Το παρασκήνιο της απόφασης αποχώρησης ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή. Τι σηματοδοτεί η κίνηση Τσίπρα Το παρασκήνιο της απόφασης για αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή. Τι σηματοδοτεί η κίνηση Τσίπρα. Της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Την περαιτέρω κλιμάκωση της Αντιπολιτευτικής τακτικής και σε θεσμικό επίπεδο, σηματοδοτεί η απόφαση που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την   ψηφοφορία στην Βουλή, επί του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για το περιβάλλον.

Η ιδέα για την αποχώρηση που αποτελεί το έσχατο μέσο κοινοβουλευτικής διαμαρτυρίας, κυοφορούνταν σύμφωνα με πληροφορίες του thefaq, από την πρώτη στιγμή, όταν διαπιστώθηκε η …γένεση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος της κυβέρνησης, εν μέσω πανδημίας και με την λειτουργία της Βουλής ελλειπή, καθώς λόγω των περιορισμών για την πανδημία, μόνον δύο βουλευτές μπορούσαν να μετέχουν στις επιτροπές.

Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν ομοφώνως το πρωί στην συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το οποίο εκτίμησε ότι η πράξη αποχώρησης έχει ειδικό πολιτικό βάρος στην παρούσα συγκυρία. Όχι μόνον επειδή δείχνει την πλήρη αντίθεση του  ΣΥΡΙΖΑ  στο νομοσχέδιο το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από δεκάδες φορείς, αλλά στέλνει και το σήμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί σταδιακά την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε διάφορα μέτωπα, αρχής γενομένης από το Περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η τοποθέτηση του στην Βουλή:  “Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνάτε με διαδικασίες-εξπρές, και με  την κοινωνία στο περιθώριο“, είπε χαρακτηριστικά.

Με την σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών να εντείνεται, το σύνθημα που έδωσε στο τέλος της ομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας ότι “μια προοδευτική κυβέρνηση είναι εφικτή “,  δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις και την στρατηγική στο εξής.

“Το νομοσχέδιό σας, λοιπόν, έρχεται από τα πολύ παλιά. Από τα “λυσάρια” του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Μπορεί σήμερα να καταφέρετε να το ψηφίσετε “στα μουλωχτά”, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας σύντομα θα το ξεπεράσουν και θα ανατρέψουν τις αρνητικές του επιπτώσεις στην πράξη. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

¨Ένας άλλος όχι ένας καλύτερος. Εννοώντας ένας κόσμος που δε έχει στον πυρήνα του το κέρδος και την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και των φυσικών πόρων. Αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα. Στην Ελλάδα χαρακτηριστικότεροι πολιτικοί εκφραστές του συστήματος από το κόμμα που μας κυβερνά και τον αρχηγό του, δεν υπάρχουν.

Άρα το σύνθημα αυτό εδώ θα μεταφράζονταν: Αλλάξτε κυβέρνηση όχι το κλίμα. Και για να γυρίσω στο παλιό: Μια άλλη κυβέρνηση, μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τη δημοκρατική οργάνωση ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού και κοινωνικού υποδείγματος είναι εφικτή. Και μας αξίζει”, κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας, οριοθετεί με όρους ρήξης  πλέον την διαφορά ανάμεσα στην στάση που τήρησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και σ’ αυτή που χαράσσει για την επόμενη μέρα.