Το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ των υποψηφίων – Το Κίνημα Αλλαγής σε κίνηση…

Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος

Πολιτικές θέσεις και επιχειρήματα θα ανταλλάξουν οι υποψήφιοι πρόεδροι στο Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα τη δημοκρατία.

Μπορεί πολλά από τα διαδικαστικά της εκλογής αρχηγού να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, στην Κεντροαριστερά όμως όλα κινούνται πλέον σε ρυθμούς εσωκομματικής κάλπης. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι το πυρ της εκκίνησης έχει ήδη δοθεί, έστω και ανεπίσημα προς το παρόν, είναι το προγραμματισμένο για σήμερα άτυπο ντιμπέιτ, στο οποίο θα λάβουν μέρος τρεις από τους τέσσερις συνολικά διεκδικητές της προεδρίας και πιο συγκεκριμένα οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης προσκλήθηκε από τους διοργανωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ευγενικά, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι από τη στιγμή που δεν έχουν ανακηρυχθεί επισήμως οι υποψηφιότητες και δεν έχει αρχίσει η διαδικασία, δεν επιθυμεί να λάβει μέρος σε μια προεκλογικού χαρακτήρα συζήτηση.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία που ανήκει στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, πολιτική κίνηση που δραστηριοποιείται εντός-εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ., με θέμα προς συζήτηση «Η δημοκρατία σε δύσκολους καιρούς, κίνδυνοι και εγγυήσεις της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους και ενδεχομένως να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν μεταξύ τους, ωστόσο θα δοθεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία προς το ακροατήριο και τους εν δυνάμει ψηφοφόρους να κρίνουν και να συγκρίνουν, πριν από το τελικό ραντεβού τους με την κάλπη.

Παρεμβάσεις καθηγητών

Πέρα από τους τρεις υποψηφίους, στην εκδήλωση, που θα μεταδοθεί από τις 18.00 ώς τις 21.00 διαδικτυακά μέσω Zoom, Facebook και YouTube, θα παρέμβουν και οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης και Γιώργος Σωτηρέλης, για ζητήματα όπως η υποχώρηση των μαζικών κομμάτων και τα προβλήματα της εσωκομματικής δημοκρατίας, τα κατά καιρούς χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, η ανάδυση των αυταρχικών δημοκρατιών τύπου Ορμπαν, το δημοκρατικό έλλειμμα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως σύγχρονες μορφές πολιτικής κινητοποίησης κ.ά. Τον συντονισμό θα κάνει ο καθηγητής Θεόδωρος Τσέκος, ενώ εισαγωγικά θα μιλήσει ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόσκληση, «οι σύγχρονες κοινωνίες βιώνουν οξυμένα προβλήματα. Είναι σε θέση οι κυβερνήσεις να τα αντιμετωπίσουν χωρίς να θυσιάζουν βασικές αρχές της δημοκρατικής διαδικασίας;

Αν το όριο της ελευθερίας του κάθε πολίτη καθορίζεται από τα όρια της ελευθερίας των συμπολιτών του, με ποια κριτήρια πρέπει να ρυθμίζεται αυτή η σχέση ανάμεσα στις ατομικές ελευθερίες και το συλλογικό συμφέρον; Από την άλλη, πώς οι δημοκρατίες θα προστατεύσουν τα μέλη τους από τις πολιτικές της μετα-αλήθειας και της ψευδούς πραγματικότητας που χρησιμοποιούν οι αυταρχικοί λαϊκισμοί;». Απαντήσεις στην εκδήλωση…

Γιάννης Μπασκάκης

Το Κίνημα Αλλαγής σε κίνηση…

Εργασιακά, πράσινη ατζέντα και εσωκομματικά εν όψει εκλογής αρχηγού διαμορφώνουν το ζωηρό τοπίο αυτής της περιόδου για τη Χαριλάου Τρικούπη ● Εβδομάδα δράσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Ν.Δ. η προσεχής, θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιουνίου πρωτοβουλίες με έμφαση στο περιβάλλον και τον κλιματικό νόμο ● Το στίγμα που θέλει να προσδώσει στην υποψηφιότητά της η Φ. Γεννηματά και οι κινήσεις των Ανδρ. Λοβέρδου και Ν. Ανδρουλάκη.

Λίγο η μερική επιστροφή και της πολιτικής δραστηριότητας στην κανονικότητα, λίγο η σταδιακή ενίσχυση της κινητικότητας γύρω από τα εσωκομματικά, η ουσία είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής ανεβάζει σημαντικά τους ρυθμούς του, με νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που αρχίζουν να ξεδιπλώνονται.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το τρίπτυχο εργασία – περιβάλλον – κοινωνία, αφού πρόκειται για θεματικές ενότητες, οι οποίες συμπυκνώνουν σε γενικές γραμμές και το διακύβευμα που θέλει να διαμορφώσει για το προσεχές διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη, για ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Σε αυτές τις ράγες αναμένεται άλλωστε να κινηθεί και η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά για τη διεκδίκηση ακόμη μιας θητείας, η οποία με όχημα το παραπάνω αφήγημα θα επιχειρήσει να αφήσει το ιδεολογικό της αποτύπωμα στην προεκλογική κούρσα.

Από την πλευρά τους, οι άλλοι δύο σίγουροι υποψήφιοι, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης, με διαφορετικό βηματισμό ο καθένας, προετοιμάζονται και εκείνοι πυρετωδώς για το σημαντικό ραντεβού που δίνει η Κεντροαριστερά για τα τέλη του 2021. Ειδικότερα, ο πρώτος διοργανώνει τη Δευτέρα εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική με τη συμμετοχή της Εύας Καϊλή, που ανακοίνωσε ότι τάσσεται στο πλευρό του, ενώ ο δεύτερος επιμένει σε μια πιο αθόρυβη τακτική, τουλάχιστον όσο η πανδημία δεν υποχωρεί και άρα εκεί εστιάζονται οι αγωνίες των πολιτών.

Η στροφή στην πράσινη περιβαλλοντική ατζέντα αποτελεί για το Κίνημα Αλλαγής μια συνειδητή επιλογή, την οποία επεξεργάζονται επί πολλούς μήνες τα στελέχη του, λαμβάνοντας υπόψη την τάση που κυριαρχεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως, από τη Γερμανία και τους Πράσινους που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις μέχρι τις ΗΠΑ και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους, Τζο Μπάιντεν. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζουν μέσω της «Εφ.Συν.» αρμόδιες πηγές, από την περσινή κιόλας ΔΕΘ, με αιχμή την πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε αναδείξει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κατεύθυνσης για την επόμενη μέρα στη χώρα.

«Η υπόθεση της πράσινης επανεκκίνησης, της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της κοινωνικής συνοχής με αειφορία δεν είναι για εμάς σημαία ευκαιρίας, όπως συμβαίνει με άλλους», σημειώνουν με νόημα συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, δείχνοντας αιχμηρά προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατήγγειλαν πρόσφατα για αντιγραφή των θέσεων αλλά και του τίτλου (Σχέδιο Ελλάδα) του προγράμματός τους. Εχοντας κάνει λοιπόν την αρχή, η συνέχεια δε μπορεί παρά να είναι η ίδια, με τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις. Ως εκ τούτου, η φετινή 47η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη σχεδιάζεται να γιορταστεί με κεντρικό ζητούμενο το λεγόμενο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο.

«Θα τιμήσουμε τις αξίες και την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, προσαρμοσμένες σε μια περιβαλλοντική πολιτική πλατφόρμα», διευκρινίζουν οι συνομιλητές μας. Καθώς όμως –ως γνωστόν– πριν το φθινόπωρο μεσολαβεί το καλοκαίρι, η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, όπως είχε προαναγγελθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη θα είναι μια «πράσινη εβδομάδα», αφιερωμένη στον κλιματικό νόμο και το περιβάλλον, προκειμένου να τονιστεί ο πράσινος χαρακτήρας που θέλει να προσδώσει στο πολιτικό του προφίλ το Κίνημα Αλλαγής, μέσα από δράσεις και ακτιβισμούς με πολίτες ανά νομό.

Να σημειωθεί ότι την ευθύνη των σχετικών ενεργειών έχει αναλάβει το νεοσύστατο Δίκτυο Οικολογικής και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ακτιβισμού με συντονίστρια την πρώην βουλευτή Νίκη Φούντα, ενώ η Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει στις 3 του μήνα σε συνέδριο στην Πάτρα για την τοπική ανάπτυξη.

Ο δεύτερος πυλώνας των πολιτικών προτεραιοτήτων για τον κεντροαριστερό φορέα και ένα πεδίο το οποίο προσφέρεται για να υπογραμμιστούν περαιτέρω οι διαφορές με την κυβέρνηση είναι τα εργασιακά. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αντιταχθεί με σφοδρότητα στις επιχειρούμενες αλλαγές του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για επίθεση στους εργαζόμενους που κλιμακώνεται.

«Προχωρούν σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αφαιρώντας την υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και να μην πληρώνουν υπερωρίες οι ασύδοτοι επιχειρηματίες. Αφήνουν απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη του, καταργώντας στην πράξη το οκτάωρο. Διευκολύνουν την απελευθέρωση των απολύσεων, διαλύουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα της απεργίας και την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από την απόλυση», είναι οι σκληρές διαπιστώσεις των επιτελικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για συγκλίσεις με τη Ν.Δ.

«Ο κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από μια παλαιοσυντηρητική λογική, στην εποχή μας έχουμε ανάγκη από υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και όχι φθηνό μεροκάματο», προσθέτουν με σαφή διάθεση για μετωπική σύγκρουση. Με δεδομένο δε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σχεδόν αλώβητους τους δεσμούς του με το συνδικαλιστικό κίνημα, η Φώφη Γεννηματά πραγματοποιεί σήμερα τηλεδιάσκεψη με προέδρους και εκπροσώπους από εργατικά κέντρα από όλη την Ελλάδα, ενώ τη βεντάλια των δράσεων του κόμματος θα ολοκληρώσει επίσκεψη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και εκδήλωση την Τετάρτη με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου.

Μαχητική αντιπολίτευση

«Τεκμηριωμένες θέσεις, υπεύθυνη αλλά μαχητική αντιπολίτευση», είναι το μότο της προσπάθειας που θα καταβάλλει στο εξής το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης και ανασύνταξης των δυνάμεών του, πάντοτε με υπεράσπιση της αυτόνομης παρουσίας του, «χωρίς ίσες αποστάσεις, αλλά σταθερά απέναντι από την αλαζονική και αμετανόητη Ν.Δ. και τον αδύναμο να διαδραματίσει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια στιγμή, δεν λείπει η έγνοια να υπάρξει βελτίωση στις δημοσκοπικές καταγραφές, γεγονός που –εκτός των άλλων– θα υποβοηθήσει αναμφίβολα την πρόεδρό του, η οποία θα κληθεί να δώσει μάχη και με την ιδιότητα της υποψήφιας. Αν και επισήμως το μενού των συζητήσεων είναι η πολιτική επικαιρότητα, στην πραγματικότητα οι επαφές και για την κ. Γεννηματά στο φόντο της εσωκομματικής διαδικασίας έχουν ξεκινήσει, προς το παρόν, μέσω διαδικτυακών διασκέψεων, πριν από μια εβδομάδα με τους γραμματείς των τομέων και μόλις χθες με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών.

Τέλος, μεθαύριο προγραμματίζεται επίσκεψη κλιμακίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο αμαξοστάσιο των ΟΣΥ στου Ρέντη, με σκοπό τον καταλογισμό ευθυνών στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών της Αττικής.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης