Το Ιράν δείχνουν οι δυτικοί για τη συντριβή, στις έρευνες και η Boeing

Σε κατάρριψη από ιρανικό πύραυλο αποδίδουν αρχηγοί κρατών και μέσα της Δύσης τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους προχθές στο Ιράν που στοίχισε τη ζωή 176 επιβατών, ενώ η Τεχεράνη αρνείται αυτή την εκδοχή και θεωρεί ότι οφείλεται σε μηχανική βλάβη.
Το Ιράν δείχνουν οι δυτικοί για τη συντριβή, στις έρευνες και η Boeing

Σύμφωνα με τον Guardian, δύο πύραυλοι φέρεται να έριξαν το μοιραίο 737-800, ενώ οι New York Times δημοσίευσαν βίντεο που φαίνεται ένας φερόμενος πύραυλος να χτυπά το αεροσκάφος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε από την πλευρά του πως κάποιος στην «άλλη πλευρά» μπορεί να «έκανε ένα λάθος», ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έπειτα από εξέταση δορυφορικών δεδομένων, η κυβέρνησή τους έχει συμπεράνει πως το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους, ότι το είχαν «κλειδώσει» ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι οι πύραυλοι πιθανόν εκτοξεύθηκαν κατά λάθος.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, επικαλούμενος στοιχεία από «πολλές πηγές», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της, δήλωσε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με πύραυλο, πιθανόν «εσκεμμένα» . Ο Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα σταματήσει να εργάζεται πριν μαθευτεί η αλήθεια και να κλείσει η υπόθεση με διαφάνεια, απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης.

Επίσης, χθες ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε βέβαιος ότι «υπάρχει ένα σύνολο πληροφοριών ότι η πτήση καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο επιφανείας-αέρα. Αυτό μπορεί να ήταν ακούσιο. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Καναδά και τους διεθνείς εταίρους μας και τώρα πρέπει να υπάρξει πλήρης και διαφανής έρευνα » πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το Ιράν κάλεσαν εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας του Boeing να συμμετάσχει στην έρευνα και μετά τη σχετική ειδοποίηση το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα.

Ακόμη, η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών γνωστοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες προκειμένου ο δικός της αντιπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής κοντά στην Τεχεράνη, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί με προορισμό το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί ανέφερε ότι η Γαλλία, με δεδομένο ότι η κατασκευάστρια των μηχανών του Boeing είναι εν μέρει γαλλική εταιρεία, επίσης «μπορεί να λάβει μέρος στην έρευνα», όπως και όλες οι χώρες υπήκοοι των οποίων χάθηκαν στην καταστροφή.

Τι απαντάει το Ιράν

Όμως, οι αεροπορικές αρχές του Ιράν επέμειναν ότι δεν θα παραδώσει τα «μαύρα κουτιά», τα οποία ανέσυρα από τα συντρίμμια, ούτε στις αμερικανικές αεροπορικές αρχές αλλά ανέφεραν ότι θα έδινε πρόσβαση στην έρευνα από τους Ουκρανούς ερευνητές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χωράς της Μέσης Ανατολής θεωρεί πως η υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους αποτελεί επιχείρηση «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον της και κάλεσε τον Καναδά να «μοιραστεί» όποια στοιχεία διαθέτει για το φερόμενο πλήγμα στο αεροσκάφος με τις ιρανικές αρχές.

Ο Ραμπιί προέτρεψε με τη σειρά του «τον πρωθυπουργό του Καναδά και όλες τις κυβερνήσεις που έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες» για την τραγωδία να «τις διαβιβάσουν στην ιρανική επιτροπή έρευνας» άμεσα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης του Ιράν στις οικογένειες των θυμάτων.

Αναφερόμενος σε σειρά δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ για την υπόθεση το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε με πυραύλους που βασίζονται σε δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων του Πενταγώνου, ο Ραμπιί στηλίτευσε πως ορισμένα ΜΜΕ «μεταδίδουν με ενθουσιασμό» πληροφορίες φτιαγμένες «με γνωστές μεθόδους ψυχολογικής χειραγώγησης».

Τέλος, ο Ραμπιί κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την οδύνη οικογενειών που πενθούν, ότι «γυρίζει το μαχαίρι στις πληγές» τους, προκειμένου να «εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με αυτή την επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου».

Στο βίντεο που έφεραν στην δημοσιότητα οι New York Times, και το οποίο όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι αυθεντικό, φαίνεται μια έκρηξη στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Στη συνέχεια το αεροσκάφος έπεσε στο έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο —σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των Times— φαίνεται ο φερόμενος πύραυλος να χτυπά το αεροσκάφος, λίγα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, προκαλώντας μια μικρή έκρηξη. Ωστόσο το αεροπλάνο συνεχίζει για λίγο να πετά στον αέρα, πριν εκραγεί και συντριβεί τελικά στο έδαφος.

Οι New York Times υποστηρίζουν ότι το βίντεο είναι αυθεντικό.