Το ΔΝΤ συνιστά την επιβολή ενός προσωρινού φόρου στους πλουσίους – Έκθεση ΤτΕ: Προβλέπει αύξηση πτωχεύσεων, ανέργων, «κόκκινων» δανείων μετά την πανδημία – Βγήκαν τα “μαχαίρια” σε τουριστικές περιοχές για τα μειωμένα ενοίκια

Έκθεση ΤτΕ: Προβλέπει αύξηση πτωχεύσεων, ανέργων, «κόκκινων» δανείων μετά την πανδημία

Αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων, εκτίναξη της ανεργίας και μεγέθυνση των «κόκκινων» δανείων εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδας στη «μεταπανδημική περίοδο», μέσω της ετήσιας έκθεση του διοικητή της, Γ. Στουρνάρα, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ελληνική οικονομία με το πέρας της πανδημίας έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικούς κινδύνους»:

— Την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.

— Το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους (νέα «κόκκινα» δάνεια).

Γίνεται επίσης λόγος για δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων (επιχειρηματικά χρέη που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους και θα φορτωθούν στη συνέχεια στους κρατικούς προϋπολογισμούς), οριστική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, εισοδηματική στήριξη στους απολυόμενους εργαζομένους και άλλοι παράγοντες «οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και επιβραδύνουν την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία», τονίζει η ΤτΕ.

Οπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται, η κρίση προκάλεσε σημαντικές μακροοικονομικές, χρηματοπιστωτικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις, το κόστος των οποίων δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. «Ταυτόχρονα όμως λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών. Επιτάχυνε τάσεις που είχαν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται και συμπύκνωσε μέσα σε λίγους μήνες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», διαπιστώνει η έκθεση της ΤτΕ αναφορικά με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται με φόντο την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Με βάση τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 θα διαμορφωθεί σε 4,2%, με την επισήμανση ότι «η πρόβλεψη αυτή εμπεριέχει αβεβαιότητα, εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη δυνατότητα άμεσης άρσης πολλών περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων, αλλά και με τα ιδιαίτερα δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας».

Οπως επισημαίνεται σχετικά, «η πρόταξη των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ που θα επιτρέψει όχι μόνο την κάλυψη του παραγωγικού κενού, αλλά και – σημαντικότερα – την ενεργοποίηση της συνολικής προσφοράς για την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του δυνητικού προϊόντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σε συνδυασμό με το μπαράζ των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που προβλέπονται σε αυτό, παρέχει – σύμφωνα με την ΤτΕ – μια «μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας».

 

Βγήκαν τα “μαχαίρια” σε τουριστικές περιοχές για τα μειωμένα ενοίκιαΠλάκα.Πλάκα. 

Πολλές μειώσεις του μισθώματος που έχουν καταγραφεί σε τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με ιδιοκτήτες είναι παράνομες και οι μισθωτές οφείλουν το πλήρες ενοίκιο στους εκμισθωτές τους.

Κόντρες έχουν ξεσπάσει σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, για το ποιος δικαιούται και ποιος όχι μείωση ενοικίου στη βάση των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων.

Όπως αναφέρεται πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών που τις εκμισθώνουν σε υπαλλήλους ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίοι δεν τελούν σε αναστολή εργασίας, αλλά επιδοτούνται ως άνεργοι, καταγγέλλουν ότι οι ενοικιαστές τους προχωρούν σε αυθαίρετη μείωση των ενοικίων τους.

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, μείωση μισθώματος αξιώνουν και επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών για τα μισθώματα των κατοικιών τους.

Να σημειωθεί ότι στα «παρατράγουδα» προστίθενται και περιπτώσεις διχογνωμιών για το τι γίνεται σε περιπτώσεις που μέρος του ενοικίου καταβάλλεται με «μαύρα» ποσά. Εκεί όπως είναι προφανές επαφίεται στην καλή πίστη της καθώς πλευράς η επίλυση της διαφοράς καθώς οι γκρίζες ζώνες αυτές των μισθωτηρίων δεν καλύπτονται από το νόμο, όπως είναι προφανές.

Η κατάσταση αυτή έχει πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις που πολλές φορές οδηγούν σε καυγάδες και απειλές εξώσεων. Γι’ αυτό από την ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων που σχετίζονται με τη διασπορά του κορονοϊού δικαιούχοι μερικής απαλλαγής από την καταβολή μισθώματος για μισθώσεις κύριας κατοικίας είναι:

“1. Οι μισθωτές μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε επιχείρηση της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, κατά περίπτωση. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται ο εργαζόμενος, ανεξαρτήτως εάν έχει συμβληθεί ο ίδιος ή ο/η σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης ως μισθωτής, να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19.”.

Όπως τονίζεται από την ΠΟΜΙΔΑ είναι απόλυτα σαφές ότι η ρύθμιση αυτή, όπως και όλες οι προηγούμενες, αφορά αποκλειστικά τους εν αναστολή σύμβασης εργασίας εργαζόμενους και δεν αφορά τους τελούντες σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων ή μη.

Επίσης η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και κάθε είδος αυτοαπάσχολούμενους, γιατί οι τελευταίοι δικαιούνται μείωση αποκλειστικά στο ενοίκιο της ξεχωριστής επαγγελματικής τους εγκατάστασης (καταστήματος, γραφείου, εργαστηρίου τους κλπ.), και όχι της κύριας κατοικίας τους, ακόμη και αν την δηλώνουν ως φορολογική έδρα του επιτηδεύματός τους, ή ως μεικτής χρήσης, αφού προέχουσα χρήση στις περιπτώσεις αυτές είναι πάντοτε η της κατοικίας.

Ομοίως, τονίζεται ότι, η ρύθμιση αυτή δεν αφορά οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μισθώσεων κατοικιών πλην της κύριας κατοικίας των εν αναστολή εργαζομένων, και όχι δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, ή προσωρινή διαμονή οποιουδήποτε.

Συνεπώς, καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ, σε όλες αυτές τις μη προβλεπόμενες περιπτώσεις μερικής απαλλαγής από το ενοίκιο μισθώσεων κατοικιών, αλλά και φοιτητικών μισθώσεων, οι μειώσεις του μισθώματος είναι παράνομες και οι μισθωτές οφείλουν το πλήρες ενοίκιο στους εκμισθωτές τους.

Γιώργος Αλεξάκης