Το δύσκολο στοίχημα μιας αριστερής συμμαχίας — Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έχασε «παρά τρίχα» την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, τώρα προσπαθεί να συγκροτήσει ένα κοινό εκλογικό μέτωπο με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς -τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές- ώστε να πετύχει κάτι καλύτερο στις βουλευτικές ● Ζητώντας, όμως, από τους υπόλοιπους να μπουν κάτω από τη δική του πολιτική «ομπρέλα», προκαλεί αντιδράσεις ● Το πρόγραμμά του είναι προοδευτικό, τολμηρό και φιλόδοξο.

«Να μη μονοπωλήσει την εξουσία ο πρόεδρος με τη χειρότερη εκλογή στην 5η Δημοκρατία». Αυτό είναι το στοίχημα της μεγάλης έκπληξης των προεδρικών εκλογών, του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που πέτυχε ένα 22% και για μόλις 420.000 ψήφους (που τον χώρισαν από τη Μαρίν Λεπέν) δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας καλεί τους Γάλλους να του δώσουν την πλειοψηφία στις βουλευτικές της 12ης και της 19ης Ιουνίου, αναγκάζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν σε μια άβολη συγκατοίκηση με τον ίδιο ως πρωθυπουργό.

«Μπορείτε να νικήσετε τον Μακρόν και να επιλέξετε έναν άλλο δρόμο αν δώσετε την πλειοψηφία στους βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας» ζήτησε από τους ψηφοφόρους ο Μελανσόν το ίδιο το βράδυ του δεύτερου γύρου των προεδρικών, υποσχόμενος πως μόνο έτσι μπορεί να αποτραπούν τα πιο αντιδραστικά σχέδια του εκλεγμένου προέδρου μπροστά στα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι.

Ο Μελανσόν θέλει μια νέα ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του πολιτικού κλίματος που επί Μακρόν στράφηκε προς τα δεξιά, έλεγε ο Ολιβιέ Φαγέ στη Le Monde. Και για να μπορέσει να έχει κάποια πιθανότητα να το πετύχει προσπαθεί να ενώσει όλες τις αριστερές δυνάμεις (που στον πρώτο γύρο των προεδρικών πήραν 11,8 εκατ. ψήφους). Και μάλιστα υπό την ηγεσία του, μετά το απρόσμενο ποσοστό τους στις προεδρικές και τις καταστροφικές επιδόσεις των υπόλοιπων: 4,63% οι Πράσινοι, ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για τους Κομμουνιστές με 2,3% και εκμηδένιση των Σοσιαλιστών με 1,7%.

Μια δυναμική που δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα καθώς σύμφωνα με το Euroactiv στην πρώτη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές ο Μελανσόν έχει ξανά σημαντικό προβάδισμα ανάμεσα στην Αριστερά: 19% έναντι 8% για τους Πράσινους, 5% για τους Σοσιαλιστές και 3% για τους Κομμουνιστές.

«Για τον Μελανσόν, οι βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για το “μπλοκ της εργατικής τάξης”, που πιστεύει ότι με εκείνον μπορεί να πάρει την εξουσία, και μαζί για να αφομοιώσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς».

Είναι εφικτό;

Οι συζητήσεις φαίνεται να προχωρούν θετικά με τους Κομμουνιστές (άλλωστε πρώτος ο ηγέτης τους, Φαμπιάν Ρουσέλ, κάλεσε τον Μελανσόν να συνασπιστούν για τις βουλευτικές), αλλά συναντά αρκετά προβλήματα με τους υπόλοιπους, ιδίως γιατί θέτει ως όρο να κατέβουν όλοι υπό τη σημαία της Λαϊκής Ενότητας και στη βάση των κεντρικών θέσεων του προγράμματος του Μελανσόν: σύνταξη στα 60, κατάργηση του αντεργατικού νόμου El Khomri και άλλων ανάλογων, αύξηση του κατώτατου μισθού, πάγωμα των τιμών στα βασικά είδη, οικολογικός σχεδιασμός και το τέλος της «προεδρικής μοναρχίας» με την 6η Δημοκρατία. Αν σε αυτά θα μπορούσαν να υπάρξουν σημεία σύγκλισης, το θέμα της «ανυπακοής στην Ευρώπη» αποτελεί το μεγαλύτερο (και ίσως αξεπέραστο) αγκάθι.

Ενδεικτική είναι η μεταστροφή του κλίματος με τους Πράσινους, ενώ αρχικά διαφαινόταν θετικό. «Θέλει ο Μελανσόν να γίνει πρωθυπουργός; Τον προκαλούμε. Ας κερδίσουμε μαζί. Αλλά μια συμμαχία δεν μπορεί να γίνει με μια ηγεμονική βούληση», δήλωσε ο εθνικός γραμματέας των Πράσινων, Ζιλιέν Μπαγιού, σε συνέντευξή του στη Libération, απαιτώντας μια εκπροσώπηση δίκαιη στο πολύπλοκο θέμα των εκλογικών περιφερειών. Ο Μπαγιού εξήγησε πως αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο της Ανυπότακτης Γαλλίας σε μια συμμαχία της Αριστεράς, όχι όμως υπό τον Μελανσόν, «γιατί κάτι τέτοιο δεν θα προχωρήσει». Δηλώσεις που έκαναν την Ανυπότακτη Γαλλία να αντιδράσει επικρίνοντας αρκετά στελέχη των Πράσινων, που «δημόσια επαναξιολογούν σημαντικές προγραμματικές δεσμεύσεις», και αναγνωρίζοντας πως «τις τελευταίες ώρες, οι συζητήσεις με τους Πράσινους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σχετίζονται με διαφορές και διαφωνίες στο εσωτερικό της ίδιας της οργάνωσής τους».

Αντίθετα, παρά την αρχική επιφυλακτικότητα (αν όχι εχθρότητα) με τους Σοσιαλιστές (από τους οποίους ο Μελανσόν ζητά να απορρίψουν τον νεοφιλελευθερισμό του πρόσφατου παρελθόντος τους), τα μηνύματα της πρώτης επίσημης συνάντησής τους την Τετάρτη μοιάζουν κατ’ αρχήν θετικά. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπομπάρ, δήλωσε πως «δεν είχαμε την αίσθηση ότι συζητούσαμε με το ίδιο Σοσιαλιστικό Κόμμα με αυτό που ήταν πριν από δυο-τρία χρόνια» και πως φάνηκε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης. Ενώ ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Πιερ Ζουβέ, έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο. «Δεν υπάρχουν ανάμεσά μας σημεία που να αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια» σημείωσε, τονίζοντας πως «η ενότητα είναι εφικτή και απαραίτητη». Επισήμανση κυρίως προς σωρεία στελεχών που διαφωνούν με αυτή την προοπτική. Ανάμεσά τους η Αν Ινταλγκό, που χαρακτήρισε λάθος τη θέση του προέδρου του κόμματος, Ολιβιέ Φορ, για μια συμφωνία, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που δήλωσε πως αυτή ισοδυναμεί με εξαφάνιση των Σοσιαλιστών.

Τα «κουκιά» του Μακρόν

Από το 2002 όταν η ημερομηνία των βουλευτικών μετακινήθηκε ώστε να γίνονται λίγο μετά τις προεδρικές, ο νικητής των τελευταίων δεν έχει χάσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Αλλά τα φετινά αποτελέσματα ίσως κάνουν τη διαφορά, γράφει η Le Monde. Ο πρόεδρος επανεκλέχτηκε έχοντας απέναντί του μια Ακροδεξιά με ποσοστά-ρεκόρ στην ιστορία της, με μια από τις μεγαλύτερες αποχές (28%), με τις ψήφους εκατομμυρίων πολιτών που ποτέ δεν θα τον επέλεγαν αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος της Λεπέν και έχοντας χάσει περισσότερους από 2 εκατ. ψηφοφόρους σε σχέση με το 2017.

Παρ’ όλα αυτά, μια πρώτη δημοσκόπηση του Harris Interactive προέβλεψε ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία μεγαλύτερη των 325 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, εφόσον κατάφερνε να συσπειρώσει το σύνολο της Δεξιάς (πλην της Ακροδεξιάς), κάτι δύσκολο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς τον καταποντισμό των Ρεπουμπλικανών στο 4,8% και τη μάχη που δίνουν για επιβίωση.

Ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση της IFOP-Fiducial για το TF1 έδειξε πως το 68% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θέλει «η αντιπολίτευση να είναι πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να επιβάλει μια συγκατοίκηση στον Μακρόν, κάτι που επίσης επιθυμεί το 40% όσων τον ψήφισαν στον δεύτερο γύρο.

Εκεί ποντάρει και ο Μελανσόν. Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο ακόμη και με ενωμένη την Αριστερά να καταφέρει από τις 17 έδρες που κατέχει σήμερα να φτάσει στην πλειοψηφία, εκτιμούσε στο France24 ο Πολ Σμιθ, καθηγητής γαλλικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Γουόργουικ.

Ο Μακρόν το δήλωσε προφητικά ήδη από το βράδυ των εκλογών: «Τα χρόνια που θα έρθουν δεν θα είναι ήρεμα». Ξέρει πως δεν έχει πλέον το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Δεν θα έχει περίοδο χάριτος, ούτε ανοχής. Και ανησυχεί, συνεχίζει ο Ολιβιέ Φάιγ στη Le Monde, πως αυτό το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση, ιδίως στην Αριστερά, να ανασυνταχθεί μετατρέποντας την καμπάνια της σε μαζική και παρατεταμένη αντικυβερνητική κινητοποίηση. «Και ο Μελανσόν στοιχηματίζει στις κοινωνικές κινητοποιήσεις και στην έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας ενόψει των εκλογών του Ιουνίου», που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δυναμική υπέρ του.

Η Πρωτομαγιά, για την οποία μαχητικά συνδικάτα, αριστερά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις κατά των κυβερνητικών πολιτικών και ιδίως της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, θα είναι η πρώτη επίδειξη δύναμης σε αυτή την κατεύθυνση.

Χριστίνα Πάντζου

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Νεαρός παλαιστίνιος έπεσε νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου όταν δέχθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες σφαίρα στο θώρακα. Είχαν προηγηθεί βίαιες συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος, ηλικίας περίπου 20 ετών, πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην κοινότητα Αζούν, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Είχε προηγηθεί η επίθεση δύο ενόπλων στην είσοδο του εβραϊκού οικισμού Αριέλ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι σκότωσαν έναν ισραηλινό φρουρό και εν συνεχεία διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, ανέφερε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός (IDF) σε ανάρτησή του στο Twitter. Οδοφράγματα έχουν στηθεί στη γύρω περιοχή, η οποία έχει αποκλειστεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, 14 ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις παλαιστινίων και περισσότεροι από 20 παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.