Το εμβόλιο της Novavax, πέρασε στην τελευταία φάση δοκιμών – Βραζιλία: Επ’ αόριστον αναβολή για το καρναβάλι του Ρίο – Κομισιόν: H κατάσταση με τον κορονοϊό είναι χειρότερη από τον Μάρτιο, πάρτε μέτρα

Πρόκειται για το ενδέκατο πειραματικό εμβόλιο παγκοσμίως που εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία φάση κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της εναντίον της COVID-19.

Σε αυτή τη δοκιμή σκοπός είναι να συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές 18 ως 84 ετών.

«Εξαιτίας του υψηλού επιπέδου που παρατηρείται στη μετάδοση του SARS-CoV-2, και με δεδομένο ότι αυτό θα συνεχίσει πιθανόν να είναι υψηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η κλινική δοκιμή θα επιτύχει την ταχεία προσέλκυση εθελοντών και θα δώσει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου της Novavax, ανέφερε σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας ο Γκρέγκορι Γκλεν, διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης.

Πρόκειται για το ενδέκατο πειραματικό εμβόλιο παγκοσμίως που εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Γενικά στις δοκιμές αυτές στους μισούς ασθενείς χορηγείται ψευδοφάρμακο, ή πλασίμπο, και στους υπόλοιπους το εμβόλιο.

Τα υποψήφια εμβόλια που θεωρείται πως έχουν προχωρήσει στη Δύση είναι αυτά της AstraZeneca, που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, της Pfizer και της Moderna. Κινεζικά και ρωσικά πειραματικά εμβόλια έχουν επίσης φθάσει στην τελική φάση των δοκιμών.

Η Novavax συγκαταλέγεται στις έξι εταιρείες που χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη εμβολίου και η πέμπτη που εισέρχεται στην 3η φάση. Έχει λάβει πάνω από 1,6 δισεκ. δολάρια από το αμερικανικό δημόσιο για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Βραζιλία: Επ’ αόριστον αναβολή για το καρναβάλι του Ρίο λόγω κορονοϊού

Το διάσημο καρναβάλι στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση πρέπει να αναβληθεί. Απλούστατα δεν μπορούμε να την κάνουμε τον Φεβρουάριο. Οι σχολές σάμπας δεν έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε τους χρηματοδοτικούς και οργανωτικούς πόρους ώστε να είναι έτοιμες τον Φεβρουάριο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζόρζι Καστανιέιρα, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Σχολών Σάμπας του Ρίο (LIESA), που οργανώνει το καρναβάλι.

 

Προειδοποίηση από την Κομισιόν: H κατάσταση με τον κορονοϊό είναι χειρότερη από τον Μάρτιο, πάρτε μέτρα

κορονοϊός μάσκα Αθήνα καύσωνας άνδρας

«Το γεγονός ότι σε ορισμένα κράτη μέλη η κατάσταση της πανδημίας είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι κατά την περίοδο αιχμής του Μαρτίου είναι μια πραγματική αιτία ανησυχίας», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου

Κραυγή αγωνίας από την Επίτροπο Υγείας της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδου, καθώς κάλεσε τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αλλά και τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

«Το γεγονός ότι σε ορισμένα κράτη μέλη η κατάσταση της πανδημίας είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι κατά την περίοδο αιχμής του Μαρτίου είναι μια πραγματική αιτία ανησυχίας», είπε. Και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικά ή δεν είχαν επιβληθεί ή ακολουθηθεί όπως έπρεπε. «Αλλά με το εμβόλιο COVID-19 να είναι ακόμη μήνες μακριά, ανησυχώ βαθιά για το τι βλέπω τώρα και για το τι μπορεί να δούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τόνισε.

Η αύξηση των κρουσμάτων και η ανάγκη άμεσων μέτρων υπογραμμίζεται σαφώς στην ενημερωμένη έκθεση εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. «Ενώ τα άτομα που είναι θετικά στο COVID-19 είναι τώρα νεότερα σε πολλά κράτη μέλη και τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν χαμηλότερα από ό, τι πριν, αρχίζουμε να παρατηρούμε αύξηση στα ποσοστά πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία. Αυτή η κρίση δεν είναι πίσω μας», τόνισε.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η Άντρεα Αμόν, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία δήλωσε: «Βλέπουμε επί του παρόντος μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη. Μέχρι να υπάρχει διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ο γρήγορος εντοπισμός, ο έλεγχος και η καραντίνα επαφών υψηλού κινδύνου είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης. Είναι επίσης ευθύνη όλων να διατηρούν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως σωματική απόσταση, υγιεινή χεριών και παραμονή στο σπίτι όταν αισθάνεστε άρρωστοι. Η πανδημία έχει τελειώσει και δεν πρέπει να μειώσουμε την άμυνά μας».

To φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι η εποχή του έτους για περισσότερες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης. Για να αποφευχθεί ένα θανατηφόρο «δίδυμο» του κορονοϊού και της γρίπης – που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας της ΕΕ και να οδηγήσουν σε περισσότερες απώλειες ζωών – πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού κατά της γρίπης.

«Σήμερα, σε ένα ειλικρινές ανησυχητικό πλαίσιο, βλέπω την απόλυτη ανάγκη να στείλω ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στα κράτη μέλη ότι οι συστάσεις μας είναι πλέον πιο έγκυρες από ποτέ: από την εντατικοποίηση των τεστ έως τον στενότερο εντοπισμό επαφών, από τη βελτιωμένη παρακολούθηση της δημόσιας υγείας έως την καλύτερη πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και φάρμακα και τη διασφάλιση επαρκούς ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης – όλα τα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να εφαρμόσουν μέτρα αμέσως και την κατάλληλη στιγμή, την ίδια στιγμή με το πρώτο σημάδι πιθανών νέων εστιών», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου. «Ακούγοντας ότι σήμερα είμαστε “εντάξει” δεν αρκεί. Σχεδιάζουμε για τα χειρότερα σενάρια;», διερωτήθηκε.

Η Κομισιόν έχει δημιουργήσει τα εργαλεία για την ΕΕ για να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια: υπάρχουν κοινές παραγγελίες προμηθειών για μονάδες εντατικής θεραπείας και θεραπείες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να προγραμματιστούν μπροστά. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και ένα εμβόλιο δεν θα είναι το μάννα εξ ουρανού. Είμαστε η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στο COVID και η αυτοπειθαρχία μας που τηρούμε τα μέτρα θα καθορίσει τους επόμενους μήνες», είπε.

Την Πέμπτη (24/09), η Κομισιόν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό εξέδωσαν οδηγίες για φαρμακευτικές παρεμβάσεις, τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία κατά του COVID-19 που έχουμε σήμερα.