Το δεκαώροφο ξενοδοχείο το οποίο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργούσε τον τελευταίο χρόνο
Θετική εισήγηση στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι» έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ύψη των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη ορίζονται στα 21 μέτρα και στα 24 μέτρα για ένα τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού. Στις ταράτσες τους δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται κολυμβητικές δεξαμενές, αλλά θα επιτρέπονται βοηθητικές κατασκευές (π.χ. απόληξη κλιμακοστασίου), το εμβαδό των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ., καθώς και φυτεύσεις σε επιπλέον ύψος 1 μέτρου.
Προηγήθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «παγώνει» κάθε οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίων άνω των 17,5 μέτρων εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη, καθώς και την ανέγερση του 9ώροφου κτιρίου μαζί με την επισκευή διατηρητέου διώροφου οικήματος της ίδιας περιοχής.
Η απόφαση της Ολομέλειας (705/2020) απέρριψε αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε, για ένα έτος, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεση εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας.
Με αυτόν τον τρόπο οι ανώτατοι δικαστές άνοιξαν ομπρέλα προστασίας στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, απορρίπτοντας τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης πολιτών με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Καμπανάκι για κίνδυνο λιτότητας από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή
Την έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο του 2020 δημοσιοποίησε σήμερα (Τρίτη) το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, ήδη από το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν οι πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομία, ωστόσο οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν πλήρως στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.
Η έκθεση εστιάζει στο επιπρόσθετο κόστος που προκαλούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας πως το αυξημένο δημόσιο χρέος δημιουργεί τον κίνδυνο νέας λιτότητας στην Ελλάδα, με περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων.
Όπως τονίζεται, καταλυτική θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο θέμα της χρηματοδοτικής στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία με ομαλό τρόπο.
Επίσης, επισημαίνεται πως το αυξημένο χρέος θα πρέπει να πληρωθεί από δημόσιους πόρους επιβαρύνοντας, σε τελική ανάλυση, τους πολίτες της χώρας. Το Γραφείο τονίζει πως η κατανομή αυτού του βάρους, είτε μεταξύ κοινωνικών ομάδων είτε μεταξύ γενεών, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανοιχτού και ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου ώστε να χαραχθεί μια κοινώς αποδεκτή δημοσιονομική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.
Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο της έκθεσης, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αναρριχηθεί στο 192,7% του ΑΕΠ φέτος. Παράλληλα, η ύφεση θα αγγίξει το 9,4%, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει στο 4,6%, ενώ η ανεργία θα απογειωθεί στο 31,2%.