Το μεγάλο φιάσκο του Μητσοτάκη στη Λιβύη – Γιάννος Παπαντωνίου: Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί για την υπόθεση των φρεγατών

Λιβύη, Μητσοτάκης, Ερντογάν

Το πριν αλέκτωρ ισχύει απόλυτα για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη το οποίο αποδείχτηκε ένα τεράστιο φιάσκο. Δεν πρόκειται μόνο για την ταπεινωτική υποδοχή που επιφύλαξε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπηρεσιακός Λίβυος ομόλογό του.

Είναι κυρίως γιατί ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε ένα ταξίδι στη Λιβύη το οποίο αποδείχτηκε παντελώς αναποτελεσματικό στο σκέλος του τουρκολιβυκού συμφώνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”. Ομως, Τούρκοι και Λίβυοι έγραψαν τις δηλώσεις του στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, καθιστώντας την επίσκεψή του στη Λιβύη μία κραυγαλέα αποτυχία.

Βλέπετε δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα και ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019. Χειρότερη εξέλιξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Ταπεινωτική υποδοχή Μητσοτάκη στη Λιβύη και ήττα

«Η συμφωνία για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και της γείτονός μας Λιβύης διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον και των δύο χωρών… Και ο πολύτιμος αδελφός μου κ. Ντμπεϊμπά δήλωσε επανειλημμένα ότι το μνημόνιο αυτό είναι προς όφελος της Λιβύης. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εμάς λόγια. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας για αυτό το ζήτημα σήμερα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης, βασίζονται σε ένα έγκυρο πλαίσιο.

Σε κοινή δήλωση Τουρκίας-Λιβύης, που δημοσιεύθηκε μετά από διμερείς συναντήσεις, σημειώνεται εξάλλου «η σημασία της διεξαγωγής περιφερειακής διάσκεψης για τη στήριξη του διαλόγου και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των (εμπλεκόμενων) μερών».

Όλη η κυβέρνηση της Λιβύης στην Αγκυρα

Σύσσωμη σχεδόν η κυβέρνηση της Λιβύης μετέβη σήμερα στην Αγκυρα, όπου εκτός από τη συνάντηση Ερντογάν-Ντμπεϊμπά, πραγματοποιήθηκαν σειρά υπουργικών συναντήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και υπεγράφησαν πέντε συμφωνίες για τη βελτίωση των επενδύσεων, των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Λιβύη απέτρεψε την πτώση της πρωτεύουσας Τρίπολης και περισσότερες σφαγές από πραξικοπηματίες, ενώ βοήθησε στην κατάπαυση του πυρός.

«Εκείνοι που τάσσονται στο πλευρό των πραξικοπηματιών και του πραξικοπήματος στη Λιβύη, αντί της νομιμότητας, των δικαιωμάτων και και τη δικαιοσύνης ήταν σύμμαχοι στις σφαγές», είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη χώρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, όπως παρείχε και στην προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση.

«Έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτάχυνση της επιστροφής του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα δωρίσει 150.000 δόσεις εμβολίου COVID-19 στη Λιβύη την Τρίτη.

Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τέλος τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει πραγματικά τη Λιβύη για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Γιάννος Παπαντωνίου: Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί για την υπόθεση των φρεγατώνΠαπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός, έναν χρόνο μετά την αποφυλάκιση του με την επιβολή περιοριστικών όρων, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει μεταξύ άλλων πως «η σημερινή κλήση είναι ευπρόσδεκτη.»

Σε δέκα μέρες θα δώσει συμπληρωματική απολογία ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας σχετικά με την υπόθεση των χρημάτων που φέρεται να έλαβε προκειμένου να προωθήσει συγκεκριμένη γαλλική εταιρεία για το έργο του εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003, μετά από προθεσμία που έλαβε από την ανακρίτρια της υπόθεσης.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ,έναν χρόνο μετά την αποφυλάκιση του με την επιβολή περιοριστικών όρων, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει μεταξύ άλλων πως “η σημερινή κλήση είναι ευπρόσδεκτη. Σηματοδοτεί την είσοδο στην τελευταία πράξη του πολιτικο-δικαστικού σκανδάλου που μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε εναντίον μου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην υπουργός προσήλθε τη Δευτέρα (12/04) στο ανακριτικό γραφείο μετά από κλήση σε συμπληρωματική απολογία που έλαβε από τη δικαστική λειτουργό, όσον αφορά την υπόθεση του χρηματικού ποσού των 2.437.962 ευρώ που του καταλογίζεται ότι έλαβε ως δώρο από την εταιρεία THALES NEDERLAND B.V. προκειμένου να την προωθήσει στο έργο του εκσυγχρονισμού των 6 πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*