Το μεγάλο… φευγιό στο Δημόσιο! Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης – Η ΘΕΣγάλα στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλου και Σκλαβενίτη! – Τεκμήρια για κατοικίες: Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις του 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ Δημόσιο

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο έχουν διπλασιαστεί και φτάνουν περίπου τις 15.000 μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 που έφτασαν τις 7.759. Τις 152.000 φτάνουν συνολικά μόνο οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαλώντας πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας.

Στην… ουρά τρία χρόνια για σύνταξη από το Δημόσιο!

Μάλιστα πάρα το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έχει δώσει εντολή για άμεση επίσπευση του χρόνου απονομής των συντάξεων σύμφωνα με καταγγελίες των αναγνωστών του Dikaiologitika News υπάρχουν περιπτώσεις που αναμένουν σύνταξη τρία χρόνια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση απονομή των συντάξεων φυσικά έχει δημοσιονομικό κόστος αφού για κάθε συνταξιοδότηση θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά γύρω στα 7.000 ευρώ μέσος όρος.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2019, το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων για κύριες συντάξεις ανήλθε περίπου στις 125.000 (μέσα στην ίδια χρονική περίοδο διεκπεραιώθηκαν 63.000 αιτήσεις). Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 δόθηκαν περίπου 51.000 νέες συντάξεις. Μέσα σε περίπου έξι μήνες, ο αριθμός των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων αυξήθηκε περίπου κατά 27.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας το γεγονός αυτό οφείλεται στην ελλειπή ακόμη στελέχωση των υπηρεσιών απονομής συντάξεων, παρά τις μικρές προσθήκες σε επίπεδο προσωπικού που έγιναν καθώς και στην απουσία των απαραίτητων μηχανογραφικών εργαλείων.

 

Η διαδοχική ασφάλιση και τα πολλά ταμεία που προκαλούν προβλήματα

Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθώς και σε ορισμένα πρώην ταμεία στα οποία, διαχρονικά, δεν υπήρχαν ψηφιοποιημένα δεδομένα, οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων συνεχίζουν να είναι πολύ μεγάλες.

Ανάλογες καθυστερήσεις παρουσιάζονται και στα εκκρεμή αιτήματα για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Μέχρι φέτος τον Αύγουστο, με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για επικουρικές ανερχόταν στις 87.591 και 36.064 για εφάπαξ.

Με δεδομένη όλη αυτή την κατάσταση στην απονομή των συντάξεων η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει στους συνταξιούχους μεγάλες προσδοκίες για την καθιέρωση της ψηφιακής σύνταξης μέσα στο 2020.

Συγκεκριμένα, με βάση τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα σε λίγες ημέρες.

 

Το χρονοδιάγραμμα για τις συντάξεις στο Δημόσιο

Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90%.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας το πρώτο βήμα έχει γίνει με την απόφαση που προβλέπει η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.

Με τον τρόπο αυτό, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα εμπλουτιστεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «μητρώο πολιτών» με την προσθήκη του αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης κάθε εγγεγραμμένου πολίτη και θα ολοκληρωθεί η διαλειτουργικότητα στην παροχή στοιχείων σε άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Έτσι η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει και την ψηφιακή σύνταξη μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης.

 

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

 

Η ΘΕΣγάλα στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλου και Σκλαβενίτη!

  
ΘΕΣγάλα

Στον χώρο του retail επεκτείνεται η ΘΕΣγάλα, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της εταιρείας.

Σύμφωνα με στο FnB Daily, η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει συνεργασία με τον AB Βασιλόπουλο, τον Σκλαβενίτη, καθώς και άλλα σουπερμάρκετ.

“Η συνεργασία θα αφορά στη διάθεση όλης της γκάμας των προϊόντων ΘΕΣ γάλα”, σημειώνουν πηγές της εταιρείας και προσθέτουν πως, “ήδη, η συνεργασία με τον Κρητικό δίνει νέα δυναμική στον Συνεταιρισμό”. Η εταιρεία συμφώνησε πρόσφατα με τους πιστωτές (τράπεζες και εργαζομένους) το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο και κατατέθηκε στο δικαστήριο.

«Αναμένουμε εντός Φεβρουαρίου να έχει εγκριθεί το σχέδιο», τονίζουν πηγές της εταιρείας και προσθέτουν πως «οι όποιες αντιρρήσεις από την μεριά των εργαζομένων κάμφθηκαν και συμφώνησαν όλοι στο σχέδιο εξυγίανσης».

Το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να εκφράσουν ενστάσεις οι πιστωτές της εταιρείας.

 

Η ΘΕΣγάλα και το πλάνο της

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, “θα υπάρξουν σημαντικές κινήσεις ανάπτυξης της εταιρείας”, τις οποίες χαρακτήρισαν ως επιθετικές. Το 2019 οι ζημιές περιορίστηκαν, ενώ το 2020 στόχος είναι να κλείσει με κερδοφορία. Το business plan της εταιρείας (το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση του σχεδίου εξυγίανσης) περιλαμβάνει:

• Μείωση των δαπανών

• Ανάπτυξη του δικτύου αντιπροσώπων

• Ανάπτυξη του δικτύου franchise

• Ενίσχυση των σημείων μικρής λιανικής

• Ανάπτυξη του private label

• Είσοδος στο retail

• Είσοδος στο food service

 

Τεκμήρια για κατοικίες: Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις του 2020

Πώς θα υπολογιστούν τα τεκμαρτά εισοδήματα

Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζουν τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο αλλά νωρίτερα χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα θα δουν τα εισοδήματά τους να επηρεάζονται για πρώτη φορά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έγινε τον Ιούνιο του 2018.

Συγκεκριμένα οι τιμές ζώνης που ισχύουν σήμερα θα έχουν αντίκτυπο σε φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τα εισοδήματα τα οποία προσδιορίζονται από την Εφορία με κριτήριο τη χρήση ακινήτων. Οι τιμές αυτές θα ληφθούν υπόψη για πρώτη φορά κατά τον προσδιορισμό των τεκμηρίων των κατοικιών. Χιλιάδες φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν μεταβολές στα τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες προσαυξάνονται κατά 40% για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κατά 70% για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης 5.000 ευρώ και άνω.

Συνεπώς, στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν φέτος για τα εισοδήματα του 2019:

– Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών που θα ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος θα είναι αυξημένα κατά 40%.

– Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν πάνω από τις  5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών θα είναι αυξημένα κατά 21,43%.

– Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές ζώνης μειώθηκαν κάτω από όριο των 2.800 ευρώ, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα είναι μειωμένα κατά 28,57%.

– Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές μειώθηκαν κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια θα είναι μειωμένα κατά 23,5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*