Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη: “Εγώ θα είμαι πρωθυπουργός” — Μητσοτάκης για Τουρκία: “Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς”

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης 

Την πιθανότητα συγκυβέρνησης ΝΔ με ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αναγνώρισε ο Κ. Μητσοτάκης, θέτοντας ως όρο όμως ο πρωθυπουργός να προέρχεται από το πρώτο κόμμα.

Το γάντι στο Νίκο Ανδρουλάκη πέταξε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως όρο ο πρωθυπουργός σε μία συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να προέρχεται από το πρώτο κόμμα:

Δηλαδή πρωθυπουργός μίας ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας να είναι ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης και όχι κάποιο άλλο πρόσωπο, όπως ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ έθεσε ειδικότερα εκ νέου το στόχο της αυτοδυναμίας, αναγνώρισε όμως για άλλη μία φορά ότι είναι πιθανό η ΝΔ να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ και έσπευσε να βάλει τις δικές του “κόκκινες γραμμές”.

“Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη ΝΔ.”

Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει λοιπόν να έχει αποδεχθεί την πιθανότητα συγκυβέρνησης και να ενδιαφέρεται να διασφαλίσει το δικό του ρόλο σε αυτό το σενάριο. Ταυτόχρονα όμως δεν εγκαταλείπει βέβαια την προσπάθεια να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και για να το κάνει αυτό δείχνει σαφώς ότι θεωρεί κρίσιμο το να καταφέρει να κρατήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που το 2019 είχαν στηρίξει ΝΔ, αλλά και να περιορίσει τις απώλειες προς τα δεξιά.

Κλείσιμο του ματιού στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ

“Αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της ΝΔ. Νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την ΝΔ και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, “κλείνοντας το μάτι” σε ψηφοφόρους και στελέχη του σημιτικού ιδίως ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην πρόταση να ενταχθεί σε “ομάδα σοφών” του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Δεν έχω καμία δυσκολία ή κανένα κομματικό σύμπλεγμα να αξιοποιήσω ανθρώπους που θεωρώ κατάλληλους να υπηρετήσουν συγκεκριμένες αποστολές. Ο κ. Βενιζέλος ήταν καταφανώς κατάλληλος να συμβάλει στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να σχεδιάσει την επόμενη μέρα που αφορά έναν κρίσιμο οργανισμό για τα ευρωπαϊκά θέματα, εξ ου και επιλέχθηκε. Το τονίζω, ήταν μια διαδικασία επιλογής. Αξιολογήθηκε το βιογραφικό του από κάποιους”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειωτέον ότι χθες παραιτήθηκε από το ΚΙΝΑΛ ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου, Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει Ανδρέα Λοβέρδο, με αιχμές για την ηγεσία Ανδρουλάκη. Στη Χαριλάου Τρικούπη έπνεαν μένεα θεωρώντας ότι φεύγει έχοντας “κλείσει” ήδη συμφωνία με τη ΝΔ και αντιμετωπίζοντας ως εκ τούτου με καχυποψία και τον κ.Λοβέρδο, λόγω και των δηλώσεων Μητσοτάκη ότι θα αξιοποιήσει στην επόμενη κυβέρνηση του πρόσωπα από όλους τους χώρους.

Ο “μεσαίος χώρος” και το “Επιτελικό Κράτος 2.0”

Ο πρωθυπουργός όρισε πάντως τη ΝΔ ως ένα κεντροδεξιό κόμμα, που εκτίμησε ότι μπορεί να ενσωματώνει “προοδευτικές δυνάμεις” του κεντρώου χώρου με δυνάμεις, οι οποίες έχουν “πιο συντηρητικά” χαρακτηριστικά. Επέμεινε όμως ότι ο κρίσιμος πυρήνας των αναποφάσιστων βρίσκεται πιο κοντά στο “μεσαίο” ή κεντρώο χώρο από ό,τι στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Και επανέφερε έτσι τον περίφημο μεσαίο χώρο του Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έδωσε τη δική του ερμηνεία στο “κέντρο”, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν “ιδιαίτερα ιδεολογικά στεγανά”, ασπάζονται την ιδέα μιας ελεύθερης οικονομίας αλλά και το παρεμβατικό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες και τελικά θέλουν πρακτικές λύσεις.

“Δηλαδή, πείτε μου εσείς, αν η ψηφιοποίηση του κράτους είναι κεντρώα, δεξιά ή αριστερή πολιτική. Είναι μια πολιτική η οποία έχει την αποδοχή του 80% της ελληνικής κοινωνίας. Άρα είναι μια πολιτική κοινής λογικής”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι “θα είμαστε έτοιμοι στην προεκλογική περίοδο να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας γι’ αυτό το οποίο θα αποκαλούσα «Επιτελικό Κράτος 2.0»”.

Η Τουρκία και η δεξιά ψήφος

Ο κ.Μητσοτάκης όμως επέμεινε και στο διακύβευμα της κυβερνητικής σταθερότητας με επιχείρημα την επιθετικότητα της Τουρκίας, επιχειρώντας να απευθυνθεί ιδίως στους δεξιούς απογοητευμένους ψηφοφόρους.

“Είχα μιλήσει προεκλογικά, το ‘19, για “αυτοδύναμη Ελλάδα”. Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα. Μπορώ να σας πω ότι σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το ‘19. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Σκεφτείτε αν στον Έβρο έπρεπε να συνομιλήσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε εγκρίσεις των υπόλοιπων κομματικών μας εταίρων. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για την χώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς εάν θα συνεργαζόταν με την Ελληνική Λύση απέφυγε επί της ουσίας να απαντήσει.

Η “χαραμάδα” για πρόωρες εκλογές

Επανέλαβε δε ότι η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι για τη ΝΔ η τελική κάλπη, θέλοντας έτσι να προλάβει τυχόν “χαλαρή ψήφο” και αποχή.

Ο κ. Μητσοτάκης φυσικά διέψευσε εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Εμμέσως όμως άφησε και μία χαραμάδα. “

Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση”, είπε ο πρωθυπουργός, στρώνοντας έτσι το έδαφος ώστε εάν το αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες το φθινόπωρο, επιρρίπτοντας την ευθύνη ταυτόχρονα στην “τοξικότητα” της αντιπολίτευσης και τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Βίκυ Σαμαρά

Μητσοτάκης για Τουρκία: “Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς”Κυριάκος Μητσοτάκης

“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί” διαμήνυσε στην Τουρκία ο Κ. Μητσοτάκης. “Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης”, δήλωσε, αναφερόμενος σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά και το εσωτερικό της χώρας, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις για νέα μέτρα για τη βενζίνη την επόμενη εβδομάδα. Κυρίως όμως αναφέρθηκε αναλυτικά στα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς χάρη στην αποτρεπτική ικανότητα και τους συμμάχους της χώρας, ενώ διαμήνυσε “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”.

Υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι τα όπλα που έχουν σταλεί δεν υπονομεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά ταυτόχρονα έθεσε ξανά τα διλήμματα της επόμενης κάλπης. Επανέλαβε ότι “αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως τελική” και δήλωσε ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, καθώς δημιουργεί συνθήκες αστάθειας. Διαβεβαίωσε όμως εκ νέου ότι δεν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, καθώς ο λαός θα αποφασίσει εάν θα δώσει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία ή το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα αποτελεί εντολή συγκυβέρνησης.

Τόνισε όμως ότι πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης”, δήλωσε χαρακτηριστικά, καρφώνοντας το ΚΙΝΑΛ, ενώ απέφυγε να σχολιάσει το ερώτημα εάν θα συνεργαζόταν με την Ελληνική Λύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι είπε για Τουρκία

“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο.

Ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν το καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο. Έχουμε μεγάλη ένταση στα λόγια, αλλά δεν έχουμε ακόμα -και εύχομαι όπως σας είπα να μη φτάσουμε εκεί- ένταση στο πεδίο. Αλλά σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός είναι πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα.

Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Erdoğan, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε.

Και οι αιτιάσεις της Τουρκίας έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο ξέρετε για μένα, -και πιστεύω ότι μπορεί να είχα και ένα προσωρινό πολιτικό όφελος στο εσωτερικό της χώρας- αν υιοθετούσα και εγώ μια αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία. Δεν πρόκειται να το κάνω.

Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων.”

Για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Όλες. Θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική; Πιστεύω πως όχι.

Πόσω μάλλον μια χώρα η οποία έχει ζητήματα με έναν επιθετικό γείτονα. Και εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε στο σημείο να ενεργοποιήσουμε τις συμμαχίες μας.

Τα όπλα τα οποία έχουμε στείλει δεν υπονομεύουν καθόλου, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο την αμυντική δυνατότητα της χώρας.

Όπλα έστειλε και η Ισπανία, του σοσιαλιστή κ. Sánchez. Δεν είδα εκεί ο κ. Τσίπρας να έχει κάποιο πρόβλημα με αυτό. Και η Πορτογαλία. Και η Γερμανία άλλαξε άρδην την πολιτική της. Και η Σουηδία, που έχει μια πολιτική 200 ετών ουδετερότητας, έκανε αυτή την τομή στην πολιτική της γιατί αυτό το οποίο έγινε στην Ουκρανία είναι μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο της Ευρώπης. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ηταν μία υπηρεσιακή συζήτηση η οποία γινόταν σε επίπεδο Επιτελείων και πράγματι μου το έθεσε ο κ. Scholz και είπα ‘βεβαίως από τη στιγμή που συμφωνούν τα επιτελεία μας γιατί να μην προχωρήσουμε σε μία ανταλλαγή, η οποία είναι και ωφέλιμη για τη χώρα στο κάτω-κάτω’.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την ακρίβεια και τις τιμές των καυσίμων

Δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.

“Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο.”

Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων.

Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών και τις επόμενες κάλπες

Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους.

Μπαίνουμε πια στον τέταρτο χρόνο, τον Ιούλιο. Κατά συνέπεια καταλαβαίνω γιατί αυτή η κουβέντα φουντώνει. Αλλά το δικό μου χρέος είναι να κρατώ σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι και να μην επιτρέπω προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Κι εγώ έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει.

Η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση.

Για το στόχο της αυτοδυναμίας

Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους και το γεγονός ότι μεσολαβεί μια εκλογή με απλή αναλογική είναι αποκλειστική υπευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε. Και πιστεύω ότι σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία.

Είχα μιλήσει προεκλογικά, το ‘19, για “αυτοδύναμη Ελλάδα”Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα. Μπορώ να σας πω ότι σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το ‘19. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Σκεφτείτε αν στον Έβρο έπρεπε να συνομιλήσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε εγκρίσεις των υπόλοιπων κομματικών μας εταίρων. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για την χώρα.

Η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση

“Δεν θα απαντήσω σε κανένα υποθετικό σενάριο για εκλογές οι οποίες ακόμα απέχουν ένα χρόνο από τώρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για τα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και τις δηλώσεις Ν. Ανδρουλάκη

“Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας.

Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν έχω καμία δυσκολία ή κανένα κομματικό σύμπλεγμα να αξιοποιήσω ανθρώπους που θεωρώ κατάλληλους να υπηρετήσουν συγκεκριμένες αποστολές.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν καταφανώς κατάλληλος να συμβάλει στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να σχεδιάσει την επόμενη μέρα που αφορά έναν κρίσιμο οργανισμό για τα ευρωπαϊκά θέματα, εξ ου και επιλέχθηκε. Το τονίζω, ήταν μια διαδικασία επιλογής. Αξιολογήθηκε το βιογραφικό του από κάποιους”, δήλωσε.