Το κρυφό deal Mητσοτάκη – Μέρκελ

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο    ΜΗΤΣΟΤΑΚΗς ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ

Η επιβεβαίωση ήρθε από την επίτροπο Εσωτερικής Πολιτικής Ίλβα Γιόχανσον στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχινά. Στην ερώτηση που τέθηκε από τους «Financial Times» για το θέμα του διαμοιρασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ  ώστε να μην εγκλωβίζονται όλοι στην Ελλάδα, η κυρία Γιόχανσον απάντησε: «Αναφορικά με τον διαμοιρασμό των προσφύγων, είναι ένα βιώσιμο σενάριο. Βέβαια, δεν έχουμε λάβει ακόμα σχετικό αίτημα από την Ελλάδα, αλλά μπορεί να το λάβουμε και φυσικά θα πρέπει να το συζητήσουμε με τα κράτη – μέλη».

Το κρυφό deal Mητσοτάκη - Μέρκελ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση η δήλωση αυτή της κυρίας Γιόχανσον αποκαλύπτει «το μέγεθος της υποκρισίας και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρωτίστως απέναντι στον ελληνικό λαό» – δηλαδή, το γεγονός πως η κυβέρνηση ουδέποτε ζήτησε από την Ευρώπη να δεχθεί έναν αριθμό προσφύγων στο έδαφός της. ‘Η αλλιώς, και όπως το έθεσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η ευρωπαία επίτροπος επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός έκανε «ένα απρόσμενο δώρο σε αυτούς που έχουν φανταστεί τη λύση του προσφυγικού πολύ απλά : Τη Βουλγαρία να φυλάει σαν το μαντρόσκυλο τα χερσαία σύνορα και την Ελλάδα να έχει διπλό ρόλο. Να κάνει το ίδιο στον Εβρο και να μετατρέπει τα νησιά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή επιδίωξη που προβλέψιμα εξυπηρετεί ο προβλέψιμος  κ. Μητσοτάκης».

Στην πραγματικότητα, το «δώρο» αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προαναγγελθεί πριν από την δήλωση Γιόχανσον, και μάλιστα από την πλευρά της Γερμανίας. Ηταν το γερμανικό Spiegel εκείνο που έγραψε, μόλις ο Ερντογάν έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του μεγάλου εκβιασμού, ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει να σφραγίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα», έγραψε, «εξασφαλίζει τώρα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προωθεί όσους καταφτάνουν όπως το 2015». Και όπως εκτιμάται πια και από διπλωματικές πηγές η θέση αυτή δεν ήταν απλώς μια εκτίμηση και μια ανάλυση του περιοδικού – ήταν το αποτέλεσμα του «κρυφού» deal που φέρεται να έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε – και επιμένει να μην ζητά – ούτε την σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής, ούτε την μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διαμοιρασμό του βάρους, επειδή το απαίτησε η Ανγκελα Μέρκελ. Η οποία επίσης ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την «καρδιά» της Ευρώπης.  Σε αντάλλαγμα για την αποδοχή αυτής της απαίτησης η Αθήνα έλαβε αφενός την οικονομική ενίσχυση των επιπλέον 350 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία νέων κέντρων κράτησης μεταναστών και αφετέρου, και κυρίως, το «πράσινο φως» για την σιωπηλή παράκαμψη του ευρωπαϊκού δικαίου και των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις συγκράτησης και απώθησης των προσφύγων – είτε πρόκειται για τα διεθνώς παράνομα push backs στο Αιγαίο, είτε ακόμη και για την καθολική αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου κατά παράβαση των βασικών αρχών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πίσω από αυτήν την συναλλαγή, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν την αγωνία της κυβέρνησης να συσπειρώσει την σκληρή δεξιά και ακροδεξιά βάση της ΝΔ, και όχι μόνον, ακόμη και με τίμημα την παράσυρση της χώρας σε μια, απρόβλεπτη σε βάθος και ένταση, εθνική κρίση.

 

Μαρίνα Αλεξανδρή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*