Το πνευματικό Grexit της Κεραμέως είναι casus belli… Δημήτρης Παπανικολόπουλος

Δύσκολες ώρες για Νίκη Κεραμέως: Ποιο απρόσμενο πρόβλημα υγείας την χτύπησε  [φωτο]
Έχουμε ανεχτεί πολλά από αυτή την κυβέρνηση που πλιατσικολογεί το δημόσιο ταμείο και μετατρέπει τη χώρα σε μπανανία όσον αφορά στον τομέα της ενημέρωσης.

Το πνευματικό Grexit της Κεραμέως είναι casus belli

Μετά το Grexit όμως ως προς την ενημέρωση, κινδυνεύουμε πλέον να υποστούμε και εκπαιδευτικό/πνευματικό Grexit, αν κρίνουμε και από τις τελευταίες αλλαγές της Κεραμέως στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα. Περιορίζονται οι ώρες των κοινωνικών επιστημών και των εικαστικών, όχι όμως και των θρησκευτικών, που θεωρούνται μάλλον πιο σημαντικά από τα προαναφερθέντα μαθήματα και που έγινε προσπάθεια να μετατραπούν από μάθημα θρησκειολογίας σε κατηχητικό. Ενώ έχει προηγηθεί ένα σαρωτικό νομοσχέδιο που στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού εκπαιδευτικού συστήματος της αγοράς. Ενώ, επίσης, έχουν προηγηθεί διάφορες γραφικές τοποθετήσεις αντιϊστορικού (το ΟΧΙ ήταν ενάντια στο λαϊκισμό) και αντιεπιστημονικού (περί ιού και εκκλησιασμού) περιεχομένου.

Θα το πω χωρίς περιστροφές: «ανήκομεν εις την Δύσιν» και δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητεί αυτό καμία θρησκόληπτη υπουργός. Δεν είναι υπό διαπραγμάτευση ο φιλελεύθερος προσανατολισμός της ελληνικής κοινωνίας, σε όλες της τις εκφάνσεις, γι αυτό δεν έχει θέσει στο Υπουργείο Παιδείας μια υπουργός που συμπεριφέρεται σαν λομπίστρια της Εκκλησίας. Αν η Κεραμέως, για παράδειγμα, νιώθει άβολα με τις κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες είναι πρόβλημα δικό της. Όπως, όμως, η Δεξιά διεμήνυσε σε όλους τους τόνους στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε Grexit, διότι αυτό θα αντιστρατευόταν τον ιστορικό προσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας, έτσι και η Κεραμέως δεν έχει δικαίωμα να ενορχηστρώνει με τις παρεμβάσεις της ένα εκπαιδευτικό, και κατ’ επέκταση πνευματικό, Grexit. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει την τοποθέτηση όλων των επιστημονικών συλλόγων, τη στήριξη των καθηγητών και των σπουδαστών, και να δεσμευτεί ότι θα ξηλώσει όλη την αντιφιλελεύθερη μεταρρύθμιση της Κεραμέως.

*Ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος είναι Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πηγή: commonality.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*