Το Ισραήλ ετοιμάζει προσάρτηση και κάνει «σημειολογικό πόλεμο» για τη ζώνη C της Δυτικής Όχθης – Διεθνής κατακραυγή κατά της προσάρτησης

Η Δυτική Οχθη αποτελεί παλαιστινιακό έδαφος; Για τον ΟΗΕ, ναι. Αλλά το Ισραήλ που επιδίδεται σε «σημειολογικό πόλεμο» για το καθεστώς της «Ζώνης C», ενός τμήματος της Δυτικής Οχθης όπου είναι συγκεντρωμένα τα εδάφη που επιδιώκει να προσαρτήσει.

Φιλοϊσραηλινές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πρόσφατα μία υπηρεσία της ισραηλινής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την έκδοση δημοσιογραφικών αδειών γράφουν σε email έως και επιτίθενται στο Twitter κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων επικρίνοντάς τους για την χρήση «μεροληπτικής» ορολογίας σε ότι αφορά την διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ αποκαλεί τη Δυτική Οχθη με το βιβλικό της όνομα «Ιουδαία και Σαμάρια» και δυσαρεστείται που ο διεθνής Τύπος δεν υιοθετεί αυτήν την προσέγγιση. Όμως, σήμερα το Ισραήλ δεν προστρέχει στην Βίβλο και σε παρελθόντα ισραηλιτικά βασίλεια, αλλά στις συμφωνίες του Οσλο, που χωρίζουν την Δυτική Οχθη σε τρεις μεγάλες ζώνες: A, B και C.

Ένα βίντεο από το 2014 για τις συμφωνίες του Όσλο και τον κατακερματισμό της Δυτικής Όχθης

«Υπερβολικά γενναιόδωρη» προσφορά

Οι δύο πρώτες ζώνες αντιστοιχούν στο 40% του εδάφους της Δυτικής Οχθης και τελούν υπό παλαιστινιακό κυρίως έλεγχο, ενώ η ζώνη C , που αντιστοιχεί στο 60% του εδάφους, τελεί υπό ισραηλινό διοικητικό και στρατιωτικό έλεγχο, με την προοπτική, την ώρα της υπογραφής των συμφωνιών του Οσλο, μεταβίβασης της εξουσίας στους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο της οριστικής διευθέτησης της διένεξης.

Για την ακρίβεια, η πρόβλεψη για την διατήρηση του ισραηλινού ελέγχου επί των περιοχών της ζώνης C είχε ως στόχο την προστασία των εβραϊκών οικισμών που βρίσκονταν στα εδάφη αυτά μέχρι την οριστική διευθέτηση.

Το θέμα των ζωνών ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την ανακοίνωση τον Ιανουάριο του αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη, των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Οχθης και την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που θα έχουν απομείνει.

Από την 1η Ιουλίου, η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει την στρατηγική της για την ενορχήστρωση του σχεδίου διαίρεσης που εκπόνησε η οικογένεια Τραμπ, γνωρίζοντας ότι το σύνολο των προς προσάρτησιν εδαφών βρίσκεται στην «ζώνη C».

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει διαίρεση σχεδόν 50/50 της ζώνης αυτής όπου ζουν πλέον 450.000 εβραίοι έποικοι – τριπλάσιοι σε σχέση με την εποχή των συμφωνιών του Οσλο – εκ παραλλήλου με 300.000 Παλαιστίνιους.

«Αρχικά, η ιδέα ήταν ότι η «ζώνη C» θα τεθεί προοδευτικά υπό την Παλαιστινιακή Αρχή και μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει τμήμα του Παλαιστινιακού Κράτους όταν θα υπήρχε οριστική συμφωνία», εξηγεί ο Γιόσι Μπεϊλίν, ισραηλινός διαπραγματευτής των συμφωνιών του Οσλο.

Ομως, η ισραηλινή δεξιά θεωρεί «την ζώνη C ισραηλινή» και «καταχράται το Οσλο» προσπαθώντας να διατηρήσει στο διηνεκές αυτήν την μεταβατική περίοδο, σημειώνει ο Γιόσι Μπεϊλίν, που υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ. «Για την δεξιά, η προσφορά 50/50 είναι υπερβολικά γενναιόδωρη (απέναντι στου Παλαιστίνιους) και δεν καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος αντιτάσσεται».

«Διαφιλονικούμενη»

Για το Ισραήλ, η «ζώνη C» δεν μπορεί να θεωρηθεί «παλαιστινιακό» αλλά «διαφιλονικούμενο» έδαφος, διότι, μετά το Οσλο, καμία οριστική συμφωνία δεν προέκυψε για να επισφραγίσει μία οριστική ειρήνευση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Συνέπεια: εάν η «ζώνη C» παραμείνει «διαφιλονικούμενη», τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να ισχυρισθούν ότι το σύνολο της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης αποτελεί «παλαιστινιακό έδαφος», έγραψε κυβερνητικός αξιωματούχος σε ευρωπαίο ανταποκριτή καλώντας τον να εγκαταλείψει τον όρο «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Eπιθέσεις στα ΜΜΕ

Πρώην εκτελεστική διευθύντρια της Ενωσης ΞένωνΑνταποκριτών στην Ιερουσαλήμ, η Γκλένις Σούγκαρμαν είναι συνηθισμένη στις επικρίσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων του Ισραήλ για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για την διένεξη Ισραηλινών – Παλαιστινίων. Αλλά δηλώνει ότι τώρα διαπιστώνει μία νέα τάση.

«Αυτό το σφυροκόπημα στο Twitter μου φαίνεται ότι είναι νέο φαινόμενο. Εφυγα από την Ενωση στο τέλος του περασμένου έτους και δεν είχα συναντήσει ποτέ τίποτε παρόμοιο» εκ μέρους της Υπηρεσίας Τύπου της Κυβέρνησης, που συνδέεται απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), η Υπηρεσία Τύπου της Κυβέρνησης παραδέχεται ότι κάνει περιστασιακά παρεμβάσεις «σχετικά με πληροφορίες εσφαλμένες, ανακριβείς ή ψευδείς», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ο ρόλος του» οι γλωσσικές αποσαφηνίσεις για την «ζώνη C» εν όψει της προσάρτησης των εδαφών αυτών.

Μεγάλος αριθμός διεθνών μέσων ονομάζουν τις τρεις ζώνες «Παλαιστινιακά Εδάφη», «Κατεχόμενη Δυτική Οχθη» ή «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ, η «ζώνη C» θεωρείται επίσης «κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος».

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση προσάρτησης, οι όροι της συζήτησης θα αλλάξουν, διότι τα προσαρτημένα εδάφη δεν θα είναι πλέον «διαφιλονικούμενα», αλλά «ισραηλινά» εδάφη, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

 

Διεθνής κατακραυγή κατά της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

Μεγάλες συγκεντρώσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών – Έκκληση από τον ΟΗΕ να εγκαταλειφθεί το σχέδιο Νετανιάχου – Τραμπ – Επιστολή διαμαρτυρίας από 1.080 ευρωβουλευτές και βουλευτές και 240 ακαδημαϊκούς Διεθνούς Δικαίου

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης την Τρίτη το απόγευμα εναντίον της προσάρτησης του 30% της Δυτικής  Όχθης με βάση το σχέδιο Νετανιάχου και Τραμπ κατέληξαν στον θάνατο του νεαρού Παλαιστινίου  Άχμαντ Ερακάτ από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας σε σημείο ελέγχου των συνόρων στην έξοδο της Ιερουσαλήμ.

Για άλλη μια φορά στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, που οργανώθηκαν από την Αλ Φατάχ που ελέγχει τη Δ.  Όχθη, συμμετείχε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Μλαντένοβ, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στη Δυτική  Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας Φον Μπούργσντορφ και πολλοί εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών.

Αντίδραση Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να εγκαταλείψει τα σχέδια προσάρτησης στη Δυτική  Όχθη, που θα συνιστούσε «μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», σε νέα εισήγηση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επιστολή ευρωβουλευτών

Πάνω από 1.000 ευρωβουλευτές και βουλευτές από 25 χώρες της Ε.Ε. ζητούν με επιστολή τους άμεσα μέτρα κατά της προσάρτησης της Δυτικής  Όχθης, απαιτούν από την Ε.Ε. να αναλάβει «τις συνέπειες που αναλογούν» στην προσάρτηση και εκτιμούν ότι το σχέδιο Νετανιάχου και Τραμπ εγκυμονεί κινδύνους για τη Μέση Ανατολή και αρνητικό προηγούμενο για τις διεθνείς σχέσεις.

Ανάμεσα στους 1.080 ευρωβουλευτές και βουλευτές που υπογράφουν το κάλεσμα συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι από τη Βουλή της Βρετανίας και της Ισλανδίας. Στο κείμενό τους υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ ότι «η προσάρτηση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από την Ε.Ε.».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι η προσάρτηση τμήματος της Δυτικής  Όχθης θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο και για το εσωτερικό άλλων κρατών όπου έχουν εκφραστεί εδαφικές διεκδικήσεις από διάφορα, κυρίως εθνικιστικά, κινήματα παραβιάζοντας κατά τη γνώμη τους το Διεθνές Δίκαιο.

Προειδοποιούν οι ακαδημαϊκοί

Περισσότεροι από 240 αναγνωρισμένοι πανεπιστημιακοί του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου από όλο τον κόσμο απευθύνθηκαν στην ισραηλινή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινή γνώμη για να υπογραμμίζουν ότι η Δυτική  Όχθη, από την κατάληψή της τον Σεπτέμβριο του 1967, θεωρείται από τον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως περιοχή που τελεί υπό κατοχή και πως μόνο ο λαός της Παλαιστίνης μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της με βάση το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Οι ακαδημαϊκοί προειδοποιούν στην επιστολή τους ότι η προσάρτηση θα πλήξει περαιτέρω το κύρος του ισραηλινού κράτους και θα οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επίσης 47 ειδικοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητούν με επιστολή τους τη διεθνή καταδίκη της προσάρτησης και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να την εμποδίσει.

Κατά οκτώ χώρες της Ε.Ε.

Οκτώ χώρες – μέλη της Ε.Ε. «είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης με τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσά τους την Ανατολική Ιερουσαλήμ» στην περίπτωση προσάρτησης της Δυτικής  Όχθης, τόνισε από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης» ο Αλ Αχμέντ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Κεντρικής Επιτροπής της Αλ Φατάχ.

Η εφημερίδα που κυκλοφορεί στις περισσότερες αραβικές χώρες “Al Quds al Arabi” υπογράμμισε ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Δανία και το Λουξεμβούργο έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν τον Κράτος της Παλαιστίνης.

Κατά της προσάρτησης τάχθηκαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής της Καθολικής, της Αγγλικανικής και της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ.