Τούρκος αναλυτής στο OPEN: Ο Ερντογάν υπαγορεύει στους δικαστές τι να κάνουν – Η Αυστρία αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”

Εργκιούν Μπαμπαχάν

Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Εργκιούν Μπαμπαχάν, μίλησε στο OPEN και υποστήριξε πως η Δικαιοσύνη στη γειτονική χώρα ελέγχεται από τον Ερντογάν

Υπαγορευμένη από τον Τούρκοπρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνείναι η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης για τους απόστρατους ναυάρχους, που αντέδρασαν στα σχέδια για νέα διώρυγα και κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ. Τη μομφή αυτή αποδίδει στον Τούρκο Πρόεδρο ο πολιτικός αναλυτής Εργκιούν Μπαμπαχάν μιλώντας στο OPEN TV και την Γεωργία Γαρατζιώτη. Ο ίδιος καταγγέλλει μάλιστα ότι η κατά την προσωρινή κράτησή τους οι ναύαρχοι υφίστανται κακομεταχείριση.

«Οι ναύαρχοι τώρα θεωρούνται εχθροί και τους αντιμετωπίζουν με κακό τρόπο. Όπως είναι γνωστό το δικαστήριο στην Τουρκία δεν αποφασίζει μόνο του. Ο Ερντογάν υπαγορεύει στους δικαστές τι θα κάνουν. Τους υπόλοιπους τους έχουν υπό κράτηση στο σκοτάδι για να μην καταλαβαίνουν τι ώρα και τι μέρα είναι. Εκεί που τους έχουν δεν μπορούν να δουν και να αντιληφθούν τίποτα, σκοπός τους είναι να χάσουν την ιδέα της πραγματικότητας και επίσης θέλουν να τους τραυματίσουν. Θέλουν να τους κάνουν να υποφέρουν», καταγγέλλει ο πολιτικός αναλυτής.

Όλα αυτά, όπως λέει, συμβαίνουν γιατί με τη διακήρυξη τους οι ναύαρχοι τόλμησαν να απειλήσουν το φαραωνικό σχέδιο  του Ερντογάν για τη νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. «Το είδος συνεργασίας της Τουρκίας με το Κατάρ και τα ΗΑΕ περιλαμβάνει και την επένδυση στη νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Ο γαμπρός του Ερντογάν, ο γιός του και μέλη του ΑΚΠ στήνουν το σχέδιο του έργου για τον Ερντογάν για να μείνει στην ιστορία σαν τον Μουσταφά Κεμάλ όταν πέθανε, αλλά παράλληλα είναι ένα προτζεκτ που θέλει να βγάλει χρήματα. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι αυτή η κατασκευή είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλει χρήματα, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένεια του», σημειώνει ο Εργκιούν Μπαμπαχάν στο OPEN.

Σε ερώτηση για το αν το σχέδιο Ερντογάν για τη νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης μπορεί  να βλάψει τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, ο κ. Μπαμπαχάν απαντά: «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα μάλιστα. Οποιαδήποτε αλλαγή θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Είναι πολύ σημαντικό για την Ρωσία να έχει κυριαρχική ισότητα στην περιοχή και να νιώθει ασφαλής. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα».

 

Η Αυστρία αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”

Εμβόλιο

Ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του ιδεολογικά και πολιτικά, οφείλεις να παραδεχτείς ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έχει τσαγανό.

Παραμέρισε τις όποιες διαφωνίες και αντιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προχωρά στην αγορά 1.000.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V”, κάτι που δεν τολμά ούτε να σκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως όταν περάσει η πανδημία να θέσει θέμα στην Ε.Ε. για την καθυστέρηση στην προμήθεια των εμβολίων. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις για μία σύμβαση αγοράς του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” κατά του νέου κορoνοϊού από την Αυστρία έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί. Το ανακοίνωσε το Σάββατο ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μία αγορά για εμάς στην Αυστρία είναι δυνατή», προσθέτοντας ότι με ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, αυτό θα ήταν ένα «επιπλέον turbo» για την αυστριακή εκστρατεία εμβολιασμού.

Μετά την κρίση, ο καγκελάριος — ο οποίος υποστηρίζει εδώ και μήνες την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία– προτίθεται να θέσει εντός της Ευρώπης το ερώτημα, τι θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει διαφορετικά προκειμένου να υπάρχει η ίδια ταχύτητα όπως στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο όσον αφορά την προμήθεια όσο και την έγκριση εμβολίων.

Της προμήθειας του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” από την Αυστρία υπεραμύνθηκε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος ‘Αουγκουστ Βέγκινγκερ, τονίζοντας ότι κατά την προμήθεια εμβολίων, δεν θα πρέπει να υπάρχουν “παρωπίδες”.

“Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου “Sputnik V” μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα”, είχε δηλώσει στις 31 Μαρτίου ο Αυστριακός καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

“Εάν παραγγείλουμε το ‘Sputnik ‘, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου”, είχε παρατηρήσει ο ίδιος, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου “Sputnik-V” κατά του κορωνοϊού, είχε στις 5 Μαρτίου συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.

Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*