Το μήνυμα του Ν. Φίλη για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων – Έφη Αχτσιόγλου: «Ο κ. Βρούτσης σκοπίμως αποσιωπά το δάσος και…

Μήνυμα του τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νίκου Φίλη, για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων από σήμερα, Δευτέρα 18/5

Αναλυτικά ο Ν. Φίλης τονίζει:

Τη Δευτέρα ξεκινά η ολιγοήμερη επαναλειτουργία των γυμνασίων και υπολοίπων τάξεων των λυκείων. Εξηγήσαμε αλλού γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αχρείαστη και ριψοκίνδυνη την απόφαση της κυβέρνησης, που λήφθηκε με πολιτικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια. Όπως επίσης, γιατί οδηγεί σε αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις και αυταρχική συμπεριφορά. Ανεξαρτήτως αυτών όμως, η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στην τάξη είναι μια πραγματικότητα. Οι μαθητές θα ανταμώσουν ξανά τους δασκάλους τους, που το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν δίπλα τους με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αυτές τις μέρες πήραμε όλοι ένα πολύτιμο μάθημα: πόσο εύκολα μπορεί να απειληθούν η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, να διαταραχθούν κοινωνικές σχέσεις, ακόμα και κραταιές οικονομίες. Πόσο σημαντική είναι η συλλογική προσπάθεια μέσα στην οποία ανθίζει η προσωπική ευθύνη, η συνειδητή πειθαρχία, η αλληλεγγύη, η φροντίδα για τους πιο ευάλωτους, η στήριξη με επιπλέον πόρους του δημόσιου συστήματος υγείας, των γιατρών και των νοσηλευτών μας, αλλά και του συνόλου του κοινωνικού κράτους και της Παιδείας.

Οι σχολικές υποδομές και οι πόροι είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις υστερούν. Γι’ αυτό ο καθένας θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Προτεραιότητα να μιλήσουμε με έμφαση, γονείς και δάσκαλοι, για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούν τα παιδιά στο σχολείο αλλά και επιστρέφοντας στο σπίτι. Να μην περάσει το μήνυμα ότι επειδή άνοιξαν τα σχολεία ή τα καταστήματα, ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Να μην ανοίξει η πόρτα σε μια έξαρση κρουσμάτων που θα μας γυρίσει στο σημείο μηδέν.

Η περίοδος είναι δύσκολη. Το τέλος, άδηλο. Αλλά μένουμε αισιόδοξοι. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Μένουμε πλάι στο δάσκαλο και το μαθητή και τους στηρίζουμε με όποιο τρόπο περνάει από το χέρι μας.

Καλό μάθημα, καλή δουλειά, υγεία και προσοχή!

 

Έφη Αχτσιόγλου: «Ο κ. Βρούτσης σκοπίμως αποσιωπά το δάσος και παινεύεται για το δέντρο»

«Στο επίκεντρο της κριτικής μας βρίσκονται οι πολιτικές της κυβέρνησης για τα εργασιακά, επιλογές που συρρικνώνουν τους μισθούς, ενθαρρύνουν την αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας, καταργούν κατακτημένα δικαιώματα και ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις» τονίζει μεταξύ άλλων η τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην κυριακάτικη Kontranews

«Ο κ. Βρούτσης σκοπίμως αποσιωπά το δάσος και παινεύεται για το δέντρο. Για να προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις στις επικουρικές για 1 στους 10 συνταξιούχους που έχουν μάλιστα σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ, μειώνει το εισόδημα για τους 9 στους 10, πλήττοντας ιδίως τους χαμηλοσυνταξιούχους», τονίζει μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά η συνέντευξη της βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυριακάτικη Kontranews:

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στο επίκεντρο της κριτικής μας βρίσκονται οι πολιτικές της κυβέρνησης για τα εργασιακά, επιλογές που συρρικνώνουν τους μισθούς, ενθαρρύνουν την αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας, καταργούν κατακτημένα δικαιώματα και ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις. Τέτοιες επιλογές έκανε η ΝΔ από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης, αλλά ιδίως το τελευταίο διάστημα με το πρόσχημα του κορωνοϊού έγινε ακραία επιθετική. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι προσωπικό, αλλά στρατηγικής κατεύθυνσης. Συνολικά η κυβέρνηση αλλά και ειδικά ο κ. Βρούτσης, ως αρμόδιος υπουργός, έχουν την ευθύνη για αυτή τη στρατηγική.

Επιπλέον, βέβαια, πρόσφατα είχαμε την αποκάλυψη του σκανδάλου-φιάσκου με την αρπαχτή της δήθεν τηλεκατάρτισης και την υπογραφή του κ. Βρούτση. Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τι έπραττε ο κ. Βρούτσης ή αν δρούσε εν αγνοία του οπότε έπρεπε να αποπεμφθεί. Ο κ. Βρούτσης έμεινε στη θέση του παρά το σκάνδαλο, το Μαξίμου δεν απάντησε ποτέ και τα συμπεράσματα πλέον ανήκουν στους πολίτες.

Βέβαια ο κ. Βρούτσης δεν συστήνεται σήμερα στην κοινωνία, φημίζεται για τις επιδόσεις του και την περίοδο 2012-2014, ενδεικτικά σας θυμίζω τις μεγάλες και οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ρεκόρ ανεργίας του 28%, το τεράστιο έλλειμμα στο ασφαλιστικό, τις 400.000 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ.

Πάντως ανακοίνωσε την αύξηση των επικουρικών συντάξεων για 250.000 συνταξιούχους…

Ο κ. Βρούτσης σκοπίμως αποσιωπά το δάσος και παινεύεται για το δέντρο. Για να προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις στις επικουρικές για 1 στους 10 συνταξιούχους που έχουν μάλιστα σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ, μειώνει το εισόδημα για τους 9 στους 10, πλήττοντας ιδίως τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη -για δεύτερη φορά το κάνει ο ίδιος υπουργός- και αυξάνει κατά 20% τις εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ενώ τις μειώνει πολλαπλάσια για τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Αποκρύπτει λοιπόν αυτά τα καταφανέστατα στοιχεία αδικίας που εισήγαγε στο ασφαλιστικό. Αποσιωπά, δε, εντελώς, ότι από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, οι απλήρωτες συντάξεις στον ΕΦΚΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Καπιταλισμό έχουμε, δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία». Πώς αποκωδικοποιείτε αυτή τη φράση;

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε απλά και κυνικά ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας που βυθίζεται στην ύφεση χωρίς να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση για να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Με αυτή την τοποθέτηση επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς τόσο στα εργασιακά, όσο και στις επιχειρήσεις. Στα εργασιακά αυτή η αναδιάρθρωση σημαίνει μειώσεις μισθών, δυσμενείς μετατροπές συμβάσεων σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας και απολύσεις. Στις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις που θα αφεθούν στη δίνη της ύφεσης, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης, θα οδηγηθούν στα μαζικά λουκέτα. Θα επιβιώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στο κρατικό χρήμα.

Το ότι έχουμε καπιταλισμό καθόλου δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί και δεν οφείλει να παρέμβει για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους και τους μισθούς τους, να θέσει κανόνες για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας αλλά και να ενισχύσει οικονομικά τις μικρές επιχειρήσεις θέτοντας δικλείδες για διατήρηση των σχέσεων εργασίας. Ο υπ. Εσωτερικών, λοιπόν, προσπάθησε να αποδώσει τη στρατηγική επιλογή της αδράνειας της ΝΔ στο οικονομικό σύστημα. Το μόνο, όμως, που κατάφερε είναι να αποκαλύψει ακόμη πιο καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πείτε μας τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν σήμερα κυβέρνηση, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ώστε να αντέξουν τις συνέπειες της κρίσης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εγκαίρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ακριβώς για να προλάβουμε τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία. Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» προέβλεπε την πλήρη κάλυψη από το κράτος των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που πλήττονται, τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων και των σχέσεων εργασίας και των μισθών και την οριζόντια κάλυψη των επισφαλώς εργαζομένων (εποχικών, εργαζόμενων στον πολιτισμό, εργαζόμενων με εργόσημα κ.λπ.), των μη επιδοτούμενων ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν δραστική μείωση εισοδημάτων.

Με αυτό το πακέτο μέτρων θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και το εισόδημα των πολιτών άρα και την καταναλωτική τους δύναμη στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, ώστε να διατηρηθεί η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά και η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα.

Ακούγοντας τις προτάσεις σας, από τη ΝΔ λένε πως «είναι εύκολο να αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζοντας χρήματα που δεν είναι δικά του…»

Η ΝΔ ουσιαστικά απέφυγε τη συζήτηση των προτάσεων και προσπάθησε να τις υποβαθμίσει επικοινωνιακά. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως κοστολογημένο, προέβλεπε δημοσιονομική δαπάνη 14 δισ. για στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων και κατέγραφε αναλυτικά τις πολλαπλάσιου ύψους διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησής του, εθνικές και ευρωπαϊκές.

Τώρα τα χρονικά περιθώρια για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο κλείνουν, ωστόσο -έστω και τώρα- μπορούν και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όλων αυτών που παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση της ΝΔ. Από την πλευρά μας εντός της εβδομάδας θα παρουσιάσουμε τις επικαιροποιημένες μας προτάσεις για την, έστω και καθυστερημένα, αναγκαία παρέμβαση του κράτους στην οικονομία.