Το νέο “χτύπημα” Σαμαρά μέσω φυσικού αερίου, Τουρκίας και Γερμανίας  — Εκλογές με Ειδικά Δικαστήρια Μητσοτάκη σε επανάληψη

Αντώνης Σαμαράς

Συνολική αμφισβήτηση της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου να μην μπει σε διάλογο για ενεργειακή “μοιρασιά” με την Τουρκία.

Την ενεργειακή πολιτική Μητσοτάκη αμφισβήτησε αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε νέα παρέμβαση του, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να μπει σε διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία.

Διάλογο που φέρεται να υποστηρίζει η Γερμανία, για την οποία άφησε σκληρές αιχμές ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξάλλου θεωρεί ότι το 2014 η Άνγκελα Μέρκελ ουσιαστικά “έριξε” τη δική του κυβέρνηση, αρνούμενη να δώσει λύση στο χρέος και να κλείσει την αξιολόγηση.

Τη βεντέτα αυτή λοιπόν συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος αυτή τη φορά δεν εστίασε τόσο στα εθνικά θέματα, αλλά τα συνέδεσε με την ενεργειακή κρίση και προχώρησε σε μία γεωπολιτική ανάλυση, εκτιμώντας ουσιαστικά ότι οι διεθνείς συμμαχίες έχουν ενεργειακή βάση.

Κάρφωσε όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εγκατέλειψε την πολιτική ερευνών για φυσικό αέριοκαι υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να πιέσει για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, θέτοντας όμως ως όρο για συμμετοχή της Τουρκίας στη “μοιρασιά” να εγκαταλείψει η Άγκυρα τη “γαλάζια πατρίδα”.

“Μπορεί η Τουρκία να μπει κι αυτή – έστω κι από δω και στο εξής – στο μεγάλο σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου όχι! Όσο παραμένει ποικιλοτρόπως εξαρτημένη από εξω-ευρωπαίκά και αντιδυτικά συμφέροντα: Από τη Ρωσία, από την Κίνα, από το Κατάρ, από το Ιράν, από τους τζιχαντιστές στον μουσουλμανικό κόσμο. Προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να “τα βρει” και με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία. Δεν τα κατάφερε. Όλοι τη βλέπουν ως κράτος “ταραξία” – ως «χώρα Πειρατή»”, υποστήριξε ειδικότερα ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

“Ο μόνος τρόπος να “ενσωματωθεί” η Τουρκία σε μια νέα δυτική πολιτική ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή είναι αν αλλάξει στρατηγική, αν εγκαταλείψει την “Γαλάζια πατρίδα”, αν εγκαταλείψει τα όνειρα παλινόρθωσης της Οθωμανικής επιρροής, αν αποδεχθεί τα δικαιώματα των γειτόνων της. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Ούτε φαίνεται πιθανό να συμβεί στην μετά Ερντογάν εποχή.”

Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε και την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαφωνώντας με κάτι που ο κ.Μητσοτάκης έχει πολλάκις υποστηρίξει, ότι δηλαδή οι ΑΠΕ αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ενέργειας.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως αυτή τη φορά ήταν πιο ήπιος στις εκφράσεις του, μη θέλοντας να εμφανιστεί ότι βρίσκεται σε κόντρα με το Μαξίμου. Οι σχέσεις του πάντως με τον κ.Μητσοτάκη παραμένουν ψυχρές. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ.Σαμαράς δεν παρευρέθηκε στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα, χωρίς να είναι σαφές εάν αρνήθηκε να πάει ή εάν δεν δέχθηκε ειδική πρόσκληση και δε θέλησε να κάνει εκείνος την κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη παρέμβαση του κ.Σαμαρά ήταν στο συνέδριο της ΝΔ με αιχμές για τα εθνικά θέματα και την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο Μεσσήνιος έριχνε βόμβες κατά Μητσοτάκη. Και φαίνεται πως η πρόσφατη παρέμβαση για τα ενεργειακά δεν θα είναι η τελευταία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει να αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές του Μαξίμου σε μία σειρά από θέματα.

Βίκυ Σαμαρά

 

Εκλογές με Ειδικά Δικαστήρια Μητσοτάκη σε επανάληψη

Πιστό στη θεμελιακή μέθοδο στην οποία στηρίχθηκε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το Μαξίμου προχωρά στην παραπομπή Παππά. Μετά την αθώωση Δούρου, ούτε μία συγγνώμη

Για πρώτη φορά, σε όλα τα πολιτικά και δημοσιογραφικά τραπέζια οι εκτιμήσεις συνέκλιναν ακόμα και ως προς τον χρόνο των πρόωρων εκλογών. Σ’ αυτό συνέβαλε βέβαια η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη –«πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές»-, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν… κατεβάσει ρολά στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα προκειμένου να τρέξουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, το αφήγημα της επιτυχίας περί τέλους της ενισχυμένης εποπτείας και η παροχολογία διαμορφώνουν de facto προεκλογική περίοδο.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα στοιχείο που φανερώνει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για πρόωρες εκλογές. Δεν είναι άλλο από τη διαμόρφωση κλίματος ανωμαλίας και νοσηρότητας στο πολιτικό σκηνικό. Το επιτελείο Μητσοτάκη και ο ίδιος επιστρατεύουν τη θεμελιακή μέθοδο στην οποία στήθηκε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο: συκοφαντία, εργαλειοποίηση ακόμα και νεκρών, στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων με fake news.

Η μεθόδευση των διώξεων κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν στο έπακρο. Αφού το βαρύ κατηγορητήριο που είχε στηθεί κατά του Νίκου Παππά για την υπόθεση των αδειών κατέρρευσε με κρότο, αυτό που έμεινε είναι η πλημμεληματικού τύπου κατηγορία για παράβαση καθήκοντος. Η επιλογή της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη προκειμένου να πολώσει το πολιτικό κλίμα σε μια ήδη τεταμένη συγκυρία, λόγω της ακρίβειας αλλά και των ελληνοτουρκικών, είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Ο Κ. Μητσοτάκης στρώνει το έδαφος για εκλογές τον Σεπτέμβριο στήνοντας Ειδικά Δικαστήρια στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πες, πες, κάτι θα μείνει, ακόμα κι αν όλα όσα υποστήριζες ως κατηγορίες έχουν αποσυρθεί. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και με την περίπτωση της Ρένας Δούρου, η οποία κρίθηκε ομόφωνα αθώα για την τραγωδία στη Μάνδρα. Αρκεί να ανατρέξουμε σε δεκάδες δηλώσεις, δημοσιεύματα, ρεπορτάζ τα οποία όχι απλώς στοχοποίησαν την τότε περιφερειάρχη, αλλά είχαν βγάλει ετυμηγορία για την ενοχή της. Ακόμα και σήμερα, αντί συγγνώμης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «πολιτικές ευθύνες που δεν αξιολογούνται στα δικαστήρια». Σε αντίθεση με την τότε δήμαρχο Μάνδρας, που είχε «υιοθετηθεί» από τη Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ, στην οποία η Δικαιοσύνη καταλογίζει σοβαρές ευθύνες. Αλήθεια και σεβασμός στη Δικαιοσύνη a la carte…