τέτοια επίδοση έχει να εμφανιστεί από την περίοδο 2012-13 όταν ο Τέρελ Στόγκλιν είχε 20,06 πόντους σε 18 ματς με τον Ηλυσιακό αλλά δεν έφτασε τις τέσσερις ασίστ μέσο όρο (3,4) και ήταν πολύ μακριά από το 40%+ του Φράνκαμπ στα τρίποντα (29,5).

Οι 20,89 πόντοι του Φράνκαμπ παράλληλα είναι η κορυφαία επίδοση των τελευταίων 12 χρόνων αφού για να βρούμε καλύτερη θα πρέπει να επιστρέψουμε στην περίοδο 2007-08 όταν ο Ιμπραίμ Τζάαμπερ είχε 22,4 και ο Άντονι Γκράντι 21,42.