Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Αναστολή γεωτρήσεων ο λόγω κορονοϊού – Τουρκία: Σταθεροποιείται η κατάσταση.109 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες – Πρόσβαση στα «μυστικά» των F-35 αποκτά η Τουρκία

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
Το «Φατίχ» στη Μαύρη Θάλασσα – Το «Γιαβούζ» στον Σελτσούκο-1

Το ενδεχόμενο οι γεωτρήσεις να ανασταλούν μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που κλυδωνίζεται λόγω κορονοϊού, άφησε ανοιχτό ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TVnet.

Φατίχ Ντονμέζ απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κρίση με το χαμηλό κόστος του πετρελαίου παγκοσμίως επηρεάσει τα σχέδια της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι κάποιες γεωτρήσεις, που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ανασταλούν, δεδομένης της κατάστασης με το πετρέλαιο.

Βέβαια, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι το κόστος για την ακύρωση των εν εξελίξει γεωτρήσεων θα ήταν τεράστιο, οπότε θα συνεχιστούν.

«Το να αναστείλουμε κάποια πρότζεκτ έχει επίσης κόστος. Κάποια –πιθανότατα- θα συνεχίσουν. Στις συνομιλίες μας με τα Τουρκικά Πετρέλαια είπαμε να συνεχιστούν χωρίς περιορισμό ή αναστολή δραστηριοτήτων. Όταν –πρώτα ο Αλλάχ- ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, θα φτάσουμε στα παλιά επίπεδα κατανάλωσης. Και οι ανάγκες θα είναι ακόμη περισσότερες από παλαιότερα. Ειδικά τα τελευταία 3-4 χρόνια τα Τουρκικά Πετρέλαια έχουν επιταχύνει τις έρευνες στις θάλασσες. Αυξήσαμε επίσης τις δυνατότητές μας. Γνωρίζετε, δεν είχαμε ούτε ένα πλοίο για γεώτρηση και τώρα έχουμε τρία. Αγοράσαμε και δύο ερευνητικά», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, ενημερώνοντας παράλληλα και για τις κινήσεις και τις επόμενες δραστηριότητες των τουρκικών γεωτρύπανων αυτή την περίοδο.

Το πρώτο γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, ο Πορθητής/Φατίχ, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και τον Ιούλιο θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα. Αντίθετα, το Γιαβούζ βρίσκεται στην ανατ. Μεσόγειο, δυτικά της Κύπρου, και συγκεκριμένα στο επονομαζόμενο θαλασσο-τεμάχιο «Σελτσούκος-1» (Selçuklu-1), το οποίο ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ (τεμάχιο 6).

«Όταν ολοκληρώθηκε η προηγούμενη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, το αποσύραμε στη θάλασσα του Μαρμαρά. Στόχος είναι να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας γεώτρηση με το δικό μας γεωτρύπανο στη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο.

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται ήδη στα δυτικά του νησιού και συνεχίζει το έργο του στην τοποθεσία Σελτσούκος-1 (Selcuklu-1)», αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός.

 

Τουρκία: Σταθεροποιείται η κατάσταση – 109 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Τουρκία: Σταθεροποιείται η κατάσταση – 109 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε αυτή τη χώρα ανέρχεται στις 2.600 και των θετικών περιστατικών στις 104.912

Σταθερή τροχιά παρουσιάζει η πορεία του κορονοϊού στην Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, οι θάνατοι παραμένουν στους περίπου 100 την ημέρα και τα κρούσματα στις 3 χιλιάδες.

Επίσης, μεγάλη αύξηση φαίνεται να παρουσιάζει ο αριθμός των ανθρώπων που σημειώνουν βελτίωση σε σύγκριση με τα διαγνωσμένα περιστατικά, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για… ύφεση της έξαρσης.

«Ο αριθμός των ασθενών που πήραν εξιτήριο τις τελευταίες 24 ώρες αποτελεί περίπου το 15% του συνολικού αριθμού των ασθενών που έχουν αναρρώσει μέχρι σήμερα. Δώστε μας δύναμη», έγραψε στο twitter ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Σήμερα καταγράφηκαν 109 νέοι θάνατοι και 3.122 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στις 2.600 και των θετικών περιστατικών στις 104.912.

Dr. Fahrettin Koca

View image on Twitter

 

Πρόσβαση στα «μυστικά» των F-35 αποκτά η Τουρκία

Πρόσβαση στα «μυστικά» των F-35 αποκτά η Τουρκία
Η αμερικανική τεχνογνωσία, μέσω συμφωνίας, θα περάσει στους Τούρκους κατασκευαστές του μαχητικού για τη δημιουργία ενός νέου αεροσκάφους

Η εταιρεία της Τουρκίας, υπεύθυνη για την κατασκευή εξαρτημάτων των F-35, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Lockheed Martin, ετοιμάζεται τώρα να μοιραστεί την αμερικανική τεχνογνωσία με τους Τούρκους κατασκευαστές του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους.

Όπως αποκαλύπτουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η εταιρεία Ayesaş, που κατασκευάζει μέρος των εξαρτημάτων και του λογισμικού των F-35, βρίσκεται σε επαφές με την TUSAŞ (κατασκευάστρια MMU) και το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να συνεργαστούν στο πρότζεκτ κατασκευής του Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους (MMU), όπως ονομάζεται το τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία.

Αν υπάρξει συμφωνία, η συνεργασία θα αφορά ένα κρίσιμο κομμάτι, αυτό της ανάπτυξης λογισμικού προγράμματος και σύστημα διαχείρισης στο ΜΜU με καθαρά εγχώρια μέσα.

Ακόμη, δεν διευκρινίζεται αν η ενέργεια αυτή γίνεται κατόπιν γνώσεως ή ειδικής συμφωνίας με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin που κατασκευάζει τα νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη F-35.