Το άνοιγμα των σχολείων και οι νέες έρευνες που ανατρέπουν τα δεδομένα

Υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων: 25 οδηγίες για μαθητές και γονείς  | Euronews

Μια νέα έκθεση για το ρόλο των παιδιών στην διασπορά του κορονοϊού, έρχεται να επιβεβαίωσει όσους διατηρούσαν σοβαρές επιφυλάξεις και διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα των σχολείων, ζητώντας εγκαίρως τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα σχολεία.

Το άνοιγμα των σχολείων και οι νέες έρευνες που ανατρέπουν τα δεδομένα

Σήμερα, πληθαίνουν οι φωνές για μη άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου, με αρκετούς επιστήμονες να ζητούν νέα παράταση παρόλο που η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το πρώτο κουδούνι μετά τις γιορτές να ακουστεί στις 8 Ιανουαρίου. Αρκετοί είναι πλέον οι επιστήμονες που θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8/1. Η ανησυχία δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην κινητικότητα των γονέων, αλλά και στο γεγονός πως βάσει ερευνών φαίνεται πως είχε υποτιμηθεί σημαντικά ο ρόλος που διαδραματίζουν τα παιδιά στην εξάπλωση του ιού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Spiegel, τα στοιχεία μιας έρευνας σε σχολεία της Αυστρίας, έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 επηρεάζει εξίσου μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Τα σχολεία δεν είναι ακίνδυνα», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Michael Wagner, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το να τα αφήσετε ανοιχτά είναι «ένας σημαντικός κίνδυνος». Το γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει σε δημοσίευμά του πλήθος στοιχείων που ανατρέπουν τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Στενές επαφές

Είναι γεγονός πως τα παιδιά σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα, όμως αυτό στην πραγματικότητα προκαλεί μια στρέβλωση στην επιδημιολογική παρατήρηση καθώς ελέγχονται λιγότερο συχνά από τους ενήλικες. Πόσο βάση έχει ο ισχυρισμός ισχύει πως τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν προσβάλλονται από τον ιό τόσο εύκολα όσο οι ενήλικες; Ένα ακόμη δεδομένο είναι πως τα παιδιά έχουν πολλές, στενές κοινωνικές επαφές, χωρίς να κρατούν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. Πρόσφατη βρετανική έρευνα, έδειξε ακόμη ότι ακόμη και όταν οι λοιμώξεις αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το θετικό ποσοστό είναι υψηλότερο στα παιδιά και τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι συχνά ασυμπτωματικά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν οι μολύνσεις τους αναγνωρίζονται τόσο συχνά όσο μεταξύ ενηλίκων. Μήπως τα παιδιά, στην πραγματικότητα, είναι mini-superspreaders που μεταδίδουν τον ιό σε συμμαθητές, γονείς και αδέλφια; Θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον ίδιο ρόλο στην πανδημία του κοροναϊού όπως και στην εποχή της γρίπης, όπου είναι οι κύριοι μεταδότες;

«Τα παιδιά αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης από τα οποία περιβάλλονται», λέει ο μικροβιολόγος Michael Wagner. Αλλά επειδή είναι τόσο συχνά ασυμπτωματικά, «τεστάρονται ελάχιστα», που σημαίνει ότι υπάρχει ένας αρκετά σημαντικός αριθμός περιπτώσεων που δεν έχουν αναφερθεί. Για να το διαπιστώσει, ο Wagner συνεργάστηκε με άλλους επιστήμονες για να ξεκινήσει μια εκτεταμένη μελέτη στα τέλη του καλοκαιριού. Τα ευρήματά τους μέχρι στιγμής δείχνουν ότι «οι μαθητές κάτω των 14 ετών έχουν μολυνθεί με ρυθμό παρόμοιο με τους δασκάλους», λέει ο Wagner.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Αυστριακοί ερευνητές πραγματοποιούν επισκέψεις σε περισσότερα από 240 σχολεία. Στόχος είναι να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες δοκιμές σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ ‘όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ελπίζουν να τεστάρουν έως και 15.000 παιδιά ηλικίας από έξι έως 15 ετών και πάνω από 1.200 δασκάλους για να καθορίσουν ένα αντιπροσωπευτικό μέγεθος δείγματος. Με την πάροδο του χρόνου, ο Wagner ελπίζει ότι η μελέτη θα αποκαλύψει την πραγματική έκταση της ιογενούς εξάπλωσης στα σχολεία.

Μη αναφερόμενες περιπτώσεις

Μια ανάλυση των αρχικών δειγμάτων αποκάλυψε θετικό ποσοστό 0,4% μεταξύ αυτών που έκαναν τεστ τυχαία. Τα δείγματα από τον Νοέμβριο αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση σε αυτόν τον αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες μαθητές και δάσκαλοι σε αυστριακά σχολεία θα μπορούσαν να μολυνθούν χωρίς να το γνωρίζουν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την μελέτη του Wagner οι μαζικές δοκιμές δείχνουν επίσης ότι τα μικρότερα παιδιά δεν εξαιρούνται σε καμία περίπτωση από τη μόλυνση από το SARS-CoV-2. Πράγματι, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των ενηλίκων. Επιπλέον, τα σχολεία σε φτωχότερες περιοχές βρέθηκαν να έχουν 3,5 φορές περισσότερα θετικά αποτελέσματα, κάτι που συμβαδίζει με τα γενικά υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης σε γειτονιές με χαμηλότερο εισόδημα. Οι άνθρωποι σε τέτοιες γειτονιές ζουν συχνά πιο κοντά και έχουν θέσεις εργασίας που δεν τους επιτρέπουν να εργάζονται από το σπίτι.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 11.000 παιδιά στη γερμανική πολιτεία της Βαυαρίας διαπίστωσε επίσης σημαντικό αριθμό μη αναφερόμενων περιπτώσεων μεταξύ παιδιών και εφήβων. Οι αριθμοί μόλυνσης σε αυτό το δημογραφικό γκρουπ θα μπορούσαν να είναι έως και έξι φορές υψηλότεροι από το επίσημο σύνολο που αναφέρεται στο Robert Koch Institute (RKI), το κορυφαίο ίδρυμα δημόσιας υγείας στη Γερμανία.

Όλα αυτά τα ευρήματα έχουν δημιουργήσει σημαντικές αμφιβολίες για την ιδέα ότι τα παιδιά επηρεάζονται λιγότερο από τους εφήβους. Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα και όπως προκύπτει ανάλυση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι τα ασυμπτωματικά περιστατικά είναι δυνητικά υπεύθυνα για περισσότερες από τις μισές από όλες τις λοιμώξεις.

Ο ιολόγος του Βερολίνου Christian Drosten ανακάλυψε επίσης την άνοιξη ότι ούτε τα πολύ μικρά παιδιά έχουν ανοσία στο SARS-CoV-2. Οι δοκιμές του βρήκαν ένα ιικό φορτίο στους λαιμούς των μικρών παιδιών που ήταν παρόμοιο με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Μια μελέτη στις ΗΠΑ πρόσφατα βρήκε ακόμη πιο δραματικά αποτελέσματα. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας στο Σικάγο συνέκριναν τρεις ηλικιακές ομάδες μεταξύ τους: παιδιά κάτω των πέντε, πέντε έως 17 ετών και 17 έως 65 ετών.

Παραδόξως, διαπίστωσαν ότι τα νεότερα παιδιά της δοκιμής έφεραν 10 έως 100 φορές το ιικό φορτίο στο λαιμό τους από τα μεγαλύτερα. Αυτό που ήταν ασαφές, ωστόσο, είναι ο βαθμός στον οποίο τα παιδιά μολύνουν άλλους, παρόλο που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Πώς διαδίδουν τον ιό εάν δεν βήχουν και δεν έχουν ρινική καταρροή;

Επιπλέον, οι πνεύμονες τους είναι μικρότεροι, που σημαίνει ότι δεν εκπέμπουν τόσα αερολύματα με κάθε αναπνοή.

Προφανώς, εξαπλώνουν τη λοίμωξη όταν βήχουν ή φτερνίζονται λόγω άλλων ασθενειών που μπορεί να έχουν. Τα μικρά παιδιά υποφέρουν από έξι έως 10 κρυολογήματα το χρόνο, κατά μέσο όρο – έως και πέντε φορές πιο συχνά από τους γονείς ή τους παππούδες τους. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την παιδίατρο Petra Zimmermann στο νοσοκομείο Fribourg Canton στην Ελβετία, οκτώ από τα 10 παιδιά που είχαν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 είχαν επίσης ταυτόχρονα άλλες λοιμώξεις.

Μια μελέτη στο Salt Lake County των ΗΠΑ ανακάλυψε επίσης ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό είναι ιδιαίτερα «αποτελεσματικά» στη διάδοση του ιού. Σύμφωνα με τα ευρήματα, 12 μικρά παιδιά που είχαν μολυνθεί με τον κοροναϊό τον μετέδοσαν σε τουλάχιστον το ένα τέταρτο των επαφών τους εκτός του παιδικού σταθμού, συμπεριλαμβανομένων γονέων και αδελφών.

Δεύτερο κύμα της πανδημίας

Τέτοιες αναλύσεις επισημαίνουν τι συνέβη στο παρελθόν προκειμένου να αντλήσουμε μαθήματα για το μέλλον και να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο τα παιδιά κατευθύνουν την πανδημία. Μια μελέτη, η οποία ακολούθησε την εξάπλωση του ιού σε 101 νοικοκυριά στο Νάσβιλ, στο Τενεσί και στο Μάρσφιλντ του Ουισκόνσιν, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, ενέπλεξε επίσης τα παιδιά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ήταν αθόρυβα υπεύθυνα για τη μεταφορά του ιού στα σπίτια τους. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν συμπτώματα, μολύνθηκαν εξίσου με τους ενήλικες σε άλλα νοικοκυριά που ήταν αποδεδειγμένα φορείς του ιού.

Στο Μόντρεαλ, όταν τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο μετά το lockdown, οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξήθηκαν σημαντικά. Σύντομα, υπήρχαν περισσότερα κρούσματα στα σχολεία από ό, τι σε εταιρείες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Κεμπέκ είπε: «Τα σχολεία ήταν ο κινητήριος μοχλός για να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα στο Κεμπέκ».

Το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία, καθώς το Αμβούργο γνώρισε το μεγαλύτερο ξέσπασμα του κοροναϊού σε σχολεία που η χώρα έχει δει ως τον Νοέμβριο. Και στην Αγγλία, το ποσοστό μολύνσεων μειώθηκε μετά τις σχολικές διακοπές του φθινοπώρου. Σκωτσέζοι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα μέτρα κατά του ιου σε 131 χώρες σε μια μεγάλη μελέτη μοντελοποίησης.

Ο αριθμός R άρχισε να πέφτει όταν απαγορεύτηκαν τα μεγάλα events και περιορίστηκαν οι επαφές, αλλά παρουσίασαν σημαντική πτώση μόνο μόλις έκλεισαν τα σχολεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*