Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης Μητσοτάκη-Μισέλ ~ Μητσοτάκης: Θα υπάρξει απάντηση αν η Τουρκία παραβιάσει (βίντεο)

Η προπαρασκευή της τηλεδιάσκεψης των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, επί της επιστολής του που απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης, στις 3 Ιουνίου, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα και τον συντονισμό τους ενόψει και των χωριστών τηλεδιασκέψεων που είχαν προγραμματίσει αμφότεροι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Μητσοτάκης: Θα υπάρξει απάντηση αν η Τουρκία παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (βίντεο)

 Μητσοτάκης: Θα υπάρξει απάντηση αν η Τουρκία παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (βίντεο)

Συζήτηση με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Stanford, Niall Ferguson, στο Φόρουμ των Δελφών είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοιτάξαμε την άβυσσο το 2015», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά τώρα το αφήγημα είναι διαφορετικό και η Ελλάδα βγήκε δυνατότερη μετά από αυτή την κρίση».

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι θα υπάρξει απάντηση στην Τουρκία, αν παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ΕΕ. «Αν η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δε θα πάρει απάντηση μόνο από την Ελλάδα θα πάρει και από την ΕΕ, θα υπάρξει απάντηση. Υπάρχει και διεθνής διαιτησία στην Χάγη, αλλά μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δεν είναι η εποχή για την πολιτική των κανονιοφόρων» τόνισε.

O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Τουρκία προκαλεί συνεχώς και ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι παράνομο, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά θέμα σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις, όταν η Τουρκία προκαλεί.